Antena

Ce se pune pe o rană ca să se vindece mai repede

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 7 septembrie 2023, 08:30

Fie că sunt zgârieturi, julituri, tăieturi mici sau arsuri ușoare, rănile superficiale trebuie tratate cu grijă pentru a preveni infecțiile. Cu soluțiile corecte, poți grăbi procesul de vindecare. Află ce se pune pe rană să se vindece mai repede, dar și ce nu ar trebui să aplici pe ea. 

Reclamă

Corpul uman are mecanisme proprii de regenerare și reparare, dar eficiența lui poate varia în funcție de vârstă, de starea generală de sănătate și, bineînțeles, de gravitatea rănii. Putem interveni în acest proces pentru a accelera vindecarea diverselor leziuni și a preveni posibile complicații, cum sunt infecțiile. 

Cum se vindecă o rană. Explicația procesului

Vindecarea rănilor este un proces complex, care cuprinde 4 etape principale, potrivit informațiilor publicate de National Library of Medicine, Biblioteca Națională de Medicină a Statelor Unite.:

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

1. Hemostaza sau oprirea sângerării

Atunci când te tai, te zgârii sau suferi o altă rană pe piele, ea va începe să sângereze. Oprirea sângerării sau hemostaza este prima etapă în procesul de vindecare. Pentru a reduce pierderea de sânge, corpul reacționează prin constricția vaselor de sânge din jurul leziunii. 

Trombocitele, celule ale sângelui cu rol esențial în acest proces de hemostază, formează un cheag de sânge pentru a închide rana. Coagularea începe în doar câteva secunde după apariția rănii. Ea ajută și vindecare, prin formarea unei coji la suprafață. Această etapă este crucială pentru prevenirea sângerării excesive. 

Reclamă

2. Inflamația

Imediat după oprirea sângerării, corpul declanșează un proces de inflamație. În această etapă, vasele de sânge din jurul rănii se dilată pentru a permite creșterea fluxului de sânge. El aduce mai multe globule albe cu rol în combaterea infecțiilor, mai mult oxigen, nutrienți și factori de creștere care stimulează dviziunea și creșterea celulelor pentru a forma țesut nou.

Inflamația ajută, de asemenea, la eliminarea celulelor moarte și a substanțelor străine din zona rănii. Ea pregătește astfel terenul pentru vindecarea ulterioară. Procesul inflamator este vizibil prin umflarea și înroșirea zonei. În această etapă a vindecării, poți simți o senzație de căldură locală.

3. Proliferarea

În această etapă, se formează țesut nou pentru a-l înlocui pe cel lezat. La 5-7 zile de la momentul în care ai făcut o rană, se activează fibroblastele – celule specializate în sinteza colagen. Colagenul este un țesut elastic un rol esențial în repararea țesuturilor și formarea cicatricelor. El asigură schela pe care poate fi construit țesut nou.

Reclamă

În faza de proliferare, rana începe să se umple cu țesut de granulație, care este un amestec de vase de sânge și celule ce ajută la vindecare. Pe măsură ce se formează țesut nou, rana se contractă, iar când devine acoperită cu țesut epitelial nou, începe să se închidă. Ea formează o cicatrice roșie, în relief, care se deschide la culoare și se aplatizează în timp.

4. Remodelarea

În această ultimă etapă, rana pare închisă și reparată, dar procesul de vindecare cotinuă cu remodelarea țesutului cicatriceal. Ea începe în săptămâna 3 de la apariția rănii și oate dura până la 12 luni. 

Colagenul produs în etapa anterioară este reorganizat pentru a face țesutul mai puternic și mai asemănător cu cel sănătos în jur. Colagenul în exces este descompus, iar cicatricea devine mai subțire. Aspectul ei va continua să se îmbunătățească în timp, dar țesutul nou format nu va fi niciodată la fel de puternic precum cel sănătos din jur. În această etapă, poți avea mâncărimi și poți simți pielea strânsă pe zona lezată.

Cum se tratează acasă o rană superficială 

Leziunile superficiale și neinfectate ale pielii pot fi tratate ușor acasă dacă sunt curățate și îngrijite corect. Prin rană superficială se înțelege o rană care a afectat doar stratul exterior al pielii, adancimea ei fiind mai mică de 5 mm. Rănile mai adânci de atât necesită suturi sau copci și trebuie să mergi la medic pentru a le trata. Ele afectează structurile profunde – vase de sânge, nervi, os sau chiar organe interne. 

