Antena

De ce nu este indicat să smulgi părul din nas. La ce riscuri te poți expune

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 4 februarie 2025, 07:43

Chiar dacă pot fi inestetice, firele de păr din nas sunt importante pentru sănătatea sistemului respirator. De aceea, medicii descurajează metodele de îndepărtare care implică smulgerea, precum epilarea cu ceară sau folosirea pensetei. Află de ce nu este indicat să smulgi părul din nas și care sunt alternativele sigure.

Reclamă

Epilarea părului corporal este practicată pentru un aspect mai îngrijit, dar și din motive de igienă și confort. Însă, în ce privește părul din nas, argumentele estetice nu ar trebui să primeze. 

Interesul pentru această procedură este mare atât în rândul femeilor, cât și al bărbaților. Deși poate părea justificată, îndepărtarea părului nazal prin smulgere nu este recomandată de medici. Oricât de inestetice ar putea să pară, firele de păr din nas au un rol esențial în protejarea sistemului respirator. Dacă sunt deranjante, poți recurge la alte metode pentru a le ascunde. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce rol are părul din nas

Firele de păr din nas funcționează ca o barieră care protejează căile respiratorii. Rolul lor principal este de a filtra aerul care ajunge în plămâni, astfel încât să împiedice pătrunderea prafului, polenurilor, bacteriilor, virusurilor și altor particule iritante sau alergene pentru sistemul respirator. Prin captarea agenților patogeni, părul din nas poate reduce riscul de infecții respiratorii precum răcelile și gripa

Un alt rol protector al părului din nas este de a te avertiza asupra unor posibile pericole, porivit dr. Don J. Beasley, specialist ORL citat de publicația HuffPost. „Când ceva atinge firele de păr din nări, cum ar fi o mică insectă sau alți iritanți, se declanșează un strănut reflex, care este modul corpului de a elimina intrusul sau iritantul”, a explicat medicul ORL. 

Reclamă

În plus, părul nazal ajută la menținerea unui nivel optim de umiditate în căile nazale. „Firele de păr din nas rețin umiditatea aerului expirat, prevenind uscarea excesivă a căilor nazale. Această umiditate ajută la umezirea aerului pe care îl respirăm, făcându-l mai confortabil pentru sistemul nostru respirator”, detaliază dr. Beasley.

De ce nu este indicat să smulgi părul din nas cu ceară sau penseta

Îndepărtarea firelor de păr din nas prin smulgere are ca efect eliminarea sistemului natural de filtrare esențial pentru sănătatea sistemului respirator și pentru prevenirea infecțiilor. 

Totodată, smulgerea părului provoacă microleziuni care pot deveni o poartă de intrare pentru bacterii. În consecință, pot apărea infecții locale precum:

Reclamă
  • Vestibulita (foliculita) nazală, o infecție a foliculilor piloși de la intrarea în nări. Este cauzată de bacterii, cel mai frecvent de stafilococul auriu. Se manifestă prin roșeață și umflături dureroase în nas;
  • Abcesul nazal, o acumulare de puroi cauzată de o infecție bacteriană a țesuturilor nazale profunde. Poate apărea ca o complicație a foliculitei. Se caracterizează prin roșeață și umflături foarte dureroase la nivelul nărilor care îngreunează uneori respirația pe nas;
  • Furunculoza nazală, o infecție severă a unui folicul pilos, cu formarea unui nodul mare, dureros și plin de puroi numit furuncul. Netratată, infecția se poate propaga în interiorul craniului și crește riscul de tromboză de sinus cavernos, o complicație potențial fatală. 

Dacă ceara folosită la epilarea părului nazal este prea fierbinte, ea poate provoca arsuri ale mucoasei nazale (țesutul care căptușește cavitatea nazală). Îndepărtarea stratului superior al pielii poate crea, de asemenea, microleziuni care cresc riscul de infecții. 

În plus, smulgerea firelor de păr din nas poate produce iritații. „Epilarea nazală cu ceară poate fi o experiență inconfortabilă, deoarece pasajele nazale delicate sunt sensibile la senzația de smulgere, ceea ce poate provoca durere temporară, roșeață și iritație”, potrivit specialistului ORL. 

Epilarea parțială a părului din nas, mai exact doar a firelor de păr din partea din față a nasului, implică aceleași riscuri pentru sănătate. Smulgerea cu penseta ar trebui, de asemenea, evitată. 

Alternative la epilarea prin smulgere

Dacă firele de păr din nas devin prea lungi și inestetice, le poți tunde cu atenție pe cele vizibile cu o foarfecă mică, cu vârfuri rotunjite. Aceasta are o formă special concepută pentru zonele greu accesibile și reduce riscul de tăieturi accidentale.

Dacă te întrebi de ce nu este indicat să smulgi părul din nas, ia în considerare cum cea mai bună opțiune de a elimina părul inestetic este un trimmer electric special pentru nas. Acesta poate tunde și firele aflate mai adânc în nas și este o alternativă sigură, care necesită un efort minim.

Deși tunderea părului nazal prin aceste două metode nu oferă rezultate la fel de îndelungate precum smulgerea, ea elimină riscul de iritații și infecții periculoase. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Alertă epidemiologică în România: creștere alarmantă a infecțiilor respiratorii. Recomandările autorităților
Alertă epidemiologică în România: creștere alarmantă a infecțiilor respiratorii. Recomandările autorităților
Alertă epidemiologică în România: creștere alarmantă a infecțiilor respiratorii. Recomandările autorităților
Ce riscuri pentru sănătate poate avea scoaterea amigdalelor în copilărie. Cercetătorii au urmărit consecințele acestei proceduri
Ce riscuri pentru sănătate poate avea scoaterea amigdalelor în copilărie. Cercetătorii au urmărit consecințele acestei proceduri
Ce riscuri pentru sănătate poate avea scoaterea amigdalelor în copilărie. Cercetătorii au urmărit consecințele acestei proceduri
Virusul din China care provoacă infecții mai grave decât COVID-19 a ajuns în Europa. Ce este HMPV și ce șanse are să se răspândească în România
Virusul din China care provoacă infecții mai grave decât COVID-19 a ajuns în Europa. Ce este HMPV și ce șanse are să se răspândească în România
Virusul din China care provoacă infecții mai grave decât COVID-19 a ajuns în Europa. Ce este HMPV și ce șanse are să se răspândească în România
Reclamă
PARTENERI
Chiftele de cartofi cu dovlecei și morcovi
Rețete Fel De Fel
Chiftele de cartofi cu dovlecei și morcovi
Aceste chiftele de cartofi cu dovlecei și morcovi sunt o gustare simplă, hrănitoare și extrem de versatilă. Pot fi servite ca gustare, fel principal, garnitură sau aperitiv. Sunt perfecte atât calde cât și reci, și pot fi gătite la tigaie, în cuptor sau chiar la air fryer. Aceste chiftele sunt ca o îmbrățișare caldă de vară. Pe cât de umile sunt ingredientele, pe atât de surprinzătoare este savoarea lor când sunt combinate cu grijă. La prima vedere par modeste, dar odată ce le muști, dezvăluie o textură fină și parfumată. Este o armonie între dulceața discretă a morcovului, suculența dovlecelului și finețea cartofului. Tot din categoria chiftelelor de legume mai poți încerca de pe blog și rețeta de chiftele de spanac cu pâine și parmezan, în sos de unt. Sunt delicate și pline de arome fine, fiind ideale ca aperitiv sau fel principal. Sosul de unt adaugă o textură cremoasă și un gust bogat care completează perfect savoarea chiftelelor. Sau poate te inspiră și rețeta de chiftele de dovlecei cu couscous. Sunt o opțiune delicioasă și sănătoasă, perfectă pentru un prânz sau cină ușoară. Chiftelele sunt crocante la exterior și moi în interior, având o textură plăcută și un gust bogat datorită combinației de dovlecei și couscous. Despre ingredientele din chiftele de cartofi cu dovlecei și morcovi Cartoful este baza solidă, care leagă totul și oferă o structură cremoasă în interior. Fie că este folosit fiert sau crud, el aduce o densitate moale, care contrastează cu crustă rumenă de la exterior. Este acel ingredient de bază care permite celorlalte arome să strălucească. Dovlecelul, blând și delicat, are rolul de a lumina compoziția. Dă suculență, prospețime și o notă vegetală subtilă. Atunci când este bine scurs și amestecat în chiftele, adaugă un ton umed și catifelat, care face ca fiecare mușcătură să se topească în gură. Morcovul, pe de altă parte, aduce o notă dulceagă naturală și o culoare caldă, portocalie. Acesta face ca interiorul chiftelelor să fie nu doar gustos, ci și plăcut privirii. E firul dulce care echilibrează gustul neutru al cartofului și pe cel vegetal al dovlecelului. Când sunt prăjite sau coapte, chiftelele capătă o crustă aurie, crocantă, care foșnește ușor sub dinți. Interiorul rămâne moale, dar nu cleios, ci aerat și bine legat, fără a fi greu. Din loc în loc, întâlnești câte un fir de morcov sau pătrunjel, care le dă un aer de casă, exact ca în bucătăriile bunicilor. Aroma care iese din cuptor sau din tigaie este inconfundabilă. Simți un miros de legume ușor caramelizate, de verdețuri proaspete, de casă primitoare. Dacă adaugi și un praf de boia sau chimen, devin și mai parfumate, cu o ușoară adiere orientală sau rustică, în funcție de condimente. Urmărește mai jos rețeta detaliată, pentru a prepara și tu așa delicioase chiftele de cartofi cu dovlecei și morcovi.
icon