Sindromul de burnout se întâlnește cel mai frecvent la persoanele cu vârsta de peste 30 de ani și apare de multe ori în urma presiunii sociale. Andy Szekely, antreprenor, și Alin Popescu, medic primar medicină sportivă, au fost invitații medicului chirurg Mihail Pautov, în episodul 8, din sezonul 6, la MediCOOL. Citește despre simptomele sindromului de burnout la adulți.
Andy Szekely și Alin Popescu au discutat despre metodele de prevenție împotriva sindromului de burnout, au precizat cum îi identifici simptomelele și au vorbit despre cum se poate trata într-un mod eficient, în funcție de severitate.
Simptomele sindromului de burnout la adulți
Atunci când treci de vârsta de 30 de ani pot apărea o serie de activități solicitante, cum ar fi: o familie, responsabilități, un loc de muncă important sau înființarea unei firme. În aceste situații, îți neglijezi sănătatea și riști să dezvolți sindromul de burnout.
,,Am avut sindromul de burnout. Am fost la medic, mi-a spus că poți să-i dai denumirea aceasta sau poți să-l numești o formă de depresie indusă de muncă. Am ieșit din acea situație. Mi-am luat 6 luni de pauză, o perioadă sabatică.” – Andy Szekely, antreprenor
,,Burnout-ul are categoric o componentă depresivă importantă.”
– Alin Popescu, medic primar medicină sportivă
Persoanele care suferă de simptomele sindromului de burnout la adulți le pot trata dacă renunță la angajamente și se retrag o perioadă. În cazul oamenilor care au apariții publice, dacă aleg să le evite, nu mai simt presiune din exterior pentru a se implica în anumite activități.
În cazurile severe de burnout se întâmplă ca persoana afectată să-și mențină angajamentele. Acest lucru se întâmplă deoarece, de cele mai multe ori, nu conștientizează la timp situația.
Renunțarea la angajamente este o trecere către perioada sabatică. Perioada sabatică are nevoie să se încadreze în minim 3 luni. De obicei, durează 6 luni, dar unele persoane o prelungesc până la un an.
-Ce simptome are sindromul de burnout?
-Sindromul de burnout se manifestă prin semne foarte clare: oboseală cronică, iritabilitate și o scădere a stimei de sine profesionale. Acestea apar în diverse grade.
Pentru a stabili dacă există simptomele sindromului de burnout la adulți, se recomandă să iei în considerare numărul de ore lucrate pe lună de o persoană și profesia pe care o are. Există profesii în care nu poți să dezvolți acest sindrom pentru că te protejează cadrul în care lucrezi.
,,Cel mai bine pentru a vedea dacă un om a intrat în burnout, este să-ți scrie un jurnal cu activitățile sale de sâmbătă, duminică și în vacanțe.” – Alin Popescu, medic primar medicină sportivă
,,Practic, vezi dacă omul muncește sau se relaxează, dacă are acele pauze.” – Mihail Pautov, medic chirug
-Există meserii care sunt ghidate de un scop profund pe care îl simți. Scopul acela ar putea să prevină sindromul de burnout?
-Da, dar poate să dureze 7-10 ani o pasiune pentru un subiect și după aceea se poate schimba. Ideea aceasta americană de a avea o misiune în viață se poate schimba.
De asemenea, oboseala se poate instala chiar dacă ai o pasiune pentru o anumită profesie. Se poate întâmpla în a doua parte a vieții când organismul începe să înainteze în vârstă.
Metode de prevenție a sindromului de burnout
Simptomele sindromului de burnout la adulți pot fi prevenite. În același timp, persoanele care își doresc să atingă anumite obiective în viață, le pot îndeplini cu ajutorul unui stil de viață echilibrat.
Din ce în ce mai multe profesii sunt normate. Normarea încearcă să prevină dezvoltarea sindromului de burnout. Din nefericire, există variante prin care aplicațiile folosite pot fi schimbate pentru a permite munca peste program.
În ultima perioadă, companiile introduc din ce în ce mai multe programe de perioade sabatice. Acestea sunt plătite parțial sau plătite total. În țările occidentale, este o idee frecvent răspândită să ai un an de pauză într-un deceniu pentru a-ți reîmprospăta mintea.
,,Am un regret pentru că nu am avut cum au alți tineri în Occident acel an sabatic imediat după terminarea liceului. În foarte multe țări din Occident se practică. După ce ai terminat liceul, înainte să dea admiterea la facultate, tinerilor li se oferă de către familie un an sabatic în care ei pot să facă orice vor. De regulă, pleacă în străinătate, călătoresc în lume, cunosc alți oameni, cunosc alte profesii cu care nu intră de regulă în contact. Când se întorc din acel an sabatic sunt mult mai orientați, își cunosc pasiunile și știu în ce direcție vor să meargă în viață.” – Mihail Pautov, medic chirurg
,,Românii au altceva. A apărut Work and Travel, o perioadă de studii de 3-6 luni în care se pleacă în străinătate, din timpul școlii. Nu toată lumea participă și nu este încă în cultura noastră.” – Andy Szekely, antreprenor
Totodată, un an sabatic pentru a vindeca simptomele sindromului de burnout la adulți sau pentru a petrece timpul după terminarea liceului necesită resurse financiare. Din acest motiv, în cazul României, poate fi mai util ca tânărul să-și finalizeze studiile și să lucreze. După aceea poate fi capabil să-și asigure singur resursele necesare.
Studiile arată că perioada sabatică durează 4 luni. În primele 6-8 săptămâni organismul se reface. După aceea, ai nevoie de aproximativ 2 luni pentru a te bucura de perioada respectivă și a înțelege ce ți se întâmplă.
,,Dacă ajungeți la acest sindrom de burnout, relaxați-vă minim 2 luni, ideal ar fi 4-6 luni. Uneori este nevoie de 12 luni.” – Mihail Pautov, medic chirurg
Ai aici toate edițiile sezonului 6 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.