Urciorul la ochi, denumit și orjelet, poate apărea din cauza mai multor factori. Andrei Filip, medic oftalmolog, a fost invitatul lui Mihail Pautov, medic specialist, în episodul 7, din sezonul 8, la MediCOOL. Află cum se tratează urciorul la ochi.
Andrei Filip a explicat cu ajutorul unui model ce este un orjelet, a argumentat ce rol are administrarea unui tratament pentru această boală și a menționat în ce situații poate fi nevoie să fie înlăturat chirurgical.
Cum se tratează urciorul la ochi
Orjeletul se aseamănă cu un coș, care apare în pleoapă. În locul afectat, există canale, care produc o grăsime, ce face parte din componența lacrimilor. Când unele dintre acele canale se blochează, apare un orjelet. Odată ce se se blochează, provoacă durere. Durerea poate debuta chiar înainte să se simtă primele semne vizibile. Nu este o afecțiune gravă, dar poate cauza foarte multe probleme.
Dacă tratamentul medicamentos, care poate fi sub formă de unguente sau picături, se administrează de la primele simptome, poate fi foarte eficient împotriva urciorului la ochi. De foarte multe ori, orjeletul se remite local.
Drenarea canalului înfundat cu grăsime ajută în cazul orjeletului. De exemplu, aplicarea unui comprese calde, fără mușețel sau alte ingrediente, poate ameliora simptomele. Este nevoie ca apa să fie caldă, iar înainte de a o aplica este necesar să fie fiartă, pentru a deveni sterilă. Compresa se aplică 10 minute dimineața, 10 minute seara pentru a contribui la drenare.
,,Lucrurile acestea e bine să se realizeze, după recomandarea noastră.”
– Andrei Filip, medic oftalmolog
Dacă orjeletul nu se retrage, poate să apară inflamație și roșeață. Dacă nu se drenează, se închistează. când se închistează rămâne în acel loc o bilă de dimensiuni mici, chiar și după ce se vindecă. Acea bilă de dimensiuni mici trebuie scoasă chirurgical pentru că deranjează și simte ca un corp străin.
,,Poate să rămână ca o cicatrice sub piele.”
– Mihail Pautov, medic specialist
Intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea acelei bile de dimensiuni mici se poate face pe durata sau după terminarea vindecării. De exemplu, în situația în care pacientul se prezintă la medic încă de la primele simptome și observă o zonă, de unde pot drena grăsimea, poate încerca să o incizeze. Această procedură poate ajuta la vindecare.
De ce reapare orjeletul
Dacă vrei să afli cum se tratează urciorul la ochi, poți reține că mai există o altă problemă în cazul său. Dacă apare o dată, sunt șanse mari să reapară. Poate apărea o tulburare în acele canale de excreție, cum ar fi cea în cazul oamenilor cu blefarită.
Dacă suferi de blefarită, apare ca un tip de scuame, mai exact ca o mătreață la baza genelor. Sunt diverse situații în care apariția acestor simptome poate fi mai des întâlnită. Acestea se pot manifesta în perioade în care ești foarte obosit și stresat, ceea ce înseamnă că ar putea fi asociate cu imunitatea.
În plus, urciorul la ochi poate apărea inclusiv din cauza mai multor probleme. Acesta se poate dezvolta când copiii pun mâinile murdare la ochi și adolescenților li se schimbă metabolismul.
Atunci când te confrunți pentru prima dată cu un orjelet, este ideal să te prezinți la un medic oftalmolog. În medicină, specialiștii au o experiență clinică și atunci pot recomanda combinații de produse care, de cele mai multe ori, oferă rezultatele dorite.
Ai aici toate edițiile sezonului 8 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.