Antena

Ce poți să mănânci dacă ai deficit de magneziu. 5 alimente bogate în acest mineral

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 9 noiembrie 2024, 07:41

Magneziul este un mineral esențial, care îndeplinește mai multe funcții în menținerea sănătății. Un deficit pe termen lung al acestui nutrient te poate predispune la diferite afecțiuni cronice. Acesta poate fi combătut cu ajutorul alimentației. Află ce să mănânci dacă ai deficit de magneziu.

Reclamă

Deficiența de magneziu apare atunci când corpul nu primește o cantitate corespunzătoare de magneziu din alimentație pentru a funcționa la nivel normal. În funcție de organismul fiecărei persoane, poate provoca mai multe simptome neplăcute.

De ce apare deficitul de magneziu

Deficiența de magneziu se poate manifesta prin simptome precum: senzație de slăbiciune, stări de oboseală, apetit scăzut, senzație de greață, vomă, spasme musculare, tremur, ritm cardiac anormal sau stări de neliniște.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

De obicei, deficitul de magneziu apare rar la persoanele sănătoase. Însă, poate avea la bază mai multe cauze: alimentație care nu include cantități adecvate de magneziu, diabet de tip 2, tulburări digestive precum boala Crohn, vărsături, diaree cronică, boli de rinichi, dependență de alcool sau administrarea pe termen lung a unor medicamente, cum ar fi diureticele sau medicamentele pentru tratarea refluxului gastric, conform HealthDirect.

Dacă prezenți semne care indică niveluri scăzute ale nutrienților în organism, medicul îți poate recomanda să efectuezi mai multe analize. Cu ajutorul testelor de sânge și/sau a testelor de urină se poate identifica o deficiență de magneziu.

Reclamă

Ce să mănânci dacă ai deficit de magneziu

Pentru a preveni și trata deficitul de magneziu se recomandă să acorzi atenție dietei și să incluzi constant alimente care îl conțin. Dacă este nevoie, medicul îți poate prescrie suplimente cu magneziu pentru a-l suplini mai rapid.

Dacă te întrebi ce să mănânci când ai lipsă de magneziu, gândește-te că printre cele mai bune surse de magneziu se pot regăsi:

Verdețuri

Verdețurile pot oferi cantități ridicate de substanțe nutritive esențiale cum ar fi: magneziu, mangan, fier, vitamina A, vitamina C și vitamina K. În același timp, conțin mai mulți compuși vegetali benefici, care pot reduce riscul de cancer.

Reclamă

Leguminoase

Dacă te întrebi ce poți să mănânci dacă ai lipsă de magneziu, gândește-te la leguminoase. Leguminoasele sunt o familie de plante cu un conținut bogat în nutrienți. Acestea includ: linte, fasole, năut, mazăre și soia. Pe lângă nivelurile ridicate de magneziu, oferă surse bune de fier, potasiu și proteine pentru vegetarieni.

Nuci

Nucile caju, migdalele și nucile braziliene se caracterizează prin concentrații ridicate de magneziu. Majoritatea nucilor oferă o sursă bună de fibre și grăsimi mononesaturate. În același timp, pot îmbunătăți nivelul de zahăr din sânge și colesterolul la persoanele cu diabet.

Semințe

Multe soiuri de semințe, inclusiv semințele de in, semințele de dovleac și semințele de chia, asigură niveluri ridicate de magneziu. Totodată, se caracterizează prin niveluri mari de fibre și antioxidanți. Mulți specialiști consideră semințele de dