Transpirațiile nocturne: ce probleme pot semnala și când să te îngrijorezi

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 7 mai 2024, 07:09

Transpirațiile nocturne nu sunt alarmante când apar doar ocazional. Însă, dacă te trezești multe nopți la rând cu așternuturile ude, ar trebui să investighezi motivul. Află care sunt cele mai comune cauze ale transpirațiilor nocturne și la ce alte simptome ar trebui să fii atent. 

Reclamă

Organismul are un sistem complex de termoreglare care menține temperatura corpului constantă, indiferent de temperatura mediului ambient. Acest sistem este reglat de hipotalamus, o regiune a creierului care funcționează ca un termostat. El detectează schimbările de temperatură din corp și activează diverse mecanisme de răcire sau încălzire, după caz.

Sistemul de termoreglare a organismului poate fi influențat de o varietate de factori, de la temperatura mediului, activitate fizicăă, alimentație, hormoni și până la anumite boli. Prin urmare, pot fi multe motive pentru care ne trezim transpirați peste noapte, dar nu toate sunt alarmante. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Transpirațiile nocturne pot fi cauzate de mediu și de alimentație

Când transpirațiile nocturne se produc doar ocazional, cauza este legată mai degrabă de mediu sau de alimentație. 

Temperatura prea ridicată din dormitor poate produce o supraîncălzire a corpului, iar transpirația este modul prin care își reglează temperatura. Pentru majoritatea oamenilor, temperatura ideală pentru un somn odihnitor este de 16-20°C, conform National Sleep Foundation, organizație americană care oferă informații de specialitate cu privire la problemele de somn.

Reclamă

Lenjeria de pat, pijamaua și salteaua pot să fie alte cauze ale supraîncălzirii corpului. Materialele mai groase și mai grele rețin căldura și pot cauza transpirații pe timpul nopții. Saltelele din spumă cu memorie sunt mai susceptibile să producă o supraîncălzire. 

Și obiceiurile alimentare pot să provoace transpirații nocturne. Consumul de alimente foarte condimentate și bogate în grăsimi sau zahăr înainte de culcare este mai probabil să provoace indigestie și transpirații în timpul somnului. Consumul de alcool poate fi o altă cauză. 

Dacă ai luat măsuri pentru a corecta condițiile de mediu și alimentația, dar transpirațiile nocturne nu dispar, cauza lor poate fi mai serioasă. 

Reclamă

Fluctuațiile hormonale pot fi o cauză a transpirațiilor nocturne

Dereglările hormonale sunt cea mai frecventă cauză a transpirațiilor nocturne. Mai mulți hormoni sunt implicați în termoreglarea organismului. Estrogenul și progesteronul sunt doi dintre ei, iar fluctuațiile lor au un impact important asupra acestui proces. 

Menopauza și sarcina 

Trei din patru femei experimentează bufeuri de căldură și transpirații nocturne în perioada premenopauzei și menopauzei. În medie, acestea persistă 8 ani.

Fluctuațiile estrogenului și progesteronului din perioada sarcinii pot, de asemenea, să perturbe mecanismul de termoreglare și să conducă la transpirații excesive, inclusiv pe timpul nopții.

Unele femei pot experimenta transpirații nocturne și înainte sau în timpul menstruației, când nivelurile hormonale fluctuează.

Hipertiroidismul 

Un rol foarte important în reglarea metabolismului și temperaturii corpului îl joacă și cei doi hormonii tiroidieni – triiodotironina (T3) și tiroxina (T4). Aceștia stimulează metabolismul, iar când tiroida îi secretă în exces, așa cum se întâmplă în hipertiroidism, corpul arde calorii mai repede și produce mai multă căldură. Această căldură excesiv este eliminată prin transpirație, care este resimțită mai intens pe timpul nopții.

Pe lângă transpirațiile nocturne, alte câteva simptome specifice te pot ajuta să recunoști hipertiroidismul:

  • toleranța scăzută la căldură;
  • palpitațiile;
  • tremurul;
  • oboseala constantă;
  • nervozitatea;
  • scăderea bruscă și nejustificată în greutate;
  • dereglarea ciclului menstrual (mai frecvent, lipsa menstruației);
  • insomniile;
  • slăbiciunea musculară.

Stresul 

Mecanismul de termoreglare este influențat și de cortizol, cunoscut ca hormonul stresului. Un nivel crescut de cortizol stimulează metabolismul, ceea ce duce la o producție crescută de căldură în corp și la creșterea temperaturii corporale. Transpirația este mecanismul prin care hipotalamusul reglează temperatura internă. Așa se explică de ce avem tendința să transpirăm excesiv în perioadele de stres intens.  

Medicamente care au ca efect advers transpirațiile nocturne

Mai multe tipuri de medicamente pot cauza transpirații nocturne. Printre acestea se numără:

  • medicamentele antidepresive, cum ar fi inhibitorii selectivi ai recaptării de serotonină și inhibitorii recaptării serotoninei și norepinefrinei;
  • unele antidiabetice, cum ar fi insulina și sulfonilureele;
  • medicamentele anticolinergice;
  • antipsihoticele și anxioliticele;
  • corticosteroizii, cum ar fi prednison și cortizon;
  • medicamentele chimioterapice.

După oprirea administrării acestor medicamente, transpirațiile nocturne ar trebui să dispară. În caz contrar, cauza lor poate fi diferită. 

Ce boli pot semnala transpirațiile nocturne

Transpirațiile nocturne pot fi un simptom al unor afecțiuni subiacente. Printre cele mai comune se numără:

  • Infecțiile virale sau bacteriene precum tuberculoza, endocardita (inflamația valvei inimii), osteomielita (infecție a unui os), infecțiile urinare și abcesele. Acestea sunt însoțite de obicei și de alte simptome, precum febra, tusea, scăderea în greutate și altele;
  • diabetul, dacă nivelul glicemiei scade pe timpul nopții;
  • bolile autoimune, cum ar fi lupusul eritematos sistemic;
  • apneea obstructivă în somn (pauze în respirație în timpul somnului);
  • leziunile coloanei vertebrale;
  • boli neurologice precum accidentul vascular cerebral și neuropatia autonomă (afectare a nervilor);
  • unele tipuri de cancer: leucemia, limfomul, cancerul osos și cancerul hepatic.

Când trebuie să mergi la medic

Dacă te confrunți cu transpirații nocturne în mod regulat și acestea nu sunt cauzate de temperatura din casă, de așternuturi sau de saltea, consultă un medic pentru o evaluare. 

Transpirațiile nocturne pot avea multe cauze, iar unele dintre ele pot fi grave. Un medic va adresa întrebările potrivite și va recomanda investigațiile necesare pentru a descoperi sursa problemei. Odată identificată, va prescrie un tratament adecvat.

Multe persoane care experimentează transpirații nocturne nu au o problemă de sănătate. Cu toate acestea, este important să faci o evaluare medicală pentru a exclude posibile cauze mai serioase, care impun tratament. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
De ce ne îngrășăm la menopauză și cum putem preveni creșterea în greutate
De ce ne îngrășăm la menopauză și cum putem preveni creșterea în greutate
De ce ne îngrășăm la menopauză și cum putem preveni creșterea în greutate
6 semne că ai deficit de progesteron. De ce este important acest hormon
6 semne că ai deficit de progesteron. De ce este important acest hormon
6 semne că ai deficit de progesteron. De ce este important acest hormon
Fibromul uterin: cauze, simptome și tratament
Fibromul uterin: cauze, simptome și tratament
Fibromul uterin: cauze, simptome și tratament
Reclamă
PARTENERI
icon