Dacă incluzi constant o cantitate mare de zahăr în alimentație, aceasta poate avea efecte dăunătoare atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Din această cauză, acest condiment provoacă frecvent controverse. Citește despre riscurile consumului excesiv de zahăr.
Simptomele consumului de zahăr în exces pot varia în funcție de organismul fiecărei persoane, însă o parte dintre acestea se manifestă mai frecvent: balonare, stare de spirit negativă sau niveluri scăzute de energie pe parcursul zilei.
Riscurile consumului excesiv de zahăr
Cantitatea maximă de zahăr consumată zilnic poate varia în funcție de organismul fiecărei persoane. De exemplu, pentru un adult care consumă 2000 de calorii zilnic, cantitatea maximă de zahăr adăugat poate fi de maxim 50 de grame, mai exact de maxim 12 lingurițe.
În general, dacă incluzi constant o cantitate prea mare de zahăr în alimentație, aceasta poate provoca efecte adverse în organism. Pe termen scurt, poate favoriza acneea, creșterea nedorită în greutate și stările de oboseală. Pe termen lung, poate crește riscul de afecțiuni cronice, precum: diabet de tip 2 și boli de inimă.
Pentru a-ți gestiona nivelurile de zahăr din sânge, se recomandă să te prezinți constant la controale medicale pentru a efectua analize de sânge.
De asemenea, este indicat să fii atent la simptomele care pot indica niveluri crescute de zahăr în sânge. Printre acestea se pot regăsi: urinări frecvente, senzație de sete frecventă, senzație de foame puternică, vedere încețoșată, stări de oboseală, răni care nu se vindecă, pierdere inexplicabilă în greutate și senzație de amorțeală sau furnicături în mâini sau picioare.
Acnee
Riscurile consumului excesiv de zahăr pot include apariția simptomelor de acnee. Persoanele care beau zilnic sau chiar mai frecvent băuturi îndulcite pot avea mai multe șanse de a dezvolta acnee moderată sau severă. Reducerea nivelurilor de zahăr din sânge poate scădea factorii de creștere asemănători insulinei, androgenii și sebumul.
Carii dentare
Zahărul hrănește bacteriile care trăiesc în gură. Când bacteriile digeră zahărul, acestea creează acid ca produs rezidual. Acest acid poate eroda smalțul dinților, ceea ce poate provoca găuri sau carii în dinți. Dacă mănânci deseori alimente dulci, în special între orele de mese, precum gustările sau băuturile îndulcite, prezenți șanse de a suferi de aceste probleme de sănătate, potrivit Medical News Today.
Acumulare nedorită de kilograme în plus
Zahărul poate afecta hormonii din organism care controlează greutatea corporală. Hormonul denumit leptină transmite creierului atunci când ai mâncat o cantitate suficientă de mâncare. O dietă bogată în zahăr poate provoca rezistență la leptine. Odată cu trecerea timpului, o alimentație bogată în zahăr împiedică creierul să afle această informație după ce consumi alimente.
Îmbătrânire prematură a pielii
Îmbătrânirea prematură a pielii se regăsește printre riscurile consumului excesiv de zahăr. Excesul de zahăr din alimentație poate mări riscul de formare a produselor finale de glicație avansată (AGE), care ocupă un rol în apariția simptomelor de diabet. În același timp, acestea pot afecta formarea de colagen în piele. Un număr mare de AGE poate cauza o îmbătrânire vizibil mai rapidă.
Iritabilitate
Dacă simți stări frecvente de iritabilitate și nervozitate, acestea pot avea la bază consumul unei cantități prea mari de zahăr. Aceasta poate crește riscul de inflamație, poate înrăutăți starea de spirit și poate cauza simptome de depresie, conform Everyday Health.
Diabet de tip 2
Riscurile consumului excesiv de zahăr pot include diabetul de tip 2. Prezența constantă a nivelurilor ridicate de zahăr în dietă poate provoca diabet de tip 2 odată cu trecerea timpului. Totodată, dezvoltarea acestei afecțiuni cronice poate fi influențată și de alți factori de risc, cum ar fi obezitatea și rezistența la insulină, care pot determina diabet de tip 2.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.