Totul despre potasiu: roluri în organism, surse alimentare și simptomele deficitului

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 2 decembrie 2023, 06:01

Al treilea cel mai abundent mineral din organism, potasiul este indispensabil fiecărei celule din corp. Inima, rinichii, mușchii și celulele nervoase depind de potasiu pentru o funcționare optimă. Află de ce este atât de important acest mineral și ce alimente îl conțin.

Reclamă

Potasiul este un mineral esențial pentru buna funcționare a organismului. În ciuda faptului că aportul poate fi asigurat în mod natural dintr-o varietate mare de alimente, consumul este în multe țări sub valorile optime recomandate, conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Deficitul acestui mineral este mai frecvent în rândul femeilor decât al bărbaților.

Potasiul este numit și electrolit, deoarece poartă o mică încărcătură electrică ce activează diverse funcții celulare și nervoase.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Rolurile potasiului în organism și legătura cu sodiul 

Cei doi electroliți au o relație strânsă și interconectată, dar efectele lor sunt opuse. Atât sodiul, cât și potasiul joacă roluri-cheie în funcționarea celulelor și ambii au fost corelați cu un risc de boli cronice, în special cardiovasculare, explică specialiștii Harvard T. H. Chan School of Public Health. 

Consumul ridicat de sodiu crește presiunea sangvină, ceea ce poate duce la boli cardiovasculare, în timp ce consumul crescut de potasiu ajută la relaxarea vaselor de sânge și la eliminarea sodiului, reducând astfel presiunea sângelui. 

Reclamă

Relația dintre sodiu și potasiu este esențială pentru menținerea echilibrului lichidelor în organism, funcționarea celulelor și transmiterea semnalelor nervoase. Iată ce roluri îndeplinește fiecare și cum interacționează:

  • Mențin echilibrul hidric. Sodiul și potasiul lucrează împreună pentru a menține echilibrul fluidelor în organism. Potasiul ajută la menținerea echilibrului apei în interiorul celulelor, iar sodiul ajută la retenția apei în afara celulelor;
  • Susțin contracțiile musculare. Sodiul și potasiul sunt esențiale pentru contractarea și relaxarea mușchilor. Concentrațiile optime ale acestor electroliți în interiorul și în afara celulelor sunt necesare pentru a asigura funcționarea corectă a mușchilor;
  • Influențează tensiunea arterială. Sodiul contribuie la creșterea tensiunii arteriale, în timp ce potasiul ajută la scăderea ei prin efectul de relaxare a vaselor de sânge;
  • Susțin funcționarea celulelor nervoase. Potasiul și sodiul sunt esențiale pentru stabilirea potențialului de membrană al celulelor nervoase. Acest lucru este crucial pentru transmiterea semnalelor nervoase și funcționarea corectă a sistemului nervos.

Potasiul are alte câteva roluri importante în organism:

Reclamă
  • ajută la eliminarea sodiului din organism prin rinichi;
  • este implicat în metabolismul carbohidraților;
  • susține funcția renală, contribuind la excreția adecvată a substanțelor reziduurilor din organism prin intermediul urinei și prevenind formarea pietrelor la rinichi.

Care sunt cele mai bune surse alimentare de potasiu

Bananele sunt cea mai cunoscută sursă de potasiu, însă ele nu sunt nici singurele, nici cel mai bogat aliment în acest mineral. Potasiul se găsește într-o varietate de alimente neprocesate, în special în fructe și legume precum:

  • cartofi: un cartof de mărime medie asigură 26% din doza zilnică recomandată (DZR) de potasiu;
  • dovleac: o cană de dovleac tăiat cuburi asigură 26% din DZR;
  • legume cu frunze verzi: o cană asigură 24% din DZR;
  • caise deshidratate: o jumătate de cană asigură 22% din DZR;
  • fasole albă: o jumătate de ceașcă asigură 17% din DZR;
  • linte: o ceașcă de linte gătită asigură 16% din DZR;
  • banane: o banană medie asigură 12% din DZR. 

Prin procesare, cantitatea de potasiu din alimente se reduce. O dietă bogată în alimente procesate și săracă în fructe proaspete și legume este adesea lipsită de potasiu, atrag atenția specialiștii OMS. 

Care este aportul optim de potasiu 

Corpul nostru are nevoie de mult mai mult potasiu decât de sodiu în fiecare zi. Cu toate acestea, alimentația tipică modernă este exact invers: conține mai mult sodiu decât potasiu. 

Dozele optime de potasiu variază în funcție de vârstă, sex, starea de sănătate și alți factori individuali cum sunt sarcina și alăptarea. Recomandările Academiei Naționale de Medicină din SUA privind aportul optim de potasiu sunt:

Categorie de persoaneDoza zilnică recomandată
Femei 14-18 ani2.300 mg/zi
Femei 19+ ani2.600 mg/zi
Bărbați 14-18 ani3.000 mg/zi
Bărbați 19+ ani3.400 mg/zi
Femei gravide și care alăptează2.500-2.900 mg/zi, în funcție de vârstă
Cantitatea optimă de potasiu recomandată zilnic

Ce simptome are deficitul de potasiu

Nivelul scăzut al potasiului în organism, cunoscut și sub numele de hipokaliemie, are numeroase efecte negative asupra sănătății. Efectele imediate și pe termen lung ale deficitului sunt:

