Urcior la ochi (orjelet): cauze, simptome și opțiuni de tratament

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 21 ianuarie 2024, 06:24 / Actualizat: 21 ianuarie 2024, 15:08

Urciorul este o infecție dureroasă localizată pe marginea pleoapelor. Deși este o afecțiune minoră în cele mai multe cazuri, ea produce complicații uneori. Află din ce cauze poate apărea un urcior la ochi, ce manifestări are, cum se tratează și când este indicat să mergi la medic. 

Reclamă

Cunoscut și cu denumirea de orjelet sau orgelet, urciorul este o afecțiune comună a ochilor, care apare mai frecvent la adulți decât la copii. El se poate dezvolta pe pleoapa superioară sau inferioară și are aspectul unei umflături roșii pe care se formează un mic chist cu puroi. 

În funcție de localizare, urcioarele sunt de două tipuri:

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
  • externe, care cresc de la baza genelor și au aspectul unui coș;
  • interne, care se formează în interiorul pleoapei.

Ce simptome are un urcior la ochi

Urciorul se dezvoltă inițial ca o umflătură roșie pe marginea pleoapei, tare la atingere. După câteva zile, în centrul zonei inflamate apare o colecție de puroi (pustulă) de culoare albă sau galbenă, asemănătoare unui coș.

Reclamă

Durerea este cel mai deranjant simptom al urcioarelor și este însoțită de:

  • umflare și roșeață locală, dar care cuprind uneori întreaga pleoapă;
  • senzație de nisip în ochi;
  • usturime și mâncărimi oculare;
  • sensibilitate la lumină;
  • lăcrimare;
  • apariția unei cruste pe marginea pleoapei.

Contrar unor convingeri, urcioarele nu sunt contagioase, potrivit medicilor Academiei Americane de Oftalmologie (AAO).

Reclamă

Din ce cauze apar urcioarele

Infecția cu stafilococul auriu este principala cauză de apariție a orjeletului, dar și alte microorganisme care se găsesc în mod normal pe pielea pleoapelor, cum sunt acarienii Demodex, contribuie uneori la inflamație. 

Bacteriile pot pătrunde în interiorul unui folicul de păr de la baza genelor, până la nivelul glandelor sebacee din pleoape. Aceste glande, numite glande meibomiene, produc un ulei subțire (sebum) care lubrifiază suprafața globilor oculari, reduce evaporarea lacrimilor și ajută la prevenirea infecțiilor oculare. 

Ca urmare a infectării, glandele meibomiene se blochează și sebumul se acumulează formând un chist.

Infectarea pleoapei și apariția unui urcior la ochi se produce prin:

  • atingerea ochilor cu mâinile murdare;
  • aplicarea lentilelor de contact cu mâinile murdare;
  • lipsa demachierii înainte de somn;
  • aplicarea unor produse cosmetice expirate.

Cine este mai predispus la urcioare

Orjeletele sunt foarte comune și oricine le poate dezvolta. Cu toate acestea, există o probabilitate mai mare să te confrunți cu această problemă oftalmologică dacă:

  • ai mai avut anterior un urcior la ochi;
  • ai blefarită, o inflamație a marginii pleoapelor care provoacă mâncărimi, roșeață, senzație de arsură și de corp străin;
  • ai anumite afecțiuni ale pielii, cum ar fi acneea, rozaceea sau dermatita seboreică;
  • ai diabet;
  • ai pielea uscată;
  • treci prin schimbări hormonale;
  • ai colesterolul mărit. 

Cum se tratează un urcior la ochi

În majoritatea cazurilor, orjeletul trece de la sine în una-două săptămâni, fără tratament. Pentru calmarea durerii și reducerea inflamației locale, poți aplica o compresă sterilă caldă pe ochiul afectat, pentru 10-15 minute, de trei-patru ori pe zi, recomandă medicii Academiei Americane de Oftalmologie. 

Este important să nu storci și să nu încerci să spargi urciorul, deoarece aceste manevre pot agrava infecția și pot genera complicații. Pustula se sparge de la sine după două-trei zile de la formare. Când se întâmplă acest lucru, spală ochiul cu un săpun blând și apă caldă sau cu o compresă sterilă îmbibată în ser fiziologic. Alternativ, poți folosi un șervețel oftalmic special, din farmacii. 

Până la vindecarea completă a unui urcior la ochi, machiajul ochilor și purtarea lentilelor de contact sunt contraindicate. 

Dacă durerea și inflamația pleoapei sunt severe sau se agravează, se impune o consultație la un medic oftalmolog. Într-o astfel de situație, poate fi necesară drenarea urciorului și/sau administrarea unor unguente sau picături cu antibiotic pentru a trata infecția. 

Cum poți preveni urcioarele

Pentru a reduce riscul de infecții oculare cum este orjeletul, păstrează o igienă zilnică a pleoapelor prin spălarea cu un săpun delicat și apă caldă. O altă regulă importantă este să îndepărtezi complet machiajul de pe pleoape și față înainte de a merge la culcare.

De asemenea, este important să ai o igienă riguroasă a mâinilor și să eviți atingerea excesivă a ochilor, mai ales dacă ai mâinile nespălate. Persoanele susceptibile la orjelete ar trebui să curețe cu grijă excesul de sebum de pe marginea pleoapei cu produse speciale care pot fi recomandate de un oftalmolog. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Blefarita: cauze, simptome și tratament
Blefarita: cauze, simptome și tratament
Blefarita: cauze, simptome și tratament
Cauze frecvente ale ochilor roșii. Ce poate indica acest simptom
Cauze frecvente ale ochilor roșii. Ce poate indica acest simptom
Cauze frecvente ale ochilor roșii. Ce poate indica acest simptom
Ce rol are zeaxantina în organism. Cum o poți include în dietă
Ce rol are zeaxantina în organism. Cum o poți include în dietă
Ce rol are zeaxantina în organism. Cum o poți include în dietă
Reclamă
PARTENERI
icon