Sfaturile oferite de Ileana Badiu despre menopauză. Ce a învățat din experiențele prin care a trecut în această perioadă

Publicat: 28 octombrie 2024, 07:20

Menopauza poate fi mai ușor de identificat și gestionat dacă femeile află experiențele prin care au trecut alte persoane. Ileana Badiu, antreprenor, a fost invitata doctorului Mihail Pautov, în episodul 6, din sezonul 7, la MediCOOL. Citește despre sfaturile oferite de Ileana Badiu despre menopauză.

Ileana Badiu a vorbit despre schimbările pe care le-a experimentat la menopauză, a subliniat particularitățile pe care le poate avea această etapă în funcție de organismul fiecărei femei și a oferit câteva sugestii pentru a o gestiona corespunzător.

Sfaturile oferite de Ileana Badiu despre menopauză

Ileana Badiu a povestit că nu și-a dat seama când a trecut prin perioada de perimenopauză pentru că nu a avut informațiile necesare pentru a o putea identifica. Aceasta a avut tendința să o confunde cu mai multe probleme de sănătate, precum: extenuare profesională, burnout sau dureri articulare provocate de un efort fizic prea mare. În același timp, s-a confruntat cu o acumulare nedorită de kilograme în plus, chiar dacă urma o alimentație echilibrată.

Ea nu a trecut printr-un parcurs linear în perioada perimenopauzei și a menopauzei. Nu în toate cazurile intrarea la menopauză înseamnă absența menstruației timp de 12 luni. În situația sa, a fost modificată doar structura ciclului menstrual. Lipsa amenoreei nu înseamnă că această etapă nu se poate instala.

Sfaturile oferite de Ileana Badiu despre menopauză subliniază mersul la medic. Un endocrinolog i-a stabilit diagnosticul de menopauză, după ce a efectuat analize hormonale.

Unul dintre simptomele neobișnuite care indică menopauza poartă denumirea de “brain fogginess”, în traducere din limba engleză ceață mentală, pe care de multe ori femeile îl confundă cu stările de oboseală. Acest semn poate provoca îngrijorare deoarece poate semăna cu manifestările unei tulburări neurologice.

Ceața mentală apare atunci când nu mai funcționează corect sinapsele mentale. O bună parte din schimbările produse în perioada menopauzei iau loc în creier deoarece receptorul de estrogen se află în interiorul acestuia.

,,Menopauza m-a pus în centrul vieții mele. Până acum nu mi-am dat seama că este atât de important. Am învățat lucruri despre mine. Știu să-mi acord timpul și programul de care am nevoie. Adorm la timp pentru că a doua zi mă simt rău dacă nu fac acest lucru. Am învățat să-i educ pe cei din jurul meu să mă ia în seamă din toate punctele de vedere.”

– Ileana Badiu, antreprenor

Tratamentul de substituție hormonală la menopauză

Ileana Badiu a urmat un tratament de substituție hormonală. Aceasta poate fi administrată numai în urma unui consult medical. Pentru a recurge la acest tratament este nevoie de efectuarea unor investigații.

-S-au schimbat lucrurile când ai început să faci tratament de substituție medicală?
-Complet. Te ajută să te menții pe o linie de plutire constantă, ceea ce înseamnă enorm pentru o femeie la menopauză deoarece calitatea vieții este aproape neafectată.

De asemenea, pe lângă variantele obișnuite, biohormonii sunt o variantă de subtituție hormonală cu structură moleculară identitică cu cea a hormonilor proprii.

Sfaturile oferite de Ileana Badiu despre menopauză evindențiază acordarea atenției față de componenta psihologică. Componenta psihologică ocupă un rol important la menopauză. Ileana Badiu consideră că este important ca o femeie să accepte că a intrat în această perioadă, chiar dacă poate apărea precoce, cum a fost în cazul său la 42 de ani.

La menopauză, femeile au nevoie să înțeleagă schimbările produse în organism și să se adapteze noii vieți. Corpul are nevoi evidente, pe care este necesar să le gestioneze.

,,Fiecare om are un superlativ al vârstei și fiecare vârstă are un fel în care te simți bine. Ascultă-ți corpul. Mai ales la maturitate îți spune lucruri. Important este să nu-l ignori.”

– Ileana Badiu, antreprenor

Ai aici toate edițiile sezonului 7 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Sauna umedă sau uscată? Ce beneficii are fiecare din ele
Sauna umedă sau uscată? Ce beneficii are fiecare din ele
Tratamentul medicamentos pentru bolile cardiovasculare. Care sunt riscurile administrării fără recomandarea medicului
Tratamentul medicamentos pentru bolile cardiovasculare. Care sunt riscurile administrării fără recomandarea medicului
PARTENERI