Aromaterapia în timpul somnului îmbunătățește funcțiile cognitive

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 22 august 2023, 07:38

Aromaterapia poate îmbunătăți gândirea, memoria și somnul la vârste înaintate, potrivit unui nou studiu. Anumite parfumuri stimulează funcțiile cognitive și încetinește apariția demenței odată cu înaintarea în vârstă. Iată care sunt cele mai eficiente arome.

Reclamă

Dintre toate simțurile, mirosul este cel mai subestimat, dar rolul lui asupra vieții noastre de zi cu zi, sănătății și experiențelor noastre, în general, este esențial. Este primul simț pe care îl folosim la naștere și fără de care nu am putea percepe gustul mâncării. Datorită milioanelor de receptori olfactivi din nas, putem distinge între 10.000 și 20.000 de arome diferite.

Între simțul olfactiv și memorie există o legătură puternică și complexă, observată și analizată cu mult timp în urmă de cercetători. Mirosul poate evoca amintiri și emoții intense, lucru care se datorează faptului că receptorii olfactivi din nas sunt direct conectați la amigdala cerebrală și la hipocamp. Cele două zon ale creierului procesează emoțiile și controlează memoria. Pornind de la această observație, cercetătorii au urmărit dacă parfumurile pot să influențeze și alte funcții cerebrale. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Aromaterapia încetinește declinul cognitiv

Expunerea la anumite mirosuri poate ajuta creierul să rămână ager până la vârste înaintate, potrivit unui nou studiu, publicat în revista de specialitate Frontiers în Neuroscience. Unele arome pot avea un efect pozitiv asupra funcțiilor cognitive, susțin autorii săi, o echipă de cercetători de la Universitatea din California, Irvine. 

În cadrul unui experiment, 43 de bărbați și femei cu vârste cuprinse între 60 și 85 de ani au fost expuși la diferite parfumuri în tipul somnului. Rezultatele au arătat că aromaterapia îmbunătățește semnificativ performanțele cognitive, dar și calitatea somnului. Declinul cognitiv care se produce odată cu înaintarea în vârstă, dar și afecțiuni neurologice precum demența ar putea fi încetinite prin simpla difuzare în dormitor în fiecare seară, înainte de culcare, a unor parfumuri.

Reclamă

Aromaterapia este o formă de terapie complementară care implică utilizarea de uleiuri esențiale extrase din plante pentru a induce diferite efecte benefice în organism. Ea poate fi folosită într-o varietate de moduri:

  • prin dispersarea aromelor în aer cu ajutorul unor difuzoare speciale;
  • prin adăugarea câtorva picături în apa de baie caldă;
  • prin inhalarea directă.

Ce arome stimulează funcțiile cognitive

Pentru a determina dacă declinul cognitiv poate fi prevenit prin stimularea olfactivă, cercetătorii au asigurat participanților la studiu o varietate de uleiuri esențiale. 20 dintre ei au primit 7 tipuri de uleiuri esențiale cu arome intense de:

Reclamă
  • trandafir
  • portocală
  • eucalipt
  • lămâie
  • mentă
  • rozmarin
  • levănțică

Toți participanții au utilizat, pe rând, câte unul dintre aceste uleiuri. Ceilalți voluntari au primit uleiuri care aveau concentrații minime de arome. Cu ajutorul unui difuzor de aromaterapie, ei au parfumat casa timp de două ore, în fiecare noapte, vreme de 6 luni. La debutul și la finalul studiului, participanții au parcurs o serie de teste neuropsihologice prin care cercetătorii le-au evaluat memoria, învățarea verbală, planificarea și atenția distributivă. 

Răspunsurile furnizate de cei care au primit uleiuri esențiale cu arome puternice au fost semnificativ mai bune decât ale celor din grupul de control. Pe baza testelor efectuate, cercetătorii au calculat o îmbunătățire cu 226% a funcțiilor cognitive după expunerea la parfumuri. Toate aromele utilizate în cadrul experimentului au stimulat funcția cognitivă, se arată în concluziile studiului.

De asemenea, investigațiile imagistice efectuate participanților au dezvăluit modificări importante în anatomia zonelor din creier responsabile de gândire și memorie. Cercetătorii intenționează acum să vadă în ce măsură aromaterapia aduce beneficii și în cazul persoanelor deja diagnosticate cu deficit cognitiv.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Beneficiile uleiurilor esențiale. Ce efecte pot avea asupra sănătății tale
Beneficiile uleiurilor esențiale. Ce efecte pot avea asupra sănătății tale
Beneficiile uleiurilor esențiale. Ce efecte pot avea asupra sănătății tale
Beneficiile pentru sănătate ale lavandei. Cum te poate ajuta această plantă
Beneficiile pentru sănătate ale lavandei. Cum te poate ajuta această plantă
Beneficiile pentru sănătate ale lavandei. Cum te poate ajuta această plantă
Cum recunoști un AVC silențios și ce complicații poate cauza
Cum recunoști un AVC silențios și ce complicații poate cauza
Cum recunoști un AVC silențios și ce complicații poate cauza
Reclamă
PARTENERI
icon