Antena

Anatomia creierului uman: totul despre structura encefalului

Ruxandra Vasilescu
Ruxandra Vasilescu
Publicat: 24 martie 2023, 07:15

Anatomia creierului uman a fost prezentată în episodul 6 din sezonul 4 MediCOOL de doctorul Mihail Pautov și Costin Dămășaru, doctor în neuroștiință. Cei doi au explicat ce se află în acest organ complex, de fapt.

Reclamă

Când vine vorba despre creierul uman principalul dezavantaj este că nu putem vedea cu ochiul liber ce se află în interiorul lui. Acest organ a fost studiat de-a lungul timpului de specialiști pentru a descoperi ce se găsește în el.

Tehnologia avansată din zilele noastre și aparatura de ultimă generație au făcut munca medicilor mai ușoară. Așadar, experții pot vedea ce se află în creierul unui pacient cu ajutorul aparatelor de specialitate.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Costin Dămășaru, doctor specialist în neuroștiință, a evidențiat un lucru foarte important despre creierul uman. Potrivit acestuia, noi suntem suma interacțiunilor neuronale. Orice acțiune pe care o facem, felul în care mâncăm, dormim, iubim sau dansăm, este rezultatul interacțiuni celor peste 80 de miliarde de neuroni, care fac peste 60 de trilioane de conexiuni pe secundă.

Anatomia creierului uman

Pentru că episodul 6 din sezonul 4 MediCOOL a fost despre creierul uman, telespectatorii au avut ocazia să descopere ce se află în acest organ. Costin Dămășaru, invitatul din platoul emisiunii, a oferit informații utile despre cum funcționează mintea, prezentând anatomia creierului.

Reclamă

Potrivit specialiștilor, obiectivul creierului este să ne țină în viață. Trebuie să știm că acest organ funcționează prin intermediul legăturilor neuronale care ne ajută să realizăm activitățile zilnice.

Doctorul specialist în neuroștiință a explicat că legăturile neuronale pot comunica între ele prea mult sau prea puțin. Și modul în care funcționează creierul uman este unul de-a dreptul fascinant. De la o vârstă, acesta începe să stocheze activitățile care ne fac plăcere, motiv pentru care le repetăm.

În momentul în care creierului i se transmite o informație despre un eveniment major, el activează o rețea neuronală și dezactivează altele. Acest proces se realizează de fiecare dată pentru a ne ține în viață până la sfârșitul zilei. Problema apare atunci când se termină evenimentul și nimeni nu-i spune creierului că totul a luat sfârșit. Astfel, acesta se transformă din protector într-un fel de gardian care nu ne dă voie să evoluăm.

Reclamă

Specialiștii spun că un creier optimizat este cel care a învățat de-a lungul anilor să se adapteze. Așadar, acesta a ajuns să înțeleagă ce se întâmplă în jur și să conștientizeze contextul în care ne aflăm. De asemenea, mereu va găsi soluții să supraviețuiască.

Creierul uman are un rol important în luarea deciziilor, bazându-se pe informațiile colectate. Când acesta nu poate strânge toate detaliile apar niște găuri, care trebuie umplute cu alte informații din zone mai puțin active ale minții noastre. Astfel, creierul creează anumite strategii bazate pe presupuneri ca să umple golurile.

Ai aici toate edițiile sezonului 4 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
Efectul alcoolului asupra creierului. Care sunt recomandările neurologilor
Efectul alcoolului asupra creierului. Care sunt recomandările neurologilor
Efectul alcoolului asupra creierului. Care sunt recomandările neurologilor
Reclamă
PARTENERI
icon