Pupilele dilatate, denumite și midriază, se manifestă când centrul negru al ochilor capătă dimensiuni mai mari decât ar fi normal. Aceasta poate avea la bază mai multe cauze și poate deveni îngrijorătoare dacă se menține pe termen lung. Citește de ce ți se dilată pupilele.
Pupilele se dilată în mod natural din cauza schimbărilor de lumină și a evenimentelor emoționale. Afecțiunea poate avea la bază folosirea picăturilor pentru dilatarea ochilor la un examen oftalmologic, efectele secundare ale unui medicament sau leziunile traumatice. O dilatare neobișnuită a pupilei poate fi determinată de afecțiuni medicale.
De ce ți se dilată pupilele
În mod normal, pupilele au aceleași dimensiuni în ambii ochi. De regulă, pupilele se dilată în circumstanțe normale din cauza modificărilor luminii și a stărilor emoționale. Midriaza apare atunci când pupila se dilată și nu răspunde la lumină.
De cele mai multe ori, pupilele dilatate revin la dimensiunea normală de la sine. Dacă pupilele se dilată brusc, apar după o leziune traumatică sau provoacă dureri de cap și confuzie, se recomandă să soliciți imediat un control oftalmologic.
Răspuns natural la lumină
Pupilele au rolul de a permite luminii să intre în ochi, conform Very Well Health. Din acest motiv, își schimbă în mod constant dimensiunea. Pupilele devin mai mari, mai exact se dilată, în condiții de lumină scăzută pentru a lăsa mai multă lumină să pătrundă în ochi. Acestea capătă dimensiuni mai mici în condiții cu niveluri mai ridicate de lumină pentru a minimiza cantitatea de lumină care intră în ochi.
Administrare de medicamente
Dacă te întrebi de ce ți se dilată pupilele, gândește-te că administrarea anumitor medicamente poate provoca dilatarea pupilelor prin interferarea cu funcția unui mușchi din iris care controlează dimensiunea pupilei. În acest caz, simptomele care le însoțesc pot varia de la ușoare la severe. Printre cele mai frecvent întâlnite se regăsesc: piele deshidratată, febră, convulsii, tremor, spasme musculare bruște și involuntare, retenție urinară sau stare psihică alterată.
Examen oftalmologic
În timpul unui examen oftalmologic cuprinzător, un optometrist sau un oftalmolog poate pune picături în ochii unui pacient pentru a-i dilata pupilele. Picăturile își fac efectul în aproximativ 20 de minute până la 30 de minute. De obicei, sunt necesare câteva ore pentru ca acestea să dispară, potrivit Cleveland Clinic.
Afecțiuni medicale
Pupilele dilatate pot fi cauzate și de afecțiuni medicale. De obicei, aceste simptome se manifestă în cazul problemelor de sănătate care se localizează la nivelul creierului și ochilor, cum ar fi: migrenele, accidentul vascular cerebral acut, umflarea creierului sau glaucomul.
Emoții și concentrare
Dacă te întrebi de ce ți se dilată pupilele, reține că nivelurile crescute de oxitocină pot determina acest simptom. Acestea pot crește atunci când simți atracție sau ai un răspuns emoțional față de o persoană sau o situație. Pupilele se pot mări și dacă ești implicat într-o activitate care necesită multă concentrare.
Leziuni oftalmologice
Traumele în zona ochilor sau a creierului pot provoca dilatarea pupilelor. În mod obișnuit, traumatismele închise contondente pot dăuna mușchiului sfincter al irisului, mai exact mușchiului care strânge pupila, sau uneia dintre căile din creier care o controlează. În plus, pot cauza sângerare în interiorul craniului, ceea ce poate face ca pupilele să se mărească.
De asemenea, dacă prezinți mai multe simptome oftalmologice poți lua în considerare cele mai întâlnite probleme ale retinei, cum ar fi: retinopatia diabetică, degenerescența maculară legată de vârstă, dezlipirea de retină, ruptura retiniană și membrana epiretiniană.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.