Antena

Foliculita: cauze, simptome, tratament și prevenție

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 6 iunie 2024, 06:26

O afecțiune a pielii care seamănă cu acneea, foliculita este o problemă foarte comună. Ea poate apărea pe orice zonă a corpului acoperită cu păr. Vezi cum arată, ce simptome are, cum poate fi tratată și ce poți face ca să o previi. 

Reclamă

Foliculita este o problemă dermatologică foarte comună care seamănă cu alte afecțiuni ale pielii, cum ar fi acneea. Ea apare frecvent după epilat sau bărbierit, afectând în egală măsură femeile și bărbații.

De obicei, foliculita este o afecțiune inofensivă, autolimitantă șu ușor de tratat, dar sunt situații în care evoluează către complicații. Când nu este tratată corect sau când persistă pe termen lung, ea poate duce la formarea de abcese sau furuncule, pierderea permanentă a părului pe zona afectată, cicatrici sau infecții mai grave precum celulita sau infecțiile bacteriene sistemice. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce cauzează foliculita

Foliculita este o inflamație a foliculilor piloși, adică a unor mici saci aflați sub piele din care cresc firele de păr. Când aceștia sunt lezați sau iritați, germenii pătrund mai ușor în interiorul lor și produc infecții. 

Cauza cea mai frecventă a foliculitei o reprezintă infecțiile bacteriene. O sursă comună de infecție este stafilococul auriu (Staphylococcus aureus), care se găsește pe pielea noastră, dar și alte microorganisme de pe piele pot cauza foliculita, potrivit Academiei Americane de Dermatologie (AAD).

Reclamă

Poți irita foliculii de păr prin:

  • atingerea sau scărpinarea frecventă a pielii;
  • purtarea de haine strâmte;
  • frecarea piele pe piele; 
  • bărbierit;
  • epilare cu aparatul de ras, epilator sau ceară.

Prin smulgerea firelor de păr și prin lezarea pielii prin frecare sau zgâriere, se creează condiții propice pătrunderii microorganismelor de la suprafața pielii în straturile mai adanci ale acesteia. 

Atunci când ai pielea umedă, este mai ușor să lezezi foliculii de păr și să provoci o infecție. Acest lucru se poate întâmpla, de exemplu, când hainele strâmte pe corp se freacă de piele în timp ce mergi pe bicicletă într-o zi caldă. Pielea poate fi lezată mai ușor și când folosești o cadă cu hidromasaj sau un jacuzzi. 

Reclamă

Tipuri de foliculită

În funcție de cauză, există mai multe tipuri de foliculită:

  • foliculita bacteriană, cauzată de bacterii precum stafilococul auriu;
  • foliculita fungică, provocată de ciuperci cum ar fi candida sau dermatofiții;
  • foliculita virală, cauzată de virusuri precum herpes simplex sau molluscum contagiosum;
  • foliculita pseudomonas, provocată de bacteria Pseudomonas aeruginosa, care se dezvoltă în bazinele cu apă caldă sau în jacuzzi. Această formă de foliculită mai este numită și „foliculita de jacuzzi”;
  • foliculita iritativă, în care nu sunt implicate bacterii sau alte microorganisme. Este cauzată de factori iritanți, fizici sau chimici, precum fricțiunea hainelor, epilatul, bărbieritul sau produsele chimice iritante;
  • pseudofoliculita, care este cauzată de firele de păr crescute sub piele care produc inflamație. Această formă de foliculită iritativă este mai întâlnită la bărbații cu părul ondulat care se bărbieresc des.

Cum arată și ce simptome are

Când foliculii piloși se inflamează, apar mici umflături roșii care seamănă cu o iritație cutanată. Unele umflături pot dezvolta pustule, adică formațiuni pline cu puroi care au aspect de acnee. Ulterior, aceste pustule pot forma cruste. 

Foliculita poate afecta un singur folicul sau mai mulți. Când sunt inflamați mai mulți foliculi, inflamația poate apărea ca o umflătură mare, unică, de culoare roșie. 

Manifestările foliculitei sunt variate și diferă în funcție de tipul și severitatea infecției. Unele persoane nu au simptome, în timp ce altele resimt mâncărimi, dureri și/sau usturimi. 

