Laptele de cartofi este un tip de lapte vegetal ce poate fi avantajos pentru persoanele care nu pot consuma produse lactate. Acesta are o textură cremoasă și poate fi preparat cu ușurință acasă. Citește despre beneficiile laptelui de cartofi.
Laptele de cartofi are un nivel mai redus de colesterol decât laptele de vacă. Poate fi adăugat la prepararea mai multor băuturi. Aroma sa pătrează din gustul cartofilor folosiți și se aseamănă puțin cu cea a untului. Oferă o consistență densă și poate fi util pentru persoanele cu intoleranță la lactoză, vegetarieni sau persoane care suferă de alergii la diferite alimente.
Pe lângă aceasta, cartofii oferă concentrații ridicate de nutrienți esențiali. Aceștia sunt recunoscuți datorită compoziției bogate în amidon, la care se adaugă vitamina C și alte substanțe nutritive esențiale. Se regăsesc printre alimentele care pot oferi cea mai puternică senzație de sațietate și pot fi ușor consumați fierți sau copți.
Beneficiile laptelui de cartofi
Laptele de cartofi se obține prin fierberea cartofilor, urmată de amestecarea acestora cu ulei de rapiță. Acesta are un procent asemănător de grăsimi cu cel al laptelui de origine animală. Diferența este că se formează preponderent din grăsimi nesaturate și sănătoase.
Consumul frecvent de grăsimi saturate și excesul de kilograme în plus îți pot ridica nivelul de colesterolul și pot crește riscul de a dezvolta afecțiuni ale inimii. Dacă alegi să înlocuiești laptele de vacă cu acest tip de produs vegetal, poți gestiona mai ușor greutatea corpului, potrivit Express.
Printe beneficiile laptelui de cartofi se numără și conținut nutritiv care e similar cu cel al cartofilor. Acesta oferă concentrații asemănătoare cu cele prezente în laptele de vacă. În plus, reprezintă o sursă importantă de: vitamina D, vitamina B12, riboflavină (vitamina B12), acid folic (vitamina B9), potasiu, magneziu, fosfor, fier și vitamina C. Conține concentrații scăzute de: fibre, proteine și sare și nu conține iod. În plus, laptele de cartofi nu are în compoziție gluten.
Mai mult, datorită proteinelor, fibrelor și texturii dense, laptele de cartofi poate oferi senzație de sațietate pe parcursul zilei. Astfel, poți evita să mănânci alimente în exces și să iei gustări frecvente între mese.
Cum poți include în alimentație lapte de cartofi
Poți adăuga lapte de cartofi în: cafea, ceai și smoothie-uri sau îl poți bea rece. De asemenea, îl poți folosi ca ingredient la prepararea mai multor rețete culinare, precum: clătite, amestecuri cu cereale sau sosuri.
Varianta neîndulcită conține puține calorii, fiind printre cele mai apreciate beneficii ale laptelui de cartofi. În cazul variantelor îndulcite se adaugă fructoză și zaharoză, conform The Greatist. Totodată, laptele de cartofi preparat în casă diferă de cel preparat de producători deoarece celui din urmă i se pot adăuga mai multe zaharuri și uleiuri.
De regulă, laptele de cartofi provenit de la producători are o valabilitate mai lungă decât cel obținut acasă deoarece mulți dintre aceștia adaugă diverși conservanți.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.