Totul despre zona zoster: simptome, tratament și prevenție

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 5 ianuarie 2024, 07:28

Zona zoster este o boală infecțioasă cauzată de același virus care provoacă varicela, dar cele două au simptome foarte diferite. Spre deosebire de varicelă, zona zoster este o boală foarte neplăcută, care provoacă durere severă de multe ori. Află totul despre zona zoster: simptome, tratament și prevenție.

Reclamă

Zona zoster este o infecție virală cauzată de reactivarea virusului varicelo-zosterian în organism. Pentru că acest virus face parte din categoria virusurilor herpetice, boala este cunoscută și sub denumirea de herpes zoster. 

Dacă ai avut varicelă în trecut, virusul rămâne latent în ganglionii nervoși din corp și se poate reactiva după o perioadă variabilă, provocând zona zoster. Prin urmare, nu poți face zona zoster dacă nu ai avut varicelă în trecut. Boala poate apărea de mai multe ori pe parcursul vieții, dar majoritatea oamenilor o fac o singură dată. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Din ce cauze se reactivează virusul

La fel ca virusul care provoacă herpesul, virusul varicelo-zosterian se reactivează atunci când sistemul imunitar este slăbit și permite replicarea acestuia. Acest lucru se poate întâmpla din mai multe motive:

  • înaintarea în vârstă, care face ca sistemul imunitar să devină mai puțin eficient în combaterea infecțiilor. Acesta este motivul pentru care zona zoster apare mai frecvent la vârstnici;
  • boli care slăbesc sistemul imunitar, precum cancerul și HIV/SIDA;
  • tratamente care afectează sistemul imunitar, cum ar fi chimioterapia;
  • o altă infecție virală sau bacteriană în organism;
  • stresul cronic sau intens, care poate suprima activitatea sistemului imunitar;
Reclamă

Totuși, nu întotdeauna este clar de ce virusul se reactivează doar la anumiți oameni, în timp ce la alții nu. Reactivarea este influențată de factori individuali și de starea generală de sănătate.

Zona zoster este contagioasă?

Dacă nu ai avut niciodată varicelă sau nu te-ai vaccinat împotriva varicelei, te poți infecta cu virusul varicelo-zosterian de la cineva care suferă de zona zoster, potrivit Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), din Statele Unite. 

Infectarea se produce prin contactul direct cu lichidul din veziculele erupției cutanate cauzate de zona zoster sau prin inhalarea particulelor virale eliberate de aceste vezicule. Dacă te infectezi, vei dezvolta varicelă, nu zona zoster. Mai târziu în viață, poți face și zona zoster.

Reclamă

Bolnavii cu zona zoster sunt contagioși din momentul apariției erupției și până la formarea crustelor pe suprafața leziunilor. Acest interval este de aproximativ 3-4 săptămâni. Totuși, persoanele cu varicelă transmit mai ușor virusul varicelo-zosterian decât cele care au zona zoster.

Poți reduce riscul de a transmite virusul prin acoperirea erupției specifice. O altă metodă de a preveni infectarea celor din jur este să eviți atingerea și scărpinarea erupției specifice. 

Zona zoster: simptome

Principalul simptom al zonei zoster este erupția cutanată dureroasă, cu aspectul unor grupuri de vezicule pline cu lichid. Ea se dezvoltă de obicei pe o singură parte a corpului, pe un traseu specific al unui nerv.

Erupția provoacă o durere puternică de obicei și este însoțită de mâncărimi și sensibilitate la atingere. Ea are aspectul unei dâre pe partea stângă sau dreaptă a corpului și apare cel mai frecvent pe trunchi, dar se poate dezvolta și pe o parte a feței.

detaliu cu erupție de zona zoster pe trunchi

Zona zoster la nivelul feței poate afecta ochiul și duce uneori la pierderea vederii. În cazuri mai rare, veziculele cuprind o suprafață extinsă a corpului și arată similar erupției cutanate din varicelă. De obicei, erupția extinsă afectează persoanele cu un sistem imunitar slăbit.

Cu câteva zile înainte de apariția erupției, mulți dintre cei afectați experimentează durere, mâncărime sau furnicături în zona pe care vor apărea veziculele. 

Simptomele zonei zoster mai pot include:

  • febră înainte de apariția erupției cutanate;
  • dureri de cap;
  • frisoane;
  • disconfort gastric.