  • Stare de slăbiciune și oboseală. Potasiul este esențial pentru funcționarea mușchilor, inclusiv a celui cardiac. Un deficit poate duce la slăbiciune generală, oboseală și scădere a nivelului de energie;
  • Spasme musculare. Acest mineral ajută la transmiterea semnalelor nervoase către mușchi și în reglarea contractilității musculare. Deficitul poate cauza spasme și crampe musculare;
  • Creșterea tensiunii arteriale. Când în organism nu există suficient potasiu, apar dificultăți în echilibrarea aportului de sodiu. O cantitate mare de sodiu în sânge poate crește tensiunea arterială și mărește riscul de accident vascular cerebral și boală cardiacă;
  • Tulburări de ritm cardiac. Potasiul contribuie la menținerea ritmului cardiac normal, iar deficitul în organism poate cauza tulburări ale ritmului cardiac, cum ar fi aritmiile;
  • Tulburări digestive. Acest mineral susține contracția normală a mușchilor, inclusiv a celor din sistemul digestiv. Deficitul poate provoca constipație sau, în cazuri severe, pareză intestinală (încetinirea mișcărilor intestinale).
  • Risc crescut de pietre la rinichi. Potasiul ajută la excreția sodiului și previne astfel formarea pietrelor la rinichi. Deficitul favorizează formarea lor;
  • Dezechilibre electrolitice. Potasiul este un electrolit esențial care contribuie la menținerea echilibrului ionilor în organism. Când deficitul lui prduce un dezechilibru sever, apar simptome precum: palpitații, puls rapid, oboseală, stare de slăbiciune, crampe musculare, crampe abdominale, greață sau vomă, diaree sau constipație, dureri de cap, amorțeli și furnicături.

Din ce cauze apare deficitul de potasiu

Rinichii mențin nivelul optim de potasiu în sânge, eliminând excesul prin urină. Potasiul poate fi pierdut, de asemenea, prin scaun și transpirație. Orice situație care duce la pierderi mari de lichide din organism, cum ar fi vărsăturile, diareea și anumite medicamente precum diureticele, poate duce hipokalemie.

Deficitul de potasiu apare doar în cazuri rare ca urmare a unui aport alimentar insuficient. Totuși, aportul redus, combinat cu transpirația abundentă, utilizarea diureticelor, abuzul de laxative și vărsăturile severe pot duce rapid la hipokalemie. O altă cauză este deficitul de magneziu. Rinichii au nevoie de acest mineral pentru a ajuta la reabsorbția potasiului și menținerea unui nivel normal în celule.

Scăderea nivelului de potasiu poate apărea, de asemenea, la persoanele cu boli inflamatorii intestinale precum boala Crohn și colita ulcerativă. Acestea pot cauza diaree și probleme de absorbție a nutrienților. Deficitul de potasiu se stabilește printr-un test de sânge.

Ce efecte are potasiul în exces

Prea mult potasiu în organism este la fel de periculos pentru sănătate precum deficitul. Un organism sănătos în care se acumulează o cantitate prea mare de potasiu poate elimina excesul prin urină. 

Cu toate acestea, sunt situații în care acest mineral nu se elimină optim. Bolile renale, diabetul necontrolat, deshidratarea, sângerarea severă și administrarea unor medicamente pot favoriza hiperkaliemia – creșterea nivelului de potasiu în sânge. Alimentația bogată în potasiu, singură este puțin probabil să provoace un dezechilibru important al acestui mineral.

Hiperkaliemia poate provoca o varietate de simptome, cum ar fi:

  • slăbiciune musculară;
  • amorțeli sau, în cazuri severe, paralizie musculară;
  • tulburări de ritm cardiac (aritmii);
  • dureri în piept;
  • dureri abdominale;
  • greață;
  • vărsături;
  • insuficiență renală;
  • letargie;
  • confuzie;
  • comă, în cazuri extreme.

Hiperkaliemia severă este rară, dar nu lua suplimente alimentare cu potasiu fără a discuta înainte cu un medic.  Precauția este cu atât mai necesară dacă suferi de boli renale, diabet, boli cardiovasculare, boala Addison, ulcer gastric și alte probleme de sănătate. Unele persoane au alergie la potasiul administrat sub formă de suplimente alimentare. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Alimente pentru sănătatea colonului. Cum pot sprijini funcțiile sistemului digestiv
Alimente pentru sănătatea colonului. Cum pot sprijini funcțiile sistemului digestiv
Alimente pentru sănătatea colonului. Cum pot sprijini funcțiile sistemului digestiv
Proprietățile medicinale ale ceaiului de rodie. De ce îți poate îmbunătăți dieta
Proprietățile medicinale ale ceaiului de rodie. De ce îți poate îmbunătăți dieta
Proprietățile medicinale ale ceaiului de rodie. De ce îți poate îmbunătăți dieta
8 alimente bogate în biotină pentru păr și unghii. Efectele vitaminei B7 asupra sănătății și aspectului fizic
8 alimente bogate în biotină pentru păr și unghii. Efectele vitaminei B7 asupra sănătății și aspectului fizic
8 alimente bogate în biotină pentru păr și unghii. Efectele vitaminei B7 asupra sănătății și aspectului fizic
Reclamă
PARTENERI
icon