Sfaturi pentru a trata mâncatul compulsiv. Cum poți opri consumul de alimente în exces

Publicat: 22 decembrie 2024, 08:59

Câteodată, se poate întâmpla să consumi alimente în exces. Atunci când acest comportament alimentar se menține pe termen lung, poate indica dezvoltarea unei tulburări de alimentație. Pentru a preveni avansarea simptomelor, poți lua măsuri. Citește despre sfaturi pentru a trata mâncatul compulsiv.

Dacă observi constant că ai început să mănânci mai mult decât ți-ai dori, există o mulțime de strategii pe care le poți adopta pentru a reduce probabilitatea de a consuma alimente în exces. Acestea te pot ajuta să renunți la obiceiurile dăunătoare.

Sfaturi pentru a trata mâncatul compulsiv

Multe persoane se confruntă cu episoade rare de consum excesiv de alimente. Acestea apar atunci când mănânci o cantitate mare într-o perioadă mai scurtă decât ar fi normal. De exemplu, mâncatul emoțional în situații de stres se încadrează în această categorie.

În timp, episoadele ocazionale de mâncat compulsiv pot fi caracterizate ca alimentație dezechilibrată. Însă, pentru a stabili un diagnostic de tulburare de alimentație excesivă este necesar să îndeplinești anumite criterii. De asemenea, dependența de mâncare se referă la un comportament compulsiv de a consuma cantități de alimente nesănătoase în exces.

Evită dietele cu foarte multe restricții

Adoptarea unei diete foarte restrictive poate declanșa episoade de alimentație excesivă. Studiile au demonstrat că abținerea de la consumul anumitor alimente poate determina creșterea apetitului și un risc mai ridicat de a mânca în exces.

Se recomandă să eviți urmarea unei alimentații care implică eliminarea unor categorii întregi de alimente. În același timp, reducerea semnificativă a aportului de calorii poate fi dăunătoare. Poți acorda prioritate alimentelor integrale și neprocesate, cum ar fi: fructele, legumele și cerealele. În plus, poți consuma alimente dulci în cantități moderate, în loc să le excluzi complet din dietă.

Hidratează-te corespunzător

Hidratarea corepunzătoare se regăsește printre aceste sfaturi pentru a trata mâncatul compulsiv. Consumul unei cantități mari de apă pe tot parcursul zilei poate fi o modalitate eficientă de a reduce apetitul și a preveni supraalimentarea. Atunci când bei apă înainte de a lua masa, poate diminua senzația de foame și poate reduce aportul de calorii. Aceasta poate crește senzația de sațietate pe parcursul zilei.

Practică mindfulness

Mindfulness implică urmărirea senzațiilor corporale și emoțiilor pe care le simți în acel moment. Aceasta te poate ajuta să-ți identifici senzația de sațietate și să te adaptezi la aceasta. Totodată, practicarea meditației mindfulness poate diminua incidența consumului excesiv de alimente și a alimentației emoționale. În același timp, mâncatul încet poate ajuta la identificarea simptomelor care pot apărea când senzația de foame începe să se reducă, conform Healthline.

Include mai multe fibre în dietă

Creșterea aportului de fibre poate contribui la diminuarea apetitului și a aportului de alimente, fiind printre aceste sfaturi pentru a trata mâncatul compulsiv. Fibrele pot asigura senzație de sațietate pe parcursul zilei și pot diminua aportul de calorii. De exemplu, poți încerca să incluzi în dietă: fructe, legume, leguminoase și cereale integrale.

Dormi suficiente ore pe noapte

Lipsa somnul poate afecta senzația de foame și apetitul. Dacă încerci să dormi cel puțin opt ore pe noapte, acestea pot reduce riscul de a consuma alimente în exces mai târziu în cursul zilei, potrivit VeryWellHealth.

Nu sări peste mesele principale

Luarea celor trei mese principale ale zilei se numără printre aceste sfaturi pentru a trata mâncatul compulsiv. Săritul peste mese poate crește apetitul pentru dulce, ceea ce poate favoriza riscul de a mânca alimente în exces.

Consumul zilnic al unei mese mari poate crește nivelul de zahăr din sânge și hormonul care stimulează senzația de foame, care poartă denumirea de grelină, mai mult decât consumul a trei mese pe zi. În plus, organizarea unui tipar de alimentație se poate asocia cu o frecvență scăzută a exceselor.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Dependența de mâncare: ce o declanșează și cum o recunoști
Dependența de mâncare: ce o declanșează și cum o recunoști
5 sfaturi pentru o digestie ușoară oferite de un nutriționist
5 sfaturi pentru o digestie ușoară oferite de un nutriționist
Alimentaţia compulsivă: ce probleme de sănătate ascunde
Alimentaţia compulsivă: ce probleme de sănătate ascunde
PARTENERI