Iată cum ar trebui să îngrijești o rană superficială pentru a preveni infectarea ei, potrivit medicilor Mayo Clinic:

  • Înainte de a atinge rana, spală-te pe mâini cu apă și săpun;
  • Îndepărtează bijuteriile și hainele din jurul leziunii;
  • Aplică presiune pe rană cu o compresă sterilă sau un material curat, pentru a opri sângerarea;
  • După ce ai oprit sângerarea, curăță rana sub jetul de apă;
  • Examinează leziunea și îndepărtează impuritățile, cum ar fi pietre, bucăți de sticlă și orice alt corp străin;
  • Șterge ușor rana, prin tamponare, cu comprese sterile sau cu un material curat;
  • Aplică un unguent antibiotic, în strat subțire, pentru a preveni infectarea rănii. Unele studii au arătat că aceste unguente pot accelera vindecarea.

Ce se pune pe rană să se vindece mai repede

Majoritatea rănilor superficiale se vindecă natural, în timp, dar poți recurge la câteva soluții și remedii care accelerează procesul de regenerare. După ce ai curățat rana corespunzător, poți aplica pe ea diferite creme, unguente, dar și remedii naturale cu efecte demonstrate științific în vindecarea leziunilor cutanate. 

Iată ce se pune pe rană să se vindece mai repede:

Unguente, creme și spray-uri cicatrizante

În farmacii, există o varietate de produse cu efect cicatrizant care accelerează vindecarea rănilor. Ele sunt disponibile sub formă de unguente, creme, geluri sau soluții sau plasturi impregnați cu anumite substanțe care se aplică pe suprafața rănilor. Pe lângă agenții cicatrizanți, aceste produse conțin și substanțe hidratante, precum vitamina E, glicerina, parafina sau diferite uleiuri.

Exemple de agenți cicatrizanți utilizați în compoziția produselor destinate tratamentului rănilor sunt:

  • sulfadiazină de argint;
  • hialuronat de sodiu;
  • zinc;
  • alantoină;
  • silicon;
  • extracte de plante, cum ar fi aloe vera, extractul de ceai verde sau calendula;
  • hidrocoloid, un material utilizat în pansamentele medicale pentru îngrijirea rănilor. Ele creează un mediu umed în jurul rănii, stimulează formarea țesutului de granulație și reduc aspectul cicatricelor.

Aloe vera

Această plantă conține glucomannan, un tip de fibră solubilă care ajută la regenerarea celulară și stimulează producția de colagen în organism. O analiză sistematică publicată în 2019 confirmă efectul ei benefic în procesul de vindecare a rănilor. Aloe vera ajută la menținerea hidratării și integrității pielii, reducând inflamația și prevenind ulcerațiile, susține aceeași analiză.

Aplică aloe vera sub formă de gel pe rană, în strat subțire. De asemenea, poți bandaja rana cu o compresă înmuiată în gel de aloe vera.

Miere

Oamenii folosesc de sute de ani acest remediu tradițional pentru rănile superficiale. Mierea are proprietăți antioxidante, antibacteriene și antiinflamatorii care accelerează vindecarea rănilor, iar cercetările o confirmă. 

Studiile de laborator susțin că mierea îmbunătățește semnificativ rata de vindecare a rănilor. De asemenea, ea poate reduce formarea de cicatrice și inhibă creșterea bacteriilor în cazul rănilor acute și arsurilor. Cu toate acestea, alte studii au arătat că mierea provoacă mai multe infecții în cazul rănilor postoperatorii decât tratamentele obișnuite. De aceea, ea este indicată doar pentru răni minore.

Ulei de cocos

Uleiul extras din nuca de cocos conține o substanță numită monolaurină, un acid gras cu proprietăți antimicrobiene. În general, acizii grași din uleiurile vegetale susțin vindecarea rănilor. 

Conform unui studiu de laborator din 2010, uleiul virgin de cocos poate ajuta la vindecarea mai rapidă a rănilor. El acționează pe rană ca o barieră de protecție împotriva agenților patogeni și menține umiditatea rănii, ceea ce stimulează vindecarea.

Usturoi

Un alt remediu popular utilizat de secole în tratamentul rănilor superficiale, usturoiul poate ajuta la repararea țesuturilor datorită alicinei din compoziție. Această substanță are proprietăți antimicrobiene și antiinflamatorii.

Cercetările au confirmat eficacitatea usturoiului în tratarea rănilor. Un studiu din 2018 arată că un unguent care conținea 30% usturoi a stimulat producția de fibroblaste mai mult decât unguentele cu vaselină și a contribuit la vindecarea mai rapidă a rănilor. 

Punem plasture pe rană sau o lăsăm să „respire”?

Rănile au nevoie de umiditate pentru a se vindeca. Când lași o rană descoperită, celulele nou formate de la suprafață se usucă, ceea ce încetinește procesul de vindecare și poate crește durerea, a explicat chirurgul plastician Christi Cavaliere într-un articol publicat de centrul medical academic Cleveland Clinic, din SUA. 

Pentru a ajuta vindecarea, ar trebui să acoperi rana cu tifon, cu un bandaj sau cu plasturi după ce ai aplicat o cremă cu antibiotic. „Acest lucru menține în viață pielea nouă și alte celule. De asemenea, ajută la protejarea zonei de murdărie, germeni și leziuni suplimentare și poate fi mai confortabil decât lăsarea rănii neacoperite”, detaliază chirurgul plastician. Se recomandă schimbarea zilnică a bandajului până la vindecarea completă, pentru a menține rana curată, dar și pentru a verifica dacă se vindecă bine.

Așadar, rana nu ar trebui lăsată să „respire”, dar există câteva excepții. Dacă e vorba de zgârieturi minore sau dacă tăieturile au format coji, ele pot fi lăsate descoperite. De asemenea, ulcerele de presiune care apar la nivelul călcâielor pot fi lăsate fără bandaje pentru a se usca.

5 lucruri pe care să NU le pui pe o rană

Există câteva soluții pe care nu ar trebui să le folosești niciodată pe o rană deschisă. Multe dintre ele sunt foarte populare, dar nu sunt recomandate de medici. Când te tai sau te zgârii, primul instinct este să cureți rana cu o soluție dezinfectantă, în ideea de a preveni infectarea rănii. Deși distrug bacteriile, aceste substanțe încetinesc vindecarea leziunii cutanate.

Dacă ai o rană deschisă și vrei să se vindece cât mai repede, iată ce ar trebui să eviți:

1. Spirtul

Este un bun antiseptic local, dar este iritant pentru pielea sănătoasă din jurul rănii și poate distruge patul rănii – țesuturile din jurul acesteia. Starea patului rănii este foarte importantă în procesul de vindecare.

2. Apa oxigenată

O soluție pe care o găsim în trusele de prim ajutor, apa oxigenată (peroxidul de hidrogen) este unul dintre cei mai populari dezinfectanți locali. Ea curăță leziunile prin eliberarea rapidă și efervescentă a oxigenului, dar este considerată prea agresivă și iritantă pentru o rană deschisă. Ea distruge bacteriile, dar și celulele sănătoase, încetinind vindecarea rănii.

3. Betadina

Iod povidona sau betadina este un antiseptic cu spectru larg utilizat pentru dezinfectarea pielii înaintea intervențiilor chirurgicale. Utilizarea betadinei pe răni deschise este controversată, unii medici fiind de părere că este prea iritantă pentru celulele pielii.

4. Gheața 

Pare un remediu bun împotriva arsurilor, dar poate face mai mult rău decât bine. Potrivit unui studiu publicat în revista medicală Burns, aplicarea unor cuburi de gheață pe o arsură timp de 10 minute afectează pielea mai mult decât alte remedii împotriva arsurilor. Conform medicilor Mayo Clinic, gheața aplicată pe o arsură poate agrava și mai mult leziunile și există riscul să ne provoace degerături.

5. Untul

Aplicarea untului sau altor grăsimi pe o arsură este un alt obicei care poate provoca și mai multe daune pielii lezate. Grăsimea va încetini eliberarea căldurii din piele, lucru care nu ar trebui să se întâmple după o arsură. De asemenea, hainele sau alte materiale se pot lipi de untul aplicat pe arsură, ceea ce va deteriora și mai mult pielea. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Legătura dintre microbiomul intestinal și sănătatea pielii. Cum influențează bacteriile „bune” riscul de melanom
Legătura dintre microbiomul intestinal și sănătatea pielii. Cum influențează bacteriile „bune” riscul de melanom
Legătura dintre microbiomul intestinal și sănătatea pielii. Cum influențează bacteriile „bune” riscul de melanom
Cum scapi de aftele bucale. Tratamente rapide 
Cum scapi de aftele bucale. Tratamente rapide 
Cum scapi de aftele bucale. Tratamente rapide 
Antibioticul creat cu un singur atom poate distruge cele mai rezistente bacterii. Descoperirea a fost făcută de o echipă internațională
Antibioticul creat cu un singur atom poate distruge cele mai rezistente bacterii. Descoperirea a fost făcută de o echipă internațională
Antibioticul creat cu un singur atom poate distruge cele mai rezistente bacterii. Descoperirea a fost făcută de o echipă internațională
Reclamă
PARTENERI
icon