Sănătatea inimii este puternic influențată de dieta pe care o urmezi, de aceea se recomandă să acorzi atenție alimentelor consumate. Oana Ciuhureanu, medic de familie și nutriționist, a fost invitata doctorului Mihail Pautov, în episodul 5, din sezonul 8, la MediCOOL. Citește despre alimente care mențin sănătatea inimii.
Oana Ciuhureanu a discutat despre efectele consumului anumitor alimente asupra sănătății inimii, le-a împărțit în două categorii, a explicat care sunt beneficiile substanțelor nutritive din compoziția acestora și a oferit câteva sugestii pentru a completa o dietă echilibrată.
Alimente care mențin sănătatea inimii
Există două categorii de alimente: cele care ajută la susținerea sănătății inimii și cele care pot fi dăunătoare acestui organ vital. Pentru a-ți menține sănătatea inimii, poți include în alimentație grăsimi polinesaturate. Acestea se găsesc în somon, avocado și sardine.
În plus, oleaginoasele pot avea efecte benefice. Printre acestea se pot enumera nucile și migdalele. Vitamina E din migdale poate ajuta la neutralizarea radicalilor liberi, care pot favoriza dezvoltarea stresului oxidativ, un proces ce poate accelera îmbătrânirea pielii și poate crește riscul de afecțiuni cronice.
De asemenea, se poate include în dieta zilnică orez brun. Are o cantitate de fibre, care ajută la scăderea colesterolului rău, de aceea se poate regăsi printre aceste alimente care mențin sănătatea inimii.
Fructele de pădure au oxidanți. Din acest motiv, se recomandă pentru persoanelor care au probleme cu inima. Printre cele mai hrănitoare fructe de pădure se regăsesc: zmeura, murele, coacăzele negre, afinele, merișoarele, fructele goji și socul. Consumul lor regulat poate avea efecte asupra mai multor aspecte ale sănătății organismului.
Alimente care pot afecta sănătatea inimii
Pe de altă parte, în afară de aceste alimente care mențin sănătatea inimii, există alimente, pe care este indicat să le eviți dacă vrei să-ți protejezi acest organ vital. Acestea conțin grăsimi trans și grăsimi procesate.
Margarina poate avea efecte dăunătoare asupra inimii și orice tip de produs, care o are în compoziție. De exemplu, produsele de patiserie, care conțin deja o cantitate foarte mare de margarină și de ulei este de preferat să fie evitate.
Totodată, mezelurile sunt recunoscute pentru impactul negativ, pe care îl pot avea asupra sănătății. Pe lângă faptul că sunt procesate, includ o cantitate foarte mare de sare, care este nocivă.
Chiar dacă pot afecta sănătatea inimii când le consumi constant, nu înseamnă că este necesar să le excluzi complet din dietă. Dacă în general, urmezi o dietă echilibrată, le poți consuma ocazional în cantități moderate aceste alimente.
,,Vinul este destul de inflamator.”
– Oana Ciuhureanu, medic de familie și nutriționist
Printre cele mai populare băuturi care pot afecta inima se regăsește vinul. Acesta are efecte inflamatorii, de aceea poate afecta calitatea somnului. Totodată, are o concentrație de resveratrol. Se recomandă să bei maxim un pahar o dată pe săptămână, cel mult o dată la 2-3 zile. De exemplu, dacă alegi să participi la un eveniment și ești influențat să păstrezi acest obicei pentru socializare, este important să acorzi atenție cantității pe care o consumi.
Ai aici toate edițiile sezonului 8 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.