Virusul sincițial respirator – simptome, complicații, tratament și prevenție

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 9 noiembrie 2023, 08:30

Infecțiile respiratorii cauzate de virusul sincițial respirator au simptome ușoare, asemănătoare răcelilor comune, dar pot să evolueze sever la nou-născuții sub 6 luni și la vârstnici. Află cum se transmit, ce simptome au și cum se tratează aceste infecții ale tractului respirator.

Reclamă

Virusul sincițial respirator, prescurtat VSR sau RSV de la denumirea sa în engleză, este una dintre cauzele principale ale infecțiilor respiratorii la copii. Până la vârsta de 2 ani, aproape toți copiii se infectează cu acest virus respirator, iar reîmbolnăvirile sunt frecvente. VSR poate afecta și adulții, iar evoluția bolii poate fi severă la cei cu un sistem imunitar slăbit.

În Europa, virusul sincițial respirator este întâlnit pe tot parcursul anului, dar înregistrează vârfuri de incidență în lunile de toamnă, iarnă și primăvară – din octombrie și până în aprilie, potrivit European Centre for Disease Control (ECDC). 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum se transmite virusul sincițial respirator

Acest virus respirator este foarte contagios și se răspândește rapid în comunități, în special în locurile aglomerate, cum sunt creșele și grădinițele. El se transmite de la o persoană la alta prin particule și picături eliberate în aer atunci când o persoană infectată respiră, vorbește, tușește sau strănută. De asemenea, contactele apropiate, precum săruturile între părinți și copii, pot să răspândească virusul.

Infectarea se poate face și prin atingerea unor suprafețe pe care au ajuns picăturile respiratorii ale bolnavilor. Persoanele care ating aceste suprafețe se îmbolnăvesc atunci când își ating nasul, gura sau ochii cu mâinile contaminate. Aceasta este o cale frecventă de transmitere la sugari și copii mici, care ating suprafețe sau jucării contaminate și le duc la gură.

Reclamă

Ce simptome are virusul sincițial respirator

Cele mai multe cazuri de infectare cu acest virus respirator sunt ușoare. Simptomele apar de obicei între 2 și 8 zile de la infectare și seamănă cu răcelile comune: 

  • tuse;
  • strănut;
  • febră;
  • secreții nazale;
  • respirație șuierătoare.

Sugarii care contractează virusul sincițial respirator pot avea și alte simptome, cum ar fi:

Reclamă
  • iritabilitate;
  • scăderea poftei de mâncare;
  • modificări ale respirației;
  • apnee – oprirea temporară și de scurtă durată a respirației, în special în timpul somnului.

La copiii cu vârsta sub 5 ani, virusul sincițial respirator poate provoca, de asemenea:

  • respirație rapidă;
  • dificultăți în înghițire;
  • sepsis, o stare de inflamație generalizată care afectează funcționarea organelor și poate duce la insuficiență respiratorie, cardiacă și deces. 

Adulții cu VSR pot avea, de asemenea:

Ce complicații poate da VSR

Persoanele afectate de virusul sincițial respirator se vindecă de obicei fără tratament, în aproximativ o săptămână. Cu toate acestea, VSR poate cauza complicații severe și decese la anumite categorii de persoane, potrivit ECDC:

  • nou-născuți prematur;
  • sugari cu vârsta sub șase luni;
  • persoane peste 65 de ani;
  • persoane de orice vârstă cu un sistem imunitar compromis;
  • persoane cu boli preexistente, precum diabetul, afecțiunile cardiovasculare și pulmonare. 

Complicațiile cele mai frecvente la aceste categorii sunt bronșiolita (inflamația căilor aeriene inferioare) și pneumonia (infecție pulmonară). De altfel, virusul sincițial respirator este cea mai frecventă cauză de bronșiolită și pneumonie la copiii cu vârsta sub un  an. Cât despre vârstnici, în Europa, unul din 20 se confruntă în fiecare an cu această infecție respiratorie. 

La nou-născuți și la copiii mici, dificultățile în respirație reprezintă un semnal de alarmă. Respirațiile scurte și superficiale, dilatarea nărilor în timpul inspirației, respirația zgomotoasă, pauzele în respirație și retragerea cutiei toracice trebuie să alerteze părinții pentru a solicita ajutor medical urgent. Un alt simptom alarmant este colorarea buzelor, gurii sau unghiilor în albastru sau gri. Acest fenomen semnalează un nivel foarte scăzut de oxigen în sânge.

Cum se tratează infecția cu virusul sincițial

Infecțiile ușoare cu virusul sincițial respirator nu necesită de obicei un tratament, deoarece bolnavii se recuperează de la sine după câteva zile – o săptămână. Sugarii cu vârsta sub șase luni pot avea nevoie de spitalizare pentru monitorizarea respirației și a nivelului de oxigen. 

În cazurile severe, poate fi necesară administrarea unor tratamente de suport în spital, inclusiv suport respirator, medicamente antivirale și alte alături de tratamente specifice pentru diferitele complicații care pot apărea. 

Cum poți preveni îmbolnăvirea

În 2023, Comisia Europeană a aprobat primul vaccin destinat protejării sugarilor cu vârsta de până la șase luni, precum și două vaccinuri destinate adulților cu vârsta de cel puțin 60 de ani. 

Primul dintre ele se administrează gravidelor, în timpul sarcinii, pentru a proteja sugarii de virusul sincițial respirator timp de până la 6 luni după naștere. Anticorpii generați în urma vaccinării pot trece prin placentă la făt, oferindu-i astfel protecție după naștere. Vaccinul reduce cu 57% riscul de spitalizare a bebeluşilor în primele 6 luni de viață. 

În plus față de vaccinare, se pot lua măsuri generale de prevenție, aceleași ca pentru alte virusuri respiratorii. Acestea includ:

  • evitarea contactului apropiat cu persoane bolnave;
  • spălarea sau dezinfectarea frecventă a mâinilor;
  • evitarea atingerii ochilor, nasului sau gurii cu mâinile murdare.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Ce este rinita. Tipuri, cauze și tratamente
Ce este rinita. Tipuri, cauze și tratamente
Ce este rinita. Tipuri, cauze și tratamente
Ce este tetanosul și când trebuie să faci vaccin
Ce este tetanosul și când trebuie să faci vaccin
Ce este tetanosul și când trebuie să faci vaccin
Scabia (râia): transmitere, simptome și tratament
Scabia (râia): transmitere, simptome și tratament
Scabia (râia): transmitere, simptome și tratament
Reclamă
PARTENERI
icon