La ce se folosește botoxul. Întrebuințările pe care le poate avea în medicină

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 26 aprilie 2024, 07:38

Botoxul este printre cele mai populare substanțe din medicina estetică. Dana Bratu, medic dermatolog, a fost invitata medicului chirurg Mihail Pautov, în episodul 9, din sezonul 6, la MediCOOL. Află la ce se folosește botoxul.

Reclamă

Dana Bratu a discutat despre întrebuințările botoxului în medicina estetică și a explicat în ce situații se mai aplică injecții cu această substanță. De asemenea, a precizat ce beneficii și ce riscuri poate ridica injectarea sa în diferite zone.

La ce se folosește botoxul

Odată cu trecerea timpului, expresiile feței cauzează riduri specifice, cum ar fi cele din zona sprâncenelor când te încrunți, cele de pe frunte când te miri sau cele de la coada ochiului când zâmbești. Practic, atunci când se injectează toxină botulinică ți se estompează ridurile. Pe lângă scopurile de înfrumusețare, botoxul poate avea mai multe utilizări în medicină.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

,,Știm că botoxul se folosește pentru riduri, relaxează musculatura și întinde fața.”

– Mihail Pautov, medic chirurg

Înainte de a fi inclus în medicina estetică, botoxul se folosea foarte mult în neurologie pentru a trata anumite spasme musculare. De asemenea, în procedurile estetice se injectează pentru a rezolva mai multe probleme de sănătate.

Reclamă

Axilă

În medicina estetică, botoxul se utilizează la axilă, în zona subrațului, dacă te confrunți cu transpirație excesivă. Pentru anumite persoane, aceasta este o problemă serioasă. În permanență, zona axilei se menține umedă. Acestea sunt nevoite să înlocuiască mai multe haine, iar acest aspect poate trăda anumite emoții. Atunci își doresc să rezolve simptomele cât mai rapid. Dacă se injectează toxina botulinică în axilă, nu mai transpiră.

Dacă te întrebi la ce se folosește botoxul, gândește-te că acțiunea sa seamănă foarte mult cu modul de acțiune al mușchilor. Atunci când te încrunți, îți contracți un mușchi. Pentru a contracta acel mușchi, trebuie să existe un nerv, care să transporte impulsul de la creier către mușchi. Botoxul oprește această comunicare între nerv și mușchi.

În cazul axilei, anumite glande sudoripare își exercită produsul de secreție, deoarece blochează comunicarea între nerv și glanda sudoripară. Botoxul taie această legătură și nu se mai elimină produsul de secreție, mai precis transpirația.

Reclamă

Palme

Botoxul se poate injecta în palme dacă te confrunți cu transpirație excesivă. Sunt persoane care se feresc să strângă mâna altei persoane pentru că au mereu palmele umede. În momentul în care scriu, se prelinge această transpirație și umezesc hârtia.

La nivelul palmelor, injecția cu botox provoacă durere, dar medicii folosesc anumite tehnici de anestezie. Aceștia utilizează un spray care răcește zona sau pot aplica o cremă anestezică înainte de procedură.

Dacă te întrebi la ce se folosește botoxul, ia în calcul că pentru injectarea toxinei botulinice se fac în medie 10 înțepături în fiecare palmă. Rezultatul durează aproximativ 6 luni.

Tălpi

Botoxul poate fi injectat la nivelul tălpilor, dacă acele zone transpiră în exces. Când unele persoane se încalță cu un anumit pantof, le alunecă talpa din cauza acestei probleme. Este foarte neplăcut, de aceea caută un tratament cât mai eficient.

,,Putem ști că folosim botoxul în axilă, la nivelul palmelor sau tălpilor.”

– Dana Bratu, medic dermatolog

Care sunt diferențele dintre botox și acid hialuronic

Botoxul și acidul hialuronic se folosesc cu scopuri diferite. Acidul hialuronic se utilizează pentru a ameliora ridurile din partea de jos a feței, în special pentru șanțurile nazogeniene. Acesta poate fi aplicat la nivelul buzelor, pentru ridicarea pomeților sau pentru estomparea ridurilor vizibile de la nivelul obrajilor.

,,Acidul hialuronic este o substanță de umplere temporară, dar atât timp cât se menține ne dă o mare satisfacție.”

– Dana Bratu, medic dermatolog

-La nivelul feței, unde se pune botox și unde se pune acid hialuronic?
-În partea superioară a feței se injectează botox. Dacă se utilizează o cantitate mică de toxină botulinică, oamenii pot scăpa de riduri, în timp ce-și mențin expresia feței.

Odată ce afli la ce se folosește botoxul, reține că medicul și persoana care alege să facă o injecție cu botox stabilesc împreună doza pentru procedură. De asemenea, o persoană poate dori să renunțe complet la expresivitate. În general, medicii recomandă rezultatele cât mai naturale pentru a se putea transmite emoții.

Ai aici toate edițiile sezonului 6 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
Cum apar afecțiunile gastrointestinale. Cauze, simptome, metode de prevenție și tratament
Cum apar afecțiunile gastrointestinale. Cauze, simptome, metode de prevenție și tratament
Cum apar afecțiunile gastrointestinale. Cauze, simptome, metode de prevenție și tratament
Semnele de pe buze care pot indica boli. Cum le identifici
Semnele de pe buze care pot indica boli. Cum le identifici
Semnele de pe buze care pot indica boli. Cum le identifici
articol cu video
Ce este poliartrita reumatoidă. Metode de tratament împotriva acestei afecțiuni cronice
Ce este poliartrita reumatoidă. Metode de tratament împotriva acestei afecțiuni cronice
Ce este poliartrita reumatoidă. Metode de tratament împotriva acestei afecțiuni cronice
Reclamă
PARTENERI
icon