Semne care prevestesc infarctul. Pot apărea cu până la o lună înainte

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 29 octombrie 2023, 06:38

Unele atacuri de cord se produc subit, dar altele dau câteva semne de avertizare cu mult înainte de a se produce. Dacă le observi la timp, ai toate șansele de a preveni infarctul miocardic. Află care sunt cele mai comune semne prevestesc infarctul și ce ai de făcut dacă le identifici.

Reclamă

Infarctul miocardic este principala cauză de deces în România și în lume, atât în rândul bărbaților, cât și al femeilor. În fiecare zi, 40 de români își pierd viața din cauza infarctului miocardic. 

Atacul de cord nu apare întotdeauna subit, iar simptomele nu sunt mereu atât de intense și de vizibile, așa cum ne sunt prezentate în filme, unde persoana afectată are dureri puternice în piept și cade imediat. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În realitate, simptomele unui infarct miocardic pot să evolueze mai lent și să fie mai subtile o perioadă. Ele pot fi trecute ușor cu vederea, astfel că persoana afectată nu solicită ajutor imediat și ajunge, în cele din urmă, la complicații. Aceste semne care prevestesc infarctul pot apărea cu câteva zile sau chiar cu până la o lună înainte. 

Există 6 semne care prevestesc infarctul

Multe persoane care trec printr-un infarct au semne cu ore, zile sau chiar săptămâni înainte. Un studiu publicat în 2003 în revista medicală Circulation arăta că simptomele care anunță un infarct pot să apară cu până la o lună înainte. La studiu au participat 515 femei care au supraviețuit unui atac de cord, iar acestea au raportat următoarele simptome:

Reclamă
  • oboseală nejustificată – 70,7% dintre femeile din studiu au raportat acest simptom;
  • tulburări de somn – 47,8%;
  • senzație de lipsă de aer – 42,1%.

Doar 29,7% dintre participante au raportat disconfort în piept, dar autorii studiului atrag atenția că manifestările pot fi diferite la bărbați. 

Multe atacuri de cord debutează cu un disconfort sau o durere ușoară în mijlocul pieptului, susțin specialiștii American Heart Association. Uneori, acest disconfort poate să apară și să dispară, astfel că persoana afectată poate să nu realizeze gravitatea situației. 

Reclamă

Iată care sunt cele mai frecvente 6 semne care prevestesc infarctul, potrivit American Heart Association:

  1. disconfort în piept. Majoritatea atacurilor de cord implică un disconfort în mijlocul pieptului care durează mai mult de câteva minute sau care poate să dispară și să reapară. El poate fi resimțit ca o presiune deranjantă, ca o senzație de strângere ori de plenitudine sau durere;
  2. simptome în alte zone ale corpului. Durerea ori disconfortul în unul sau în ambele brațe, în spate, gât, maxilar sau stomac sunt alte posibile semne care prevestesc infarctul;
  3. dispnee – senzația de lipsă de aer. Aceasta poate apărea în prezența sau în absența disconfortului în piept;
  4. transpirații reci;
  5. greață;
  6. amețeală.

Chiar și cei care au mai trecut printr-un infarct pot să nu asocieze aceste simptome unui atac de cord, deoarece el se poate manifesta cu totul diferit de fiecare dată.

Ce trebuie să faci dacă observi aceste semne la tine sau la altcineva

Adesea, persoanele care experimentează simptomele timpurii ale unui atac de cord ezită să meargă la spital sau să consulte un medic pentru a investiga cauzele, de teamă că ar putea fi doar o alarmă falsă. Infarctul miocardic este, însă, o urgență medicală și trebuie tratată ca atare la cea mai mică suspiciune. 

Chiar dacă nu ești sigur dacă te confrunți cu un infarct miocardic, apelează serviciul 112 sau mergi la camera de gardă a unui spital de urgență pentru investigații. Un atac de cord care evoluează lent inițial poate progresa rapid și poate deveni fatal.

Atacul de cord distruge ireversibil țesutul cardiac, iar timpul este crucial, deoarece tratamentul rapid poate reduce daunele aduse inimii. Cu cât amâni mai mult prezentarea la medic și administrarea tratamentului, cu atât afectarea va fi mai extinsă și complicațiile mai mari. Tratamentele disponibile sunt eficiente în primele 4-5 ore de la debutul infarctului miocardic. 

Orice simptom nou, subit sau un simptom existent care se schimbă în frecvență, durată ori intensitate ar trebui să te îngrijoreze și să te trimită la medic. 

Care sunt cauzele infarctului

Mușchiul cardiac are nevoie de oxigen pentru a funcționa. Când se produce un infarct miocardic, vasele de sânge se blochează și inima nu mai este alimentată cu oxigen și nutrienți. Întreruperea circulației de sânge duce la necrozarea (moartea) mușchiului cardiac, conform informațiior publicate de American Heart Association.

Arterele coronare, cele care furnizează sânge inimii, se pot bloca din mai multe cauze, dar cea mai frecventă este acumularea de colesterol, grăsimi și alte substanțe care formează împreună plăci de aterom. Acest proces, denumit medical ateroscleroză, se produce lent, în timp. 

O placă de aterom îngustează treptat arterele, până se rupe. Atunci când se întâmplă acest lucru, se formează un cheag de sânge în jurul plăcii. Cheagul poate bloca fluxul de sânge și, implicit, oxigenul către mușchiul cardiac. Colesterolul care se acumulează în plăcile de aterom este de tip LDL, numit și colesterol „rău” tocmai din cauza acestui efect nociv. 

Tromboza, care se referă la formarea unui cheag de sânge (tromb) în arterele coronare, este o altă cauză a infarctului miocardic. El poate bloca parțial sau complet fluxul de sânge către inimă, ceea ce duce la infarct.

Atacul de cord poate fi cauzat și de un cheag de sânge format în altă parte a corpului și care călătorește prin arterele coronare, blocând fluxul de sânge. De asemenea, spasmele arterelor coronare pot duce la îngustarea temporară a acestora și la reducerea fluxului de sânge către inimă, lucru care poate duce la infarct. Alte cauze pot fi:

  • traumatismele la nivelul pieptului;
  • anumite tulburări congenitale ale inimii;
  • boli ale valvelor cardiace;
  • infecții ale mușchiului cardiac.

Nu ignora semnele unui infarct, chiar dacă acestea sunt mai subtile. Atacul de cord poate fi letal, iar tratamentul prompt salvează vieți.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Câte ouă poți mânca pe zi. Ce recomandări fac medicii de Paște
Câte ouă poți mânca pe zi. Ce recomandări fac medicii de Paște
Câte ouă poți mânca pe zi. Ce recomandări fac medicii de Paște
Circumferința taliei: de ce este importantă și cât măsoară o talie sănătoasă
Circumferința taliei: de ce este importantă și cât măsoară o talie sănătoasă
Circumferința taliei: de ce este importantă și cât măsoară o talie sănătoasă
Cum recunoști și cum ții sub control un atac de panică
Cum recunoști și cum ții sub control un atac de panică
Cum recunoști și cum ții sub control un atac de panică
Reclamă
PARTENERI
icon