Ce complicații poate provoca zona zoster

Cea mai frecventă complicație a zonei zoster este persistența durerii mult după dispariția erupției cutanate. Această durere, numită nevralgie post-zosteriană, este cauzată de o afectare a fibrelor nervoase și a pielii pe zona erupției. Ea poate persista timp de luni sau chiar ani, este foarte intensă și poate perturba viața de zi cu zi.

Între 10% și 18% dintre persoanele care fac zona zoster se confruntă cu nevralgie post-zosteriană, conform statisticilor CDC. Riscul crește odată cu înaintarea în vârstă. Un vârstnic cu zona zoster are un risc mai mare de a experimenta dureri mai intense și pe termen mai lung, comparativ cu o persoană mai tânără cu zona zoster. Persoanele sub 40 de ani se confruntă rar cu nevralgie post-zosteriană. 

O altă complicație gravă este afectarea oculară. Atunci când erupția apare și pe față, ea poate duce inclusiv la pierderea vederii dacă nu se intervine prompt cu tratament. De asemenea, erupția se poate infecta cu bacterii.

În cazuri foarte rare, zona zoster poate duce și la:

  • pneumonie;
  • surditate dacă erupția se localizează la nivelul unei urechi;
  • inflamație cerebrală (encefalită);
  • deces.

Persoanele cu sistemul imunitar slăbit au un risc mai crescut de complicații. Ele sunt mai predispuse să dezvolte o erupție cutanată severă și pe termen lung.

Tratamentul zonei zoster

Tratamentul recomandat pacienților cu zona zoster implică o combinație de soluții cu aplicare locală și medicamente antivirale și analgezice care ajută la gestionarea simptomelor, dar și la prevenirea complicațiilor.

Soluțiile locale sunt recomandate pentru a grăbi vindecarea veziculelor, calmarea mâncărimilor, reducerea durerii și prevenirea suprainfectării erupției. Acestea pot include mixturi mentolate cu calamină, oxid de zinc, creme antibiotice și anestezice.

Medicamentele antivirale recomandate în tratamentul zonei zoster sunt:

  • aciclovir;
  • valaciclovir;
  • famciclovir.

Aceste medicamente reduc durata și gravitatea bolii, dar este important ca ele să fie administrate în primele două-trei zile de la apariția erupției cutanate pentru a fi eficiente. Dacă suspectezi că ai zona zoster, contactează medicul cât mai repede pentru a discuta despre tratament.

Medicamentele recomandate uzual pentru atenuarea durerii sunt analgezicele de tipul paracetamolului sau antiinflamatoarele nesteroidiene. Când durerea este severă, se pot prescrie medicamente pentru gestionarea durerii neuropate, cum ar fi gabapentina sau pregabalina.

Cum poate fi prevenită boala infecțioasă

Zona zoster poate fi prevenită și există mai multe metode eficiente prin care te poți proteja de această boală infecțioasă: 

  • vaccinarea împotriva virusului varicelo-zosterian, dacă nu ai avut varicelă în trecut. Vaccinul antivaricelic poate fi administrat copiilor începând cu vârsta de 9 luni, dar și adulților;
  • vaccinarea împotriva zonei zoster, recomandată începând cu vârsta de 50 de ani sau 60 de ani, în funcție de tipul de vaccin pentru care optezi. 

Adoptarea unui stil de viață sănătos poate contribui la menținerea unui sistem imunitar puternic. Acesta include o alimentație echilibrată, exerciții regulate, odihnă adecvată și gestionarea stresului. De asemenea, evitarea sau gestionarea adecvată a stresului poate fi benefică pentru prevenirea reactivării virusului varicelo-zosterian.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Lupus: tipuri, simptome și tratament
Lupus: tipuri, simptome și tratament
Lupus: tipuri, simptome și tratament
Nevralgia: tipuri, cauze, simptome și opțiuni de tratament
Nevralgia: tipuri, cauze, simptome și opțiuni de tratament
Nevralgia: tipuri, cauze, simptome și opțiuni de tratament
Ce este tetanosul și când trebuie să faci vaccin
Ce este tetanosul și când trebuie să faci vaccin
Ce este tetanosul și când trebuie să faci vaccin
Reclamă
PARTENERI
icon