Semne ale deficienței de potasiu. Cum le poți identifica

Publicat: 28 februarie 2024, 08:29 / Actualizat: 28 februarie 2024, 10:08

Nivelurile scăzute de potasiu în organism pot cauza simptome neplăcute, care îți pot afecta activitatea zilnică și starea de bine pe termen lung. Pentru a le preveni poate fi util să consumi alimente vegetale integrale deoarece pot conține niveluri ridicate ale acestei substanțe. Află ce semne ale deficienței de potasiu se recomandă să identifici.

Deficiența de potasiu poartă denumirea de hipokaliemie. Rareori, este determinată doar de o deficiență în alimentație și, de obicei, dezvoltarea acesteia apare ca urmare a unor factori precum: malnutriție, pierderi de lichide, utilizarea anumitor medicamente, şoc sau anumite afecțiuni cronice, inclusiv insuficiență renală.

Semne ale deficienței de potasiu

Potasiul este un mineral esențial care îndeplinește multe funcții în organismul uman. De exemplu, ajută la: reglarea contracțiilor musculare, menținerea funcției nervoase sănătoase și echilibrarea fluidelor. Obții acest mineral prin alimentele pe care le consumi.

Potasiul reprezintă un electrolit, potrivit Cleveland Clinic. Electroliții poartă o sarcină electrică atunci când sunt dizolvați în fluidele corpului. Corpul are nevoie de potasiu pentru ca: mușchii, celulele și nervii să funcționeze la un nivel optim. Iar rinichii elimină excesul de potasiu prin urină pentru a menține un echilibru al mineralelor.

Tensiune arterială crescută

Echilibrul perfect al electroliților este important pentru menținerea unei tensiuni arteriale sănătoase. Dacă ai prea puțin potasiu în organism, această deficiență poate determina hipertensiune arterială. Potasiul ajută rinichii să scape de excesul de sodiu prin urină. Dacă nu există suficient potasiu în sânge, rinichii reabsorb sodiul înapoi în fluxul sanguin, ceea ce poate cauza creșterea tensiunii arteriale.

Oboseală și slăbiciune

De obicei, oboseala și slăbiciunea sunt primele semne ale deficienței de potasiu. Potasiul contribuie la reglarea contracțiilor musculare. Când nivelul de potasiu din sânge scade, mușchii produc contracții mai slabe. În plus, deficiența acestui mineral poate afecta modul în care organismul folosește nutrienții, ceea ce poate cauza oboseală.

Probleme digestive

Problemele digestive pot apărea în cazurile severe de deficiență de potasiu. Când nivelurile de potasiu scad, contracțiile sistemului digestiv se pot slăbi și pot încetini mișcarea alimentelor. Acest lucru ar putea determina probleme digestive, precum constipație și balonare.

Amorțeală și furnicături

Persoanele cu deficit pot prezenta furnicături persistente și amorțeală, fiind printre aceste semne ale deficienței de potasiu. Această afecțiune se numește parestezie și apare de obicei în: brațe, mâini, picioare și laba piciorului. Potasiul este important pentru funcționarea sănătoasă a nervilor. Nivelurile scăzute din sânge pot slăbi semnalele nervoase.

Poliurie

Poliuria reprezintă o afecțiune, care implică urinări frecvente, conform Healthline. Rinichii au rolul de echilibra nivelurile de fluide și electroliți din organism și de a elimina toxinele prin urină. De asemenea, poate apărea o creștere a senzației de sete, cunoscută sub numele de polidipsie.

Bătăi neregulate ale inimii

Bătăile neregulate ale inimii se regăsesc printre aceste semne ale deficienței de potasiu. Potasiul are un rol major în sprijinirea contracțiilor sănătoase ale mușchilor inimii. Fluxul de potasiu prezent în celulele inimii contribuie la reglarea bătăilor inimii. Nivelurile scăzute de potasiu din sânge pot modifica acest flux și pot cauza ritmuri neregulate ale inimii, cunoscute sub numele de aritmie cardiacă, o afecțiune gravă.

Crampe musculare

Crampele musculare reprezintă contracții bruște, necontrolate ale mușchilor. Acestea pot apărea atunci când nivelurile de potasiu din sânge scad și pot provoca dureri. În cazurile severe, pot implica descompunerea țesutului muscular care eliberează proteine ​​nocive în sânge, ceea ce poate cauza deteriorarea organelor. De asemenea, deficiența de potasiu poate cauza cârcei. Aceasta determină un dezechilibru electrolitic.

Dificultăți de respirație

Deficiența severă de potasiu poate cauza dificultăți de respirație. Când nivelurile de potasiu din sânge sunt foarte scăzute, plămânii s-ar putea să nu se extindă și să nu se contracte în mod corespunzător, ceea ce poate determina dificultăți de respirație.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Ce poți să mănânci dacă ai deficit de magneziu. 5 alimente bogate în acest mineral
Ce poți să mănânci dacă ai deficit de magneziu. 5 alimente bogate în acest mineral
Ce beneficii are vitamina A, surse și simptomele deficienței
Ce beneficii are vitamina A, surse și simptomele deficienței
Semne ale deficienței de fosfor. Ce indică lipsa acestui mineral
Semne ale deficienței de fosfor. Ce indică lipsa acestui mineral
PARTENERI