Orice zonă de piele pe care există păr poate fi afectată de foliculită, dar ea apare mai des acolo unde există frecare, umiditate și transpirație. Cele mai frecvente zone afectate sunt:

  • bărbia și gâtul – mai ales la bărbați, după bărbierit;
  • scalpul – mai ales la persoanele care poartă șepci și pălării strâmte;
  • picioarele – din cauza epilatului sau a frecării pielii de pe coapse cu pantaloni;
  • zona inghinală, din cauza umidității, epilatului sau lenjeriei strâmte;
  • fesele, din cauza presiunii, mai ales la cei care stau mult timp pe scaun;
  • axilele, din cauza transpirației și frecării constante.

Zonele care nu sunt acoperite de păr precum palmele, tălpile și buzele nu sunt afectate de foliculită.

Cum se tratează foliculita

Erupțiile asemănătoare acneei tind să dispară de la sine dacă ai un sistem imunitar sănătos și dacă încetezi să mai faci ceea ce a cauzat foliculita, conform medicilor AAD. Dacă bărbieritul sau epilarea au cauzat infecția, va trebui să renunți la acestea pentru o perioadă de 30 de zile, până la vindecarea pielii.

Pentru a scăpa mai repede de inflamație și a reduce durerea și mâncărimile pielii, aplică o compresă caldă pe zona afectată. Dermatologii recomandă aplicarea de comprese de cel puțin 3-4 ori pe zi, timp de 15-20 de minute de fiecare dată. Dacă te ajută să te simți mai confortabil, le poți aplica de mai mult de patru ori pe zi.

Dacă foliculita este severă sau persistentă, dacă erupția se extinde rapid și apar dureri intense, consultă un dermatolog pentru a primi un diagnostic precis și un plan de tratament personalizat. În funcție de cauza infecției, poate fi necesară administrarea de:

  • antibiotice topice (aplicate local, pe piele) sub formă de cremă sau unguent;
  • antibiotice orale în formele severe sau recurente de foliculită;
  • antifungice cu aplicare locală sau sistemică dacă o infecție fungică este cauza;
  • corticosteroizi topici pentru reducerea inflamației și iritației.

Dacă leziunile cauzate de foliculită sunt profunde și nu răspund la tratamentele topie și orale sau dacă sau se transformă în furuncule ori abcese mari, poate fi necesară o incizie pentru drenarea puroiului.

Măsuri de prevenție

Dacă ai avut foliculită în trecut, trebuie să știi că ești mai predispus să o dezvolți din nou pe viitor. Uneori, inflamația foliculilor piloși poate fi prevenită prin câteva măsuri simple, cum ar fi:

  • Poartă haine largi când e cald și umiditate. Hainele care se freacă de piele pot favoriza inflamarea foliculilor de păr. Dacă porți haine strâmte în timpul exercițiilor fizice, schimbă-te imediat după antrenament și fă un duș;
  • Evită hainele din materiale sintetice. Acestea rețin umezeala și nu permit pielii să respire corespunzător, ceea ce creează un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor și fungilor;
  • Folosește aparate de ras și de epilat curate și dezinfectate. Asigură-te că lama de ras, aparatul de ras sau epilatorul sunt curate înainte de fiecare utilizare.
  • Folosește o lamă nou la fiecare bărbierit. Lamele care nu taie bine părul lezează pielea și cresc riscul de foliculită;
  • Bărbierește-te întotdeauna în direcția creșterii firelor de păr, și nu în răspăr;
  • Hidratează-ți pielea. Folosește loțiuni hidratante pentru a menține pielea sănătoasă și a reduce riscul de iritații;
  • Folosește căzi de hidromasaj sau jacuzzi bine întreținute. Dacă nu ești sigur că nivelul de clor sau de brom este controlat corect, ar fi bine să le eviți;
  • Spală costumul de baie după fiecare folosire și pune-l la uscat. Astfel, vei reduce riscul de a te expune la bacterii ce pot cauza foliculita.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Cât de eficientă este terapia cu lumină roșie și ce poate trata
Cât de eficientă este terapia cu lumină roșie și ce poate trata
Cât de eficientă este terapia cu lumină roșie și ce poate trata
Cum scapi de cicatricile cheloide. Care sunt opțiunile de tratament
Cum scapi de cicatricile cheloide. Care sunt opțiunile de tratament
Cum scapi de cicatricile cheloide. Care sunt opțiunile de tratament
Legătura dintre microbiomul intestinal și sănătatea pielii. Cum influențează bacteriile „bune” riscul de melanom
Legătura dintre microbiomul intestinal și sănătatea pielii. Cum influențează bacteriile „bune” riscul de melanom
Legătura dintre microbiomul intestinal și sănătatea pielii. Cum influențează bacteriile „bune” riscul de melanom
Reclamă
PARTENERI
icon