Cât de multă cafea este prea multă? Ce efecte poate avea excesul de cofeină

Publicat: 1 octombrie 2024, 07:41

Cafeaua te energizează și-ți crește vigilența când o consumi în doze moderate. Excesul de cofeină îți poate provoca anxietate, insomnii și multe alte probleme de sănătate. Află cât de multă cafea este prea multă și ce cantitate de cofeină conțin diverse băuturi, de la cafea, ceaiuri și până la energizante. 

Cafeaua este una dintre cele mai populare băuturi din lume, iar dovada sunt cele aproximativ 2,25 de miliarde de cești consumate zilnic în întreaga lume. Îndrăgită ca stimulent natural sau obicei social, cafeaua face parte din rutina majorității adulților. 

De la espresso și cappuccino până la macchiato sau latte, cafeaua poate fi preparată și personalizată pentru gusturi diverse. În cantități moderate, a fost asociată cu numeroase beneficii pentru sănătate, cum ar fi un risc mai mic de diabet, boli hepatice, Alzheimer sau Parkinson, un metabolism mai eficient și o stare de spirit mai bună. Există cercetări care susțin chiar că această băutură îți poate prelungi viața. 

Cum acționează cofeina

Cafeaua este apreciată pentru conținutul său de cofeină, care te energizează și-ți crește vigilența, capacitatea de concentrare, performanțele fizice și cognitive. 

Cofeina este un stimulent al sistemului nervos central care se găsește în mod natural în peste 60 de plante. Cele mai consumate sunt:

  • boabele de cafea;
  • frunzele de ceai;
  • nucile de kola, folosite pentru a da aromă băuturilor răcoritoare de tip cola;
  • păstaile de cacao, folosite în producția de ciocolată;
  • guarana și yerba mate, plante utilizate în băuturi energizante și ceaiuri populare în America de Sud. 

Există și o versiune sintetică a cofeinei, care se găsește într-o varietate de produse, cum ar fi analgezice, medicamente pentru răceli, energizante, gumă de mestecat energizantă și altele. 

Cofeina acționează prin blocarea receptorilor de adenozină din creier, o substanță chimică responsabilă de inducerea somnului. Prin blocarea ei, cofeina previne starea de oboseală și stimulează eliberarea unor neurotransmițători precum dopamina și norepinefrina, care cresc starea de alertă și nivelul de energie.

Câtă cofeină conțin cafeaua, ceaiul și alte băuturi

Conținutul de cofeină al cafelei și ceaiului variază destul de mult în funcție de modul de preparare și de timpul de infuzare, conform Mayo Clinic. Este bine de știut că și cafeaua decofeinizată conține o cantitate mică de cofeină. 

Iată ce cantitate de cofeină conțin cele mai populare băuturi:

BăuturăCantitate (ml)  Conținut de cofeină (mg)
Cafea la filtru200 81
Cafea decofeinizată2001,7
Espresso3064
Espresso decofeinizat300
Cafea instant 200 52
Cafea instant decofeinizată 200 1,7
Ceai negru 200 40
Ceai verde 200 24
Băuturi tip cola 200 18,5
Băuturi energizante 200 61
Sursa: Mayo Clinic

Cât de multă cafea este prea multă

Cofeina poate fi inclusă într-o dietă sănătoasă și echilibrată, dar condiția este să fie consumată cu moderație. Pentru majoritatea adulților, 400 de miligrame pe zi reprezintă o cantitate care nu produce efecte negative de obicei, potrivit FDA (Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA). Această cantitate de cofeină echivalează cu două-trei căni de aproximativ 350 ml de cafea. 

Cât de multă cafea este prea multă diferă totuși de la o persoană la alta. Fiecare metabolizează puțin diferit cofeina, astfel că recomandarea de a nu depăși 400 de miligrame pe zi poate varia. 

Factori precum greutatea corporală, medicamentele pe care le iei și sensibilitatea individuală influențează efectele cofeinei. În timp, poți dezvolta o toleranță mai mare la aceasta odată cu creșterea consumului de băuturi cofeinizate. De aceea, trebuie să fii atent la semnele care indică un exces de cofeină. 

Ce efecte are excesul de cofeină

Deși cofeina are câteva beneficii importante pentru sănătate, excesul poate fi dăunător și chiar periculos uneori. Consumul de cafea și de alte băuturi cofeinizate în cantitate mare provoacă probleme de somn, deshidratare și alte efecte nocive precum:

De asemenea, studiile au asociat consumul excesiv de cofeină cu un risc mai mare de osteoporoză. 

Când consumi cofeină în mod regulat, organismul dezvoltă toleranță și vei avea nevoie de o cantitate tot mai mare pentru a obține același efect. De aceea, poți ajunge destul de ușor să depășești limita zilnică recomandată. 

Cofeina în doze foarte mari, de aproximativ 1.200 de miligrame (echivalentul a 0,15 linguri de cofeină pură) poate avea efecte toxice. Simptomele toxicității includ:

  • tremurături severe;
  • palpitații;
  • stări de confuzie;
  • convulsii.

Dacă ești băutor de cafea sau de alte băuturi cu cofeină, este important să fii conștient de aceste riscuri și să moderezi consumul.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Consumul de cacao sau ceai verde te-ar putea proteja de efectele negative ale alimentelor grase în timpul stresului (studiu)
Consumul de cacao sau ceai verde te-ar putea proteja de efectele negative ale alimentelor grase în timpul stresului (studiu)
Ce beneficii importante are cafeaua cu scorțișoară. De ce merită să o consumi așa
Ce beneficii importante are cafeaua cu scorțișoară. De ce merită să o consumi așa
Ce se întâmplă dacă bei zilnic cafea decofeinizată. Care este impactul ei în organism
Ce se întâmplă dacă bei zilnic cafea decofeinizată. Care este impactul ei în organism
PARTENERI