Panarițiu: cauze, simptome, tipuri și tratament

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 3 martie 2024, 07:30

Cea mai comună afecțiune a unghiei, panarițiul este o infecție dureroasă cauzată de bacterii sau fungi. Tăierea cuticulelor și rosul unghiilor sunt obiceiuri care favorizează infectarea. Află cum se manifestă și cum se tratează corect un panarițiu. 

Reclamă

Cunoscut și sub numele de paronichie, panarițiul este o inflamație a pielii din jurul unghiilor de la mâini sau de la picioare. Zona afectată se umflă și devine roșie, dureroasă, fierbinte și sensibilă la atingere. Uneori, în piele sau sub unghie se formează o secreție de puroi. Forma, culoarea și textura unghiilor se poate modifica, iar uneori, ea se poate desprinde parțial sau total de patul unghial. 

Panarițiu: cauze, simptome, tipuri și tratament

Panarițiul apare de obicei la un singur deget, mai frecvent la mâini decât la picioare. De cele mai multe ori, inflamația este cauzată de o infecție bacteriană sau fungică. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Multe persoane îl consideră inofensiv și așteaptă să treacă de la sine, dar un panarițiu netratat la timp poate duce la pierderea unghiei sau poate ataca osul și tendoanele degetului. Pe fondul unei imunități scăzute sau al unor boli cronice precum diabetul zaharat, evoluția panarițiului poate fi atât de severă, încât ar putea fi necesară amputarea degetului afectat. 

detaliu cu mână cu panarițiu la un deget
Panarițiul apare mai frecvent pe degetele de la mâini / Shutterstock

Tipuri de panarițiu

Există două tipuri de panarițiu, dar simptomele lor sunt asemănătoare, potrivit Harvard Medical School. Viteza de debut, durata infecției și agentul patogen implicat fac diferența între cele două forme ale afecțiunii:

Reclamă
  • Panarițiul acut, care apare brusc sub forma unei umflături dureroase, de obicei după o leziune pe zona respectivă. Pielea lezată se infectează cu bacterii, iar cel mai frecvent implicate sunt stafilococul, streptococul și enterococul. Cu un tratament corect, panarițiul acut dispare de obicei după 5-10 zile;
  • Panarițiul cronic, în care inflamația se dezvoltă încet. Simptomele apar gradual și pot afecta mai multe degete de la aceeași mână sau același picior. Adesea, panarițiul cronic este recurent, ceea ce înseamnă că reapare la un interval de timp variabil după vindecare. În cele mai multe cazuri, acest tip de panarițiu este cauzat de o ciupercă numită Candida. El este întâlnit mai frecvent la persoanele care suferă de diabet și la cele care stau mult cu mâinile în apă sau le expun constant la substanțe chimice ori substanțe la care sunt alergici.

Factorii care pot favoriza un panarițiu

Bacteriile sau fungii pătrund în piele și produc panarițiul în urma unor leziuni sau traumatisme ale pielii din jurul unghiilor. Uneori, ele sunt accidentale, însă există și anumite obiceiuri care favorizează infectarea și pe care le putem evita pentru a preveni panarițiul. Acestea sunt considerate porți de intrare a germenilor în piele:

  • manichiura sau pedichiura agresivă, în special tăierea sau ruperea cuticulei din jurul unghiilor;
  • manichiura sau pedichiura realizată în condiții necorespunzătoare, cu instrumente care nu au fost sterilizate eficient;
  • aplicarea de unghii false;
  • rosul unghiilor sau a cuticulelor;
  • suptul degetelor;
  • unghiile încarnate.

Rănile de la nivelul degetelor care nu sunt curățate și îngrijite corespunzător până la vindecare pot duce la dezvoltarea unui panarițiu. 

Cum se tratează panarițiul

Infecțiile ușoare ale unghiilor se tratează ușor la domiciliu. Pentru a reduce inflamația, înmoaie degetul afectat în apă caldă timp de cel puțin 15 minute, de două și până la patru ori pe zi. Dacă inflamația nu se atenuează cu acest tratament sau dacă observi că s-a acumulat puroi sub piele, consultă un medic pentru a primi un tratament.

Reclamă

Panarițiul poate fi tratat cu un antibiotice topic sau administrat pe cale orală. Dacă băile calde și tratamentul medicamentos nu reduc acumularea de puroi, poate fi necesară drenarea lui pentru atenuarea disconfortului și accelerarea vindecării. Intervenția se realizează printr-o incizie și ar trebui realizată de medic pentru a evita răspândirea infecției. În cazuri severe, poate fi necesară îndepărtarea chirurgicală a unei părți din unghie.

În timpul drenării, medicul poate lua și o probă din puroi pentru a determina cauza infecției și a prescrie cel mai bun tratament. Dacă este necesar, se îndepărtează și o mică parte din unghie pentru ca zona să fie drenată complet.

Panarițiul cronic este mai dificil de tratat și trebuie să mergi la medic pentru a primi un tratament eficient. Pentru că cele mai multe cazuri sunt provocate de o inflamație cu sau fără o reacție alergică, medicii recomandă de obicei creme sau unguente cu corticosteroizi și antifungice cu aplicare locală. În cazurile severe, corticosteroizii și medicamentele antifungice necesită administrare pe cale orală.

Pentru a ajuta vindecarea unui panarițiu, trebuie să păstrezi pielea curată și uscată și să folosești mănuși atunci când folosești substanțe iritante. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Remedii naturale pentru febră. Metode simple pentru reducerea temperaturii corpului
Remedii naturale pentru febră. Metode simple pentru reducerea temperaturii corpului
Remedii naturale pentru febră. Metode simple pentru reducerea temperaturii corpului
Sângerarea nazală: simptome, cauze și metode de tratament
Sângerarea nazală: simptome, cauze și metode de tratament
Sângerarea nazală: simptome, cauze și metode de tratament
Cum poți trata mușcătura de căpușă. Ce poți face pentru a evita infecțiile provocate de această insectă
Cum poți trata mușcătura de căpușă. Ce poți face pentru a evita infecțiile provocate de această insectă
Cum poți trata mușcătura de căpușă. Ce poți face pentru a evita infecțiile provocate de această insectă
Reclamă
PARTENERI
icon