De ce apare acneea hormonală. Cauzele afecțiunii se pot manifesta la orice vârstă

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 14 iulie 2023, 08:35

Acneea hormonală se referă la erupțiile cutanate cauzate de fluctuații hormonale, care, de obicei se manifestă în perioada pubertății. Cu toate acestea, simptomele pot fi prezente și la maturitate, în special în cazul femeilor tinere. Află de ce apare acneea hormonală.

Reclamă

De obicei, acneea hormonală se caracterizează prin: erupții în zonele obrajilor și ale maxilarului, puncte negre, puncte albe, chisturi, piele uleioasă, inflamație și sensibilitate. Iar în multe cazuri, revine în mod constant.

De ce apare acneea hormonală

Cele mai multe erupții apar când glandele sebacee din piele devin mai sensibile la un grup de hormoni, numiți androgeni. Androgenii acționează asupra extinderii glandelor sebacee și cresc producția de sebum din piele.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Supraproducția de sebum înfundă porii și provoacă formarea coșurilor. Acest exces de sebum interacționează cu bacteriile și celulele moarte ale pielii prezente în porii de unde crește părul, numiți foliculi de păr, conform Cleveland Clinic.

Odată cu înaintarea în vârstă, sensibilitatea hormonală se schimbă. De aceea, pe parcursul vieții, unele femei sunt mai afectate de androgeni, iar o parte dintre acestea pot constata că acneea poate reapărea la menopauză.

Reclamă

Totuși, nu există vârste exacte la care acneea poate debuta sau dispărea și nu se poate anticipa cine va fi afectat.

Cum poți trata acneea hormonală

Dacă te întrebi de ce apare acneea hormonală, află că utilizarea mai multor produse de îngrijire a pielii poate contribui la menținerea acestei probleme. Acestea irită pielea, provoacă roșeață și adesea declanșează o predispoziție subiacentă la acnee vulgară, potrivit Healthline.

De aceea, este important să alegi cu mare atenție ce urmează să folosești pentru a o trata. Unele tratamente și stilurile de viață dezordonate o pot agrava.

Reclamă

De asemenea, aceasta mai poate fi cauzată de: stres, lipsa somnului, schimbări hormonale, tratamente hormonale, predispoziție genetică, efecte adverse ale medicației și alte afecțiuni medicale.

Mergi la un dermatolog

Dacă starea pielii tale chiar îți afectează calitatea vieții este indicat să mergi la un dermatolog pentru a primi un diagnostic și un plan de tratament adecvat. Sunt disponibile foarte multe tratamente. Doar un medic te poate ajuta să le selectezi pe cele care ți se potrivesc cel mai bine.

În unele cazuri, medicul îți poate prescrie un antibiotic pentru a trata acneea. Aceasta se numără printre bolile cel mai frecvent tratate cu antibiotice.

Stabilește o rutină de îngrijire a pielii

Dacă vrei să știi de ce apare acneea hormonală, gândește-te că utilizarea excesivă a prea multor produse poate irita pielea. Acestea pot face ca acneea să aibă un aspect mai neplăcut sau chiar să o agraveze. De asemenea, tratamentele faciale pot avea un efect negativ. Minimizează-ți rutina de îngrijire a pielii la folosirea unui singur produs de curățare hidratant și a unei creme de protecție solară de bază.

Încearcă un tratament

Nu este indicat să folosești mai multe soluții deodată. Poți începe cu o soluție simplă. Încearcă o loțiune cu o concentrație de 2% acid salicilic, care nu irită. O poți folosi câteva săptămâni pentru a vedea dacă obții rezultate.

De asemenea, poți încerca unele variante adiționale: peroxid de benzoil, adapalenă, acid azelaic sau un acid beta hidroxi.

Ia în considerare contracepția hormonală

Când nimic altceva nu te mai poate ajuta și încă mai vrei să afli de ce apare acneea hormonală, poți folosi contracepția hormonală. Pilula contraceptivă poate fi integrată ca parte a unui regim de tratament pentru acnee, atâta timp cât medicul tău îți spune că este sigur să ți-o administrezi.

Nu există o singură marcă recomandată pentru tratamentul acneei, iar minipilulele numai pe bază de progesteron ar putea agrava acneea. Pilula contraceptivă nu se potrivește în toate situațiile și poate avea efecte secundare incomode și dureroase.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Remedii naturale pentru a opri sângerarea. Cum pot sprijini vindecarea rănilor
Remedii naturale pentru a opri sângerarea. Cum pot sprijini vindecarea rănilor
Remedii naturale pentru a opri sângerarea. Cum pot sprijini vindecarea rănilor
Cele mai bogate alimente în fibre. Cum le poți consuma
Cele mai bogate alimente în fibre. Cum le poți consuma
Cele mai bogate alimente în fibre. Cum le poți consuma
Remedii împotriva răului de mișcare. Cum îl poți trata
Remedii împotriva răului de mișcare. Cum îl poți trata
Remedii împotriva răului de mișcare. Cum îl poți trata
Reclamă
PARTENERI
icon