Un simptom observat recent la bolnavii cu insuficiență cardiacă semnalează o agravare a bolii și este un motiv de îngrijorare. Dacă îl observi, ar trebui să consulți cât mai curând posibil un medic pentru evaluare și tratament. Află mai multe despre simptomul pe care nu ar trebui să-l treci cu vederea.
Simptomul nou de insuficiență cardiacă se numește bendopnee și a fost descris pentru prima dată în 2014, de dr. Jennifer Thibodeau și echipa sa, în urma unui studiu observațional.
Bendopneea se caracterizează prin dificultate de respirație care apare atunci când te apleci în față și este mai mult decât un indicator al insuficienței cardiace. El semnalează și o agravare a bolii care ar putea necesita ajustarea tratamentelor.
Bendopneea este un semn prin care atât medicii, cât și pacienții pot recunoaște că ceva nu este în regulă cu tratamentul actual pentru insuficiența cardiacă. Bolnavii ar trebui să discute cu medicul lor cardiolog dacă experimentează acest simptom, recomandă dr. Thibodeau.
Bendopneea semnalează insuficiență cardiacă avansată
Riscul de deces al pacienților cu insuficiență cardiacă și bendopnee este de cel puțin două ori mai mare decât al celor care nu prezintă acest simptom, potrivit unui studiu prezentat la congresul Asociației pentru Insuficiență Cardiacă a Societății Europene de Cardiologie (HFA-ESC) din 2024 și publicat în European Journal of Preventive Cardiology.
Studiul a inclus 2.034 de pacienți japonezi cu vârsta de 65 de ani și peste, spitalizați pentru insuficiență cardiacă decompensată. Înainte de externare, au fost evaluați pentru bendopnee prin așezarea pe un scaun și aplecarea înainte pentru a-și atinge gleznele.
Pacienții care nu au putut menține poziția timp de 30 de secunde din cauza dificultății de respirație au fost diagnosticați cu bendopnee. Pe parcursul a doi ani de urmărire, numărul pacienților cu bendopnee care au decedat a fost de aproape două ori mai mare decât al celor care nu prezentau acest simptom.
O cercetare anterioară publicată în The New England Journal of Medicine de cardiologi din Texas arăta că aproape o treime dintre pacienții cu insuficiență cardiacă avansată investigați în laboratorul lor de cateterism cardiac prezentau bendopnee. Cercetătorii au constatat că acești pacienți erau mai grav bolnavi.
Din ce cauze apare bendopneea
Bolnavii cu insuficiență cardiacă rețin lichide în țesuturi, ceea ce duce la edem (umflare), în special la nivelul picioarelor și abdomenului. Pentru că inima nu mai pompează sângele la fel de eficient, lichidul se poate acumula și în plămâni, provocând edem pulmonar.
Acumularea de lichid în plămâni duce la creșterea presiunii în venele pulmonare. Când bolnavul se apleacă înainte, această presiune crește și mai mult, ceea ce va provoca dificultăți de respirație.
Dificultatea de respirație (dispneea) este experimentată de bolnavii cu insuficiență cardiacă în primele 30 de secunde de la aplecarea înainte. În cazurile severe de insuficiență cardiacă, ea poate apărea după numai 8 secunde. Bendopneea se poate produce, de exemplu, când te încalți, îți legi șireturile sau ridici un obiect de pe podea.
În cadrul studiului amintit, acest simptom a fost observat mai frecvent la:
- femei;
- bolnavi cu un indice de masă corporală mai mare;
- pacienți diagnosticați cu boală cardiacă în stadiul III sau IV.
Bendopneea este cunoscută ca simptom specific pentru insuficiența cardiacă, dar ea poate apărea și în alte afecțiuni sau situații, cum ar fi:
- apneea;
- boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC);
- boala renală cronică;
- obezitatea abdominală.
Cu toate acestea, testarea pentru bendopnee ar putea deveni o metodă simplă și practică de a evalua severitatea insuficienței cardiace. Ea nu este costisitoare și nu are efecte secundare.
Ce este insuficiența cardiacă și ce alte simptome are
Insuficiența cardiacă este o afecțiune în care inima nu mai poate pompa o cantitate de sânge suficientă pentru nevoile organelor și țesuturilor din corp. Ea poate apărea pe ambele părți ale inimii, dar afectează mai frecvent partea stângă.
Insuficiența cardiacă poate fi cauzată de mai multe afecțiuni, precum boala coronariană, cardiomiopatia, atacul de cord și boli care suprasolicită inima, cum sunt hipertensiunea arterială, afecțiuni ale valvelor cardiace, diabet zaharat, boala renală sau bolile tiroidiene.
Simptomele comune de insuficiență cardiacă includ:
- dificultăți de respirație, mai ales la efort și în poziție culcată;
- senzație de oboseală extremă și slăbiciune;
- reducerea capacității de efort fizic;
- umflarea picioarelor și abdomenului din cauza acumulării de lichide;
- creșterea bruscă în greutate pe fondul retenției de lichide;
- palpitații;
- tuse persistentă cu spută albă sau roz, uneori cu sânge;
- respirație șuierătoare;
- scăderea poftei de mâncare;
- greață;
- dificultăți de concentrare.
Insuficiența cardiacă este o afecțiune cronică ce necesită monitorizare și tratament continuu. Tratamentul poate include medicație, modificări ale stilului de viață, iar în cazurile severe, intervenții chirurgicale.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.