Antena

Transpirația excesivă poate fi semnul unor boli grave. Ce probleme de sănătate semnalează

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 29 iulie 2024, 07:44

Când transpirația abundentă nu are o cauză evidentă, cum ar fi căldura de afară sau efortul fizic, ea este un motiv de îngrijorare. Transpirația excesivă poate indica uneori prezența unor afecțiuni grave. Află ce probleme de sănătate semnalează și cu ce alte simptome se asociază.

Reclamă

Transpirația este unul dintre mecanismele prin care corpul nostru se răcorește și elimină anumite substanțe. Uneori, transpirația excesivă este normală. Poți transpira mult atunci când îți este prea cald, când faci exerciții fizice sau când ești speriat, stresat ori anxios. 

În anumite etape din viață transpirăm mai mult. De exemplu, este normal ca adolescenții să transpire mai abundent decât o făceau când erau mai mici. Glandele lor sudoripare se dezvoltă pe măsură ce corpul crește și se maturizează, potrivit Stanford Health Care. Femeile transpiră abundent la menopauză. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

De asemenea, anumite medicamente pot avea ca efect secundar creșterea transpirației sau hiperhidroza, cum este denumită medical transpirația excesivă. 

Ce boli semnalează transpirația excesivă

Unele persoane transpiră mult chiar și atunci când nu este cald și nu fac exerciții fizice. Acestea pot suferi de hiperhidroză primară, o afecțiune parțial ereditară, conform medicilor Mayo Clinic. Ea debutează de obicei în copilărie sau adolescență și afectează doar anumite zone ale corpului, mai frecvent palmele, tălpile, axilele și fața. Căldura, exercițiile fizice, stresul și anxietatea o pot agrava. 

Reclamă

Când transpirația excesivă este cauzată de afecțiuni medicale, poartă denumirea de hiperhidroză secundară și poate afecta întregul corp. Iată afecțiunile în care transpirația excesivă este unul dintre simptome:

Diabetul

Transpirația excesivă poate fi cauzată de hipoglicemia diabetică declanșată de administrarea de insulină sau de medicamentele antidiabetice orale. Când nivelul zahărului din sânge scade prea mult, organismul răspunde prin activarea sistemului nervos simpatic. Acesta reglează funcțiile autonome ale corpului, inclusiv activitatea glandelor sudoripare.

De asemenea, diabetul deteriorează nervii autonomi care controlează transpirația și alte funcții autonome. Transpirația excesivă cauzată de afectarea acestor nervi apare în special în partea superioară a corpului: față, gât și piept.

Reclamă

Hipertiroidismul, o altă cauză pentru transpirația excesivă

Cei doi hormonii tiroidieni, triiodotironina (T3) și tiroxina (T4), influențează metabolismul și temperatura corpului. În hipertiroidism, nivelul lor crește și accelerează metabolismul, iar când corpul arde calorii mai repede, generează mai multă căldură. Transpirația este unul dintre mecanismele prin care se elimină această căldură suplimentară.

Alte simptome ale hipertiroidismului includ:

  • palpitații;
  • tremor al extremităților;
  • oboseală persistentă;
  • nervozitate;
  • toleranță scăzută la căldură;
  • scădere inexplicabilă în greutate;
  • dereglarea ciclului menstrual, mai frecvent, lipsa menstruației;
  • insomnii.

Insuficiența cardiacă

Această afecțiune scade capacitatea inimii de a pompa sângele eficient și de a asigura un flux adecvat necesităților organismului. Ca răspuns, este activat sistemul nervos simpatic, care stimulează producția de hormoni de stres, precum adrenalina și noradrenalina. Aceștia cresc tensiunea arterială și pot îmbunătăți fluxul de sânge, dar stimulează și glandele sudoripare, provocând transpirația excesivă.

Alte simptome de insuficiență cardiacă includ:

  • dificultăți de respirație, în principal la efort și în poziție culcată;
  • scăderea capacității de efort fizic;
  • palpitații;
  • respirație șuierătoare;
  • tuse persistentă, cu spută;
  • senzație de oboseală foarte puternică și stări de slăbiciune;
  • retenție de lichide și creștere în greutate;
  • umflarea picioarelor și abdomenului;
  • scăderea poftei de mâncare;
  • senzație de greață.

Transpirația excesivă, un simptom în tuberculoză

În tuberculoză, transpirația excesivă este rezultatul reacției inflamatorii care se declanșează în organism după infectarea cu bacilul Koch. Inflamația provoacă febră sau o stare subfebrilă care activează glandele sudoripare pentru a ajuta la reglarea temperaturii corpului. Transpirația devine abundentă în special pe timpul nopții, din cauza fluctuațiilor de temperatură ale corpului. 

Alte simptome ale tuberculozei includ:

  • tuse îndelungată, care persistă mai mult de 3 luni;
  • dificultăți de respirație;
  • durere toracică;
  • scăderea apetitului și pierderea în greutate;
  • senzație de oboseală foarte puternică. 

Leucemia

Această formă de cancer al sângelui produce un răspuns inflamator în organism care declanșează febra. Febra stimulează glandele sudoripare să producă transpirație excesivă pentru a regla temperatura corpului.

Chimioterapia și radioterapia administrate în tratamentul leucemiei pot, de asemenea, să provoace transpirație excesivă ca efect secundar. Acestea afectează glandele sudoripare și produc dezechilibre în reglarea temperaturii corpului.

Limfomul

Transpirația excesivă care se produce în acest tip de cancer al sistemului limfatic este cauzată de răspunsul inflamator al organismului la celulele canceroase și de febra pe care o provoacă. Transpirațiile abundente apar mai ales noaptea.

La fel ca în leucemie, tratamentele chimioterapice și radioterapia pot avea ca efect advers transpirația excesivă. 

Transpirația excesivă apare și în boala Parkinson

Această tulburare neurodegenerativă afectează sistemul nervos central și controlul motor, inclusiv sistemul nervos simpatic care controlează transpirația. Persoanele cu boala Parkinson transpiră abundent în special pe timpul nopții. Transpirația excesivă afectează de obicei partea superioară a corpului.

În boala Parkinson, apar dificultăți în menținerea temperaturii corporale constante când există variații termice ale mediului înconjurător. Drept urmare, pot să apară tuburări de termoreglare și senzație de frig sau de cald care nu sunt adaptate mediului.

Accidentul vascular cerebral

Atacul cerebral este o altă tulburare neurologică asociată cu transpirația excesivă. Ea apare prin afectarea zonelor cerebrale care controlează funcțiile autonome, inclusiv transpirația.

În accidentul vascular cerebral, transpirația abundentă apare în general doar pe o parte a corpului, de obicei pe partea opusă leziunii cerebrale, din cauza afectării asimetrice a căilor nervoase.

În funcție de localizarea și de severitatea leziunii, transpirația poate varia în intensitate sau poate fi episodică. 

Feocromocitomul 

Feocromocitomul este o tumoră rară care se dezvoltă în glandele suprarenale, două glande endocrine mici situate deasupra rinichilor. În majoritatea cazurilor, aceste tumori sunt benigne (necanceroase) și implică o singură glandă suprarenală.

Transpirația excesivă apare din cauza secreției crescute de catecolamine, hormoni care includ adrenalina și noradrenalina. Aceștia activează sistemul nervos simpatic și transpirația.

Alte simptome ale feocromocitomului includ:

  • palpitații;
  • hipertensiune arterială;
  • tremurături;
  • anxietate;
  • dureri de cap
  • tulburări de somn.

Transpirația excesivă ar trebui investigată dacă durează mai mult de câteva săptămâni și nu are o cauză evidentă sau atunci când se asociază cu alte simptome care ar putea indica o problemă medicală.

Dacă ai un istoric familial de transpirație excesivă, este posibil să ai hiperhidroză primară, o afecțiune pentru care sunt disponibile tratamente eficiente.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Alimente de evitat pe căldură. Te fac să transpiri mai mult și cresc disconfortul termic
Alimente de evitat pe căldură. Te fac să transpiri mai mult și cresc disconfortul termic
Alimente de evitat pe căldură. Te fac să transpiri mai mult și cresc disconfortul termic
Hiperhidroza: cauze și metode de tratament
Hiperhidroza: cauze și metode de tratament
Hiperhidroza: cauze și metode de tratament
5 suplimente pentru sindromul metabolic pe care ar trebui să le eviți
5 suplimente pentru sindromul metabolic pe care ar trebui să le eviți
5 suplimente pentru sindromul metabolic pe care ar trebui să le eviți
Reclamă
PARTENERI
icon