Sfaturi pentru a începe să faci exerciții fizice. Cum îți poți găsi motivația

Publicat: 4 noiembrie 2024, 08:26

Poate fi dificil să practici un sport atunci când nu ai o stare bună, însă dacă implementezi câteva strategii îți poți găsi treptat motivația. Câteva modificări în abordare se pot dovedi eficiente. Citește despre sfaturi pentru a începe să faci exerciții fizice.

Menținerea unui program constant de activități fizice ocupă un rol important pentru sănătatea fizică și mintală. În același timp, este normal ca în unele zile să simți o nevoie mai puternică de a duce un stil de viață sedentar. Această stare poate fi favorizată de mai mulți factori, cum ar fi stresul și stările de oboseală.

Sfaturi pentru a începe să faci exerciții fizice

Indiferent de activitate, începutul este partea cea mai dificilă. Se poate întâmpla mai ales în cazul exercițiilor fizice dacă ai dus un stil de viață sedentar pentru o perioadă lungă de timp. Astfel, poți simți niveluri reduse de energie din cauza simptomelor care pot apărea la nivelul fluxului sanguin în absența practicării unui sport.

Alegerea mediului în care poți face mișcare, modul de gândire și prezența sau absența persoanelor în jur îți pot influența starea de spirit. De asemenea, pot fi importante unele elemente de organizare, care la prima vedere pot părea nesemnificative.

Stabilește-ți obiective realiste

Când simți că nu ai motivație, stabilirea unor obiective prea dificil de realizat la antrenamente te poate descuraja. În schimb, te poți concentra pe obiective mai ușoare, dar realizabile. În loc să țintești un antrenament de 60 de minute, poți începe cu doar 10-15 minute. Segmentarea activităților poate face ca sarcina să devină mai puțin copleșitoare și, odată ce o începi, poți avea o tendință mai mare de a o continua, conform Onlymyhealth.

Optează pentru antrenamente scurte

Antrenamentele scurte pot fi sfaturi pentru a începe să faci exerciții fizice. Când nivelul de motivație este scăzut, antrenamentele lungi o pot reduce și mai mult. În această situație, poți încerca antrenamentul cu intervale de înaltă intensitate (HIIT) sau un antrenament rapid de 15-20 de minute. Aceste sesiuni mai scurte pot fi la fel de eficiente și se pot încadra mai ușor în programul tău. Sentimentul de finalizare chiar și a unui antrenament scurt te poate face să vrei să avansezi.

Gândește-te la starea de după antrenament

Poate fi plăcut și eficient să te gândești la viitoarele rezultate ale exercițiilor fizice. Te poți simți mai plin de energie, mai puternic și mai productiv, dacă te concentrezi pe cât de bine te vei simți după ce termeni antrenamentul, potrivit Vogue India.

Găsește-ți un partener de antrenament

Dacă te antrenezi cu un prieten sau te alături unei clase te poate ajuta să-ți găsești motivația de care ai nevoie pentru a face sport, fiind printre aceste sfaturi pentru a începe să faci exerciții fizice. Să știi că o altă persoană se bazează pe tine poate îngreuna renunțarea la antrenament. Împărtășirea unor obiective comune îți poate stimula implicarea și-ți poate asigura o stare mintală mai bună.

Schimbă mediul

Dacă ai obiceiul să te antrenezi acasă, poți încerca să mergi la o sală de sport sau să faci exerciții în aer liber. Un mediu nou poate oferi o stare mai bună și poate rupe monotonia stilului tău de viață. În aer liber, mai ales, îți poate îmbunătăți starea de spirit datorită peisajelor naturale.

De asemenea, poți încerca să practici exerciții fizice care pot crește longevitatea. În această categorie de sporturi se pot regăsi: dans, tai chi, înot și mers pe jos.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Statul prelungit pe scaun poate afecta sănătatea inimii. Un studiu arată că poate fi dăunător inclusiv persoanelor care fac sport în timpul liber
Statul prelungit pe scaun poate afecta sănătatea inimii. Un studiu arată că poate fi dăunător inclusiv persoanelor care fac sport în timpul liber
Exerciții fizice pentru sănătatea cardiovasculară. Cum cresc ritmul cardiac în timpul efortului
Exerciții fizice pentru sănătatea cardiovasculară. Cum cresc ritmul cardiac în timpul efortului
Alimentația în cancer. Recomandări nutriționale pentru pacienții oncologici
Alimentația în cancer. Recomandări nutriționale pentru pacienții oncologici
PARTENERI