Sfaturi pentru un somn mai odihnitor. Cum poți adormi mai repede

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 5 aprilie 2024, 08:10

Somnul este una dintre nevoile de bază ale corpului uman. Acesta îți ajută organismul să se regenereze, reduce nivelul de stres, ameliorează anxietatea și îmbunătățește starea de spirit. Află ce sfaturi pentru un somn mai odihnitor poți pune în aplicare.

Reclamă

Calitatea somnului îți afectează în mod direct sănătatea mentală și fizică. Dacă nu dormi suficient, acest obicei îți poate afecta: productivitatea, echilibrul emoțional, resursele de energie și greutatea. Obiceiurile nesănătoase din timpul zilei și alegerile nepotrivite privind stilul de viață îți pot îngreuna odihna.

Sfaturi pentru un somn mai odihnitor

Fiecare om are un organism diferit, dar majoritatea adulților sănătoși ar trebui să poată adormi noaptea în 10 până la 20 de minute. Dacă durează mai mult de 30 de minute, poate fi un semn că suferi de o afecțiune, precum insomnia.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În același timp, se poate întâmpla să adormi prea repede. Dacă adormi în mod regulat imediat ce te întinzi în pat, poate fi un semn că suferi de privare de somn. Acest lucru înseamnă că nu te odihnești suficient noaptea. De asemenea, poți avea o tulburare de somn.

În plus, poate fi util să identifici tulburările de somn, care te pot împiedica să adormi. Printre cele mai întâlnite se regăsesc: insomnia, apneea în somn, narcolepsia și sindromul picioarelor neliniștite.

Reclamă

Îmbunătățește-ți somnul prin exerciții fizice și dietă

Când cauți sfaturi pentru un somn mai odihnitor, poți încerca o dietă echilibrată și exerciții fizice regulate, care te pot ajuta să te relaxezi. Evită să mănânci multe alimente înainte de culcare. De asemenea, cofeina, alcoolul sau stimulentele îți pot pune corpul într-o stare de alertă. Încearcă să le consumi cu cel puțin două ore înainte de a te pregăti pentru somn.

Practică meditația somnului și relaxează-te

Rutina ta de somn începe înainte de a te culca. De aceea se recomandă să aloci timp în fiecare seară pentru a te relaxa. Evită să privești dispozitive electronice cu cel puțin o oră înainte de culcare. Telefoanele mobile, tabletele și computerele emană lumină albastră care alungă somnul. În schimb, ascultarea muzicii la un volum redus sau meditația te pot ajuta.

Controlează-ți expunerea la lumină

Controlarea expunerii la lumină se numără printre aceste sfaturi pentru un somn mai odihnitor. Melatonina este un hormon natural controlat de expunerea la lumină, care te ajută să-ți reglezi ciclul de somn. Creierul secretă mai multă melatonină atunci când este întuneric, de aceea îți provoacă o senzație de somn. Secreția se diminuează când este lumină și-ți cauzează o stare de alertă, potrivit HelpGuide.

Reclamă

Ai grijă de igiena somnului

O rutină regulată poate contribui la îmbunătățirea calității somnului. Aceasta înseamnă igiena somnului și include stabilirea unei anumite ore de culcare. Pentru a fi eficientă, este indicat să menții aceeași rutină a programului de somn, inclusiv în weekend.

Încearcă mindfulness

Anxietatea, îngrijorarea și stresul pot afecta cât de bine dormi. Însă, poți învăța să-ți gestionezi grijile. De exemplu, poți să discuți cu cineva în care ai încredere sau poți scrie într-un caiet despre preocupările tale. În plus, dacă stai deseori treaz din cauza îngrijorării, poți face o listă cu activități planificate pentru ziua următoare, înainte de culcare.

Creează un mediu pentru somn

Când cauți sfaturi pentru un somn mai odihnitor, amintește-ți că poți adormi mai ușor când stai într-un mediu cu multă liniște și răcoare. Perdelele sau jaluzelele pot ajuta la menținerea întunericului unei camere și la evitarea luminilor nedorite. Pentru a-ți asigura liniștea poți purta căști și îți poți pune telefonul pe selențios. Îți poți menține camera la o temperatură potrivită și poți asculta muzică sau sunete ambientale.

Nu te forța să adormi

Nu încerca să te forțezi să adormi când chiar nu poți face acest lucru, conform NHS. Dacă nu poți să dormi, mergi într-un loc confortabil și fă o activitate relaxantă. Poți citi o carte sau poți asculta muzică liniștitoare. Întoarce-te în pat doar când chiar te simți obosit.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Ce să nu faci înainte de analize ca să fii sigur că ai rezultate corecte
Ce să nu faci înainte de analize ca să fii sigur că ai rezultate corecte
Ce să nu faci înainte de analize ca să fii sigur că ai rezultate corecte
articol cu video
Ce este rejuvenarea vaginală. În ce situații se aplică
Ce este rejuvenarea vaginală. În ce situații se aplică
Ce este rejuvenarea vaginală. În ce situații se aplică
articol cu video
Simptomele inflamației acute. Ce rol are în organism
Simptomele inflamației acute. Ce rol are în organism
Simptomele inflamației acute. Ce rol are în organism
Reclamă
PARTENERI
icon