De ce bărbații sunt mai predispuși la boli cardiovasculare. Particularitățile care îi diferențiază

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 20 iunie 2024, 08:48

Organismul bărbaților prezintă o mai mare predispoziție de a dezvolta afecțiuni cardiace și la nivelul vaselor de sânge. Ștefan Busnatu, medic cardiolog, a fost invitatul medicului chirurg Mihail Pautov, în episodul 17, din sezonul 6, la MediCOOL. Află de ce bărbații sunt mai predispuși la boli cardiovasculare.

Reclamă

Ștefan Busnatu a discutat despre modul în care schimbările hormonale afectează sănătatea inimii în cazul bărbaților, a explicat ce efecte are scăderea masei musculare asupra organismului, a dat câteva sfaturi pentru a-ți proteja sistemul cardiovascular și a vorbit despre particularitățile bolilor cardiovasculare în funcție de sexul biologic al individului.

De ce bărbații sunt mai predispuși la boli cardiovasculare

În general, organismul unui bărbat este mai predispus la dezvoltarea bolilor cardiovasculare decât organismul unei femei. Această predispoziție apare deoarece există particularități asociate structurii.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

-De ce are inima suferă mai mult în cazul bărbaților decât în cazul femeilor?
-Schimbările hormonale, inclusiv la nivelul testosteronului, care se produc după vârsta de 35 de ani au un impact asupra tuturor organelor.

Inima este unul dintre cele mai importante organe. Dacă mușchiul inimii începe să devină la slab, scade performanța globală a corpului. În condițiile în care nivelul de testosteron din organism se reduce, modificarea începe să influențeze cantitatea de masă musculară rămasă.

Reclamă

,,Masa musculară începe să scadă odată cu vârsta.”

– Mihail Pautov, medic chirurg

Cum își pot proteja bărbații masa musculară

Dacă te întrebi de ce bărbații sunt mai predispuși la boli cardiovasculare, gândește-te că masa musculară se diminuează o dată cu înaintarea în vârstă. Deoarece aceasta arde toate caloriile și substanțele nutritive din alimentație, metabolismul bărbatului se reduce. El poate continua să mănânce la fel de mult, poate chiar mai mult pe măsură ce își diminuează activitățile cotidiene. Practic, acest ciclu vicios, conduce la apariția problemelor prin creșterea în greutate, urmată de creșterea nivelului de colesterol în sânge, care provoacă înfundarea treptată a vaselor de sânge care hrănesc inima.

-Ce pot face bărbații pentru a preveni aceste probleme de sănătate?
-Elementul cel mai important pentru sănătatea organismului este menținerea masei musculare. Inima obține beneficii din activitatea fizică de tip aerobic. Pentru susținerea masei musculare, în principiu, se recomandă exerciții de rezistență.

Reclamă

-Care este diferența între cele două tipuri de exerciții?
-Exercițiul aerobic este exercițiul care poate fi susținut pe o perioadă mai îndelungată la o intensitate mai mică, astfel încât 15-20 de minute poți face o activitate fizică ușoară, spre exemplu, jogging.

Când vrei să afli de ce bărbații sunt mai predispuși la boli cardiovasculare, reține că pentru a proteja sănătatea inimii se recomandă practicarea exercițiilor cardio. Mersul pe jos și mersul cu bicicleta au cele mai benefice efecte asupra sănătății cardivasculare în ce privește funcționarea globală a sistemului cardiovascular.

,,Dacă ne raportăm la pierderile care se întâmplă din cauza scăderilor de testosteron din organism, pentru a stimula testosteronul trebuie să stimulăm mușchiul. Ca să-l stimulăm trebuie să facem exerciții de rezistență.”

– Ștefan Busnatu, medic cardiolog

Cum poți influența numărul de bătăi cardiace

Pe Internet circulă informații conform cărora inima ar avea un număr limitat de bătăi, de care ar trebui să ai grijă pentru a nu le irosi. Cercetările arată cum codul genetic al fiecărui individ, mai precis materialul structural cu care organismul se formează, predefinește un număr aproximativ de bătăi cardiace. Acest număr de bătăi cardiace nu poate fi standard. Există factori de risc, care îl pot influența.

Când vrei să afli de ce bărbații sunt mai predispuși la boli cardiovasculare, ia în calcul nivelul de activitate fizică. Dacă practici un sport, care îți face inima să bată mai rapid, o condiționezi. Când condiționezi inima, se încarcă mai bine cu sânge. Când nu mai faci exerciții fizice, bate mult mai lent.

Te naști cu un număr limitat de bătăi ale inimii. Dacă nu practici un sport, inima devine mai slabă și bate repede în permanență pentru a compensa. Însă, dacă faci sport devine mai puternică, de aceea este important să te implici constant în activități fizice.

Ce particularități diferențiază organismul bărbaților de organismul femeilor

În cazul bărbaților, bolile cardiovasculare prezintă anumite particularități. O diferențiere foarte evidentă în ce privește afectarea specifică a inimii se observă atunci când bărbații, de cele mai multe ori, acumulează colesterol pe vasele mari de sânge, mai exact pe arterele coronare.

Odată ce afli de ce bărbații sunt mai predispuși la boli cardiovasculare, reține că arterele coronare funcționează asemănător unor conducte care pleacă din aortă și hrănesc mușchiul. Din aceste artere mari pleacă ramificații sub formă de fire subțire, denumite capilare. Capilarele intră în profunzimea mușchiului și îl hrănesc. Dacă acestea se înfundă apare o problemă destul de importantă deoarece afectează întreaga zonă. Foarte frecvent, acest blocaj poate duce la deces.

În general, când femeile încep să dezvolte o boală cardiacă, prezintă afectarea capilarelor, mai precis a vaselor de sânge foarte mici, care generează senzația de durere toracică. Se întâmplă deoarece mușchiul suferă și nu primește sânge în anumite condiții. Totodată, nu ridică un risc vital, spre deosebire de înfundarea vaselor mari.

Ai aici toate edițiile sezonului 6 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Semne ale deshidratării organismului. De ce este indicat să le identifici
Semne ale deshidratării organismului. De ce este indicat să le identifici
Semne ale deshidratării organismului. De ce este indicat să le identifici
În ce măsură poți rămâne însărcinată dacă ți-ai legat trompele. Care este probabilitatea
În ce măsură poți rămâne însărcinată dacă ți-ai legat trompele. Care este probabilitatea
În ce măsură poți rămâne însărcinată dacă ți-ai legat trompele. Care este probabilitatea
Metode de tratament împotriva exfolierii unghiilor. Ce o cauzează
Metode de tratament împotriva exfolierii unghiilor. Ce o cauzează
Metode de tratament împotriva exfolierii unghiilor. Ce o cauzează
Reclamă
PARTENERI
icon