Grăsimea de pe abdomen: cauze și metode de eliminare

MediCOOL.ro
MediCOOL.ro
Publicat: 16 iunie 2023, 10:17

Există multe motive pentru care oamenii se confruntă cu creșterea numărului de kilograme. Printre acestea se numără alimentația proastă, lipsa exercițiilor fizice și stresul. Îmbunătățirea nutriției, creșterea activităților fizice și efectuarea altor schimbări în stilul de viață pot ajuta în procesul de eliminare pentru grăsimea de pe abdomen.

Reclamă

Există două tipuri de grăsime abdominală. Viscerală, o grăsime înconjoară organele unei persoane. Subcutanată, grăsimea de pe abdomen care se află sub piele.

Complicațiile, în ceea ce priveşte sănătatea, provenite de la grăsimea viscerală sunt mai dăunătoare decât cele provenite de la grăsimea subcutanată. Oamenii pot face multe modificări ale stilului de viață și ale dietei pentru a scăpa de grăsimea de pe abdomen.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

De ce este periculoasă grăsimea de pe abdomen

Excesul de kilograme este una dintre principalele cauze ale bolilor majore. Excesul de grăsime de pe burtă poate crește riscul de:

  • boli de inimă;
  • atacuri de cord;
  • tensiune arterială crescută;
  • accident vascular cerebral;
  • diabet de tip 2;
  • astm;
  • cancer mamar;
  • cancer de colon;
  • demenţă.
Reclamă

Cauzele grăsimii de pe abdomen

Cauzele comune ale excesului de grăsime abdominală sunt multe. Fiecare dintre ele joacă un rol major în sănătatea organismului. Sunt mulți cei care se confruntă cu astfel de situații, dar veștile sunt bune. Există o mulțime de modificări pe care le poți face pentru a îmbunătăți starea ta de sănătate. Primul pas este conștientizarea.

Alimentație proastă

Alimentele cu zahăr, cum ar fi prăjiturile, bomboanele și băuturile precum sifonul și sucul de fructe, pot:

  • provoca creșterea în greutate;
  • încetini metabolismul unei persoane;
  • reduce capacitatea unei persoane de a arde grăsimi.
Reclamă

Dietele cu conținut scăzut de proteine și bogate în carbohidrați pot afecta și greutatea. Proteinele ajută o persoană să se simtă mai plină pentru mai mult timp. Cei care nu includ proteine slabe în dieta lor pot mânca mai multe alimente în general. Grăsimile trans, în special, pot provoca inflamații și pot duce la obezitate. Grăsimile trans se găsesc în multe alimente, inclusiv fast-food și produse de patiserie precum brioșele și biscuiții.

Asociația Americană de Inimă recomandă oamenilor să înlocuiască grăsimile trans cu alimente sănătoase din cereale integrale, grăsimi mononesaturate și grăsimi polinesaturate. Citirea etichetelor alimentelor poate ajuta o persoană să stabilească dacă alimentele pe care le cumpără conțin grăsimi trans sau nu.

Prea mult alcool

Consumul de alcool în exces poate provoca o varietate de probleme de sănătate, inclusiv boli hepatice și inflamații. Un raport din 2015 privind consumul de alcool și obezitate a constatat că consumul de alcool în exces îi determină pe bărbați să se îngrașe în jurul abdomenului, deși rezultatele studiului la femei sunt inconsecvente.

Lipsa de exerciţii fizice

Dacă o persoană consumă mai multe calorii decât arde, se va îngrășa. Un stil de viață inactiv îngreunează încercarea de a scăpa de excesul de grăsime, în special în jurul abdomenului. Grăsimea de pe abdomen nu este deloc estetică și nici sănătoasă.

Stresul

Un hormon steroid cunoscut sub numele de cortizol ajută organismul să controleze și să facă față stresului. Când o persoană se află într-o situație periculoasă sau de înaltă presiune, corpul eliberează cortizol, iar acest lucru îi poate afecta metabolismul. Oamenii adesea caută mâncare pentru confort atunci când se simt stresați. Cortizolul face ca aceste calorii în exces să rămână în jurul abdomenului și în alte zone ale corpului pentru utilizare ulterioară.

Genetica

Există unele dovezi că genele unei persoane pot juca un rol în apariţia obezităţii. Oamenii de știință cred că genele pot influența comportamentul, metabolismul și riscul de a dezvolta boli legate de obezitate. Factorii de mediu și comportamentul joacă, de asemenea, un rol în probabilitatea ca oamenii să devină obezi.

Somn deficitar

Un studiu din 2013 leagă creșterea în greutate cu durata scurtă a somnului, ceea ce ar putea duce la un exces de grăsime pe abdomen. Cu toate acestea, cauzalitatea nu poate fi dedusă din acest studiu. Totuşi, durata scurtă de somn este legată de o creștere a aportului de alimente, care poate juca un rol în dezvoltarea grăsimii abdominale. De asemenea, lipsa unui număr suficient de ore de somn poate duce, potențial, la comportamente alimentare nesănătoase, cum ar fi alimentația emoțională.

Fumatul

Cercetătorii ar putea să nu considere fumatul ca fiind o cauză directă a grăsimii abdominale, dar din păcate este un factor de risc.

Un studiu din 2012 publicat în jurnalul PloS One a arătat că, deși obezitatea a fost aceeași între fumători și nefumători, fumătorii aveau mai multă grăsime abdominală și viscerală decât nefumătorii.

Doctorul Mihail Pautov, alături de medicul chirurg Ionuț Duduș explică ce este de fapt grăsimea de pe abdomen și când aceasta devine nesănătoasă.

Cum să scapi de grăsimea de pe abdomen

O dietă sănătoasă și echilibrată te poate ajuta să pierzi în greutate și, de asemenea, este probabil să aibă un efect pozitiv asupra sănătății generale. Băuturile alcoolice conțin adesea zahăr suplimentar, care poate contribui la creșterea în greutate.

Un stil de viață sedentar poate duce la multe probleme grave de sănătate, inclusiv creșterea în greutate. Persoanele care încearcă să slăbească ar trebui să includă un program intens de exerciții fizice în rutina lor zilnică.

Stresul poate determina creşterea în greutate. Eliberarea cortizolului, hormonul stresului, influențează apetitul unei persoane și o poate determina să mănânce mai mult. Tacticile de eliberare a stresului includ conștientizarea și meditația și exerciții blânde precum yoga.

Somnul este vital pentru sănătatea generală a oamenilor. Scopul principal al somnului este de a permite corpului să se odihnească, să se vindece și să se recupereze, dar poate afecta și greutatea unei persoane. Un somn de calitate este esențial atunci când încerci să scazi în greutate, inclusiv să scapi de grăsimea de pe abdomen.

Fumatul este un factor de risc pentru creșterea grăsimii abdominale, precum și pentru multe alte probleme grave de sănătate. Renunțarea poate reduce semnificativ riscul excesului de grăsime abdominală și contribuie la îmbunătățirea sănătății generale.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
Metode rapide de eliminare a grăsimii abdominale. Cum poți obține un aspect estetic
Metode rapide de eliminare a grăsimii abdominale. Cum poți obține un aspect estetic
Metode rapide de eliminare a grăsimii abdominale. Cum poți obține un aspect estetic
Circumferința taliei: de ce este importantă și cât măsoară o talie sănătoasă
Circumferința taliei: de ce este importantă și cât măsoară o talie sănătoasă
Circumferința taliei: de ce este importantă și cât măsoară o talie sănătoasă
Când e bine să faci sport, dimineața sau seara? Ce spun specialiștii
Când e bine să faci sport, dimineața sau seara? Ce spun specialiștii
Când e bine să faci sport, dimineața sau seara? Ce spun specialiștii
Reclamă
PARTENERI
icon