Antena

Semne mai puțin obișnuite de melanom. La ce să fii atent când analizezi alunițele de pe corp

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 26 august 2024, 07:26

Diferențele dintre alunițele normale și cele periculoase sunt subtile uneori și pot fi trecute ușor cu vederea. Melanomul, cea mai agresivă formă de cancer de piele, nu prezintă întotdeauna simptomele clasice, mai cunoscute. Citește despre semne mai puțin obișnuite de melanom. 

Reclamă

Deși este mai rar decât alte tipuri de cancer de piele, melanomul este mult mai periculos, deoarece se poate răspândi la alte organe. Dacă este depistat în stadiu incipient, poate fi tratat înainte de a produce complicații. 

Semne mai puțin obișnuite de melanom

Riscul de melanom crește odată cu înaintarea în vârstă, după decenii de expunere la soare. Vârsta medie la care este diagnosticat de obicei este de 66 de ani, dar poate apărea chiar și mai devreme de 30 de ani, arată datele publicate de American Cancer Society. De altfel, acesta este unul dintre cele mai frecvente forme de cancer care afectează adulții tineri, în special femeile tinere. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Contrar unor convingeri, melanomul nu apare întotdeauna din alunițe preexistente. În 70-80% din cazuri, el se dezvoltă pe pielea normală, pe care nu exista nicio aluniță înainte. În astfel de cazuri, melanomul se prezintă sub forma unor pete sau leziuni noi pe piele, care se dezvoltă rapid și au caracteristici neobișnuite, cum ar fi culoarea neuniformă sau marginile neregulate.

Melanomul din alunițe preexistente produce modificări ale acestora în timp. Alunițele care suferă o transformare malignă devin asimetrice și își schimbă culoarea, mărimea sau marginile.

Reclamă

Semnele atipice de melanom

Acest tip de cancer poate avea câteva manifestări mai neobișnuite. „Melanomul este un adevărat rebel,” spune dr. Elizabeth Buchbinder, oncolog la Dana-Farber Cancer Institute din Boston și profesor asistent la Harvard Medical School, citată de AARP (American Association of Retired Persons). 

Alunițele mici pot cauza probleme mari, iar petele noi pot crește și se pot răspândi rapid. „De aceea, este foarte important să știi la ce să fii atent”, adaugă specialistul. 

Iată patru semne mai puțin obișnuite de melanom care pot fi o avertizare pe care ar trebui să o cunoști, pentru a nu trece cu vederea nicio modificare a pielii:

Reclamă

1. Caută „rățușca cea urâtă”

Riscul de melanom este mai mare la persoanele care au multe alunițe, dar aceasta nu înseamnă că trebuie să te îngrijoreze toate semnele de pe corp. Fii atent la alunițele care se evidențiază astfel:

  • sunt mai întunecate decât restul;
  • s-au modificat recent;
  • au o formă mai ciudată. 

Dacă ai multe alunițe, nu înseamnă că toate sunt melanom. „Dar dacă ai o aluniță care arată cu adevărat diferit față de celelalte și este ca acea rățușcă urâtă, pe aceea trebuie neapărat să o analizezi și să o testezi”, recomandă medicul oncolog. 

2. Verifică și zonele care nu sunt expuse la soare

Expunerea excesivă la soare fără protecție este principalul factor de risc pentru melanom. De aceea, acest tip de cancer de piele apare pe zonele de piele expuse la razele ultraviolete, cum ar fi pe brațe, picioare, cap, spate și trunchi. 

Totuși, cauza melanomului nu este întotdeauna expunerea la soare, astfel că el poate apărea și pe zone ale corpului care nu sunt expuse în mod obișnuit la lumina directă a soarelui, cum ar fi palmele și tălpile. Acestea pot fi semne mai puțin obișnuite de melanom, care pot trece neobservate.

Cancerul de piele poate apărea și ca o dungă întunecată sub o unghie de la mână sau de la picior, așa cum i s-a întâmplat muzicianului Bob Marley. Inițial, el a confundat melanomul cu o vânătaie la deget și a murit în cele din urmă din această cauză. 

Așadar, dacă descoperi o pată întunecată sub unghie care nu crește odată cu unghia, cum ar face-o un hematom, ar trebui să mergi la medic pentru investigații, recomandă dr. Buchbinder.

Deși mai rar, melanomul apare și la nivelul ochilor, în interiorul gurii sau pe scalp. Un melanom pe scalp poate provoca modificări neobișnuite. În experiența clinică, medicul oncolog a văzut pacienți care au experimentat schimbări în culoarea părului – „cineva care avea păr cărunt și a dezvoltat o dungă neagră” din cauza unui melanom care creștea pe scalp. „Prin urmare, se pot întâmpla lucruri ciudate, dar acestea nu sunt frecvente”, adaugă ea.

Melanoamele „ascunse” sunt mai comune la persoanele cu pielea mai închisă la culoare. 

3. Un melanom poate avea nuanțe variate

Melanoamele sunt adesea descrise ca alunițe de culoare maro închis, dar pot avea o varietate de culori. Această formă de cancer de piele poate avea o tentă albastră ca urmare a pigmentării mai profunde, spune dr. Robert Brodell, președintele secției de dermatologie a University of Mississippi Medical Center. 

Alteori, un melanom poate avea culoarea roșie, ca rezultat al unei reacții imune. „Corpul îl atacă. Știe că este anormal și încearcă să se apere și îți provoacă inflamație”, explică dr. Brodell.

Este posibil ca melanomul să ia aspectul unei erupții cutanate de culoare și să capete o nuanță roz. Dacă pata nu se atenuează cu creme și alte tratamente care elimină o erupție de obicei, trebuie să o verifici și să te asiguri că nu este cancer de piele.

Printre aceste semne mai puțin obișnuite de melanom este lipsa culorii. Uneori, leziunile canceroase își pierd complet sau parțial pigmentarea și formează un halou alb în jurul unei pete mai închise.

„Și asta este ceva care ne îngrijorează puțin. Oare corpul a recunoscut ceva ca un melanom care se dezvoltă greșit și, încercând să-l elimine, a distrus și unele melanocite normale (celule din piele care produc pigment) din acea zonă? Este unul dintre acele lucruri care te poate face să te uiți mai atent la ceva”, spune oncologul Elizabeth Buchbinder.

4. Nu neglija leziunile care sângerează sau produc senzații de mâncărimi

Dacă o aluniță de pe corpul tău începe să provoace senzații de mâncărimi sau devine mai dureroasă ori sensibilă, ar fi bine să mergi la medic pentru o testare. La fel și în situația în care suprafața unei alunițe se schimbă: începe să supureze, să sângereze sau să capete un aspect mai solzos și nu se vindecă de la sine.

„Credem că o parte din această iritație – senzația de mâncărime, sângerarea – apare de fapt când corpul începe să recunoască (cancerul) și încearcă să-l atace, provocând iritație. De aceea vei observa senzație de mâncărime, sângerare și iritație în apropierea aluniței”, explică dr. Buchbinder.

În concluzie, melanomul poate prezenta o varietate de semne, unele mai evidente, iar altele mai subtile și mai puțin cunoscute. Fii atent la orice modificare a pielii și consultă un medic dacă observi pete sau leziuni suspecte. Cancerul de piele este mult mai ușor de tratat când îl depistezi timpuriu.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Durerea în partea stângă. Care sunt cauzele posibile
Durerea în partea stângă. Care sunt cauzele posibile
Durerea în partea stângă. Care sunt cauzele posibile
Soarele vindecă acneea? Un trend periculos care circulă pe TikTok poate cauza cancer de piele
Soarele vindecă acneea? Un trend periculos care circulă pe TikTok poate cauza cancer de piele
Soarele vindecă acneea? Un trend periculos care circulă pe TikTok poate cauza cancer de piele
Cum se efectuează verificarea alunițelor. Medicii Iulia Roșu și Mihail Pautov vorbesc despre simptomele îngrijorătoare
Cum se efectuează verificarea alunițelor. Medicii Iulia Roșu și Mihail Pautov vorbesc despre simptomele îngrijorătoare
Cum se efectuează verificarea alunițelor. Medicii Iulia Roșu și Mihail Pautov vorbesc despre simptomele îngrijorătoare
Reclamă
PARTENERI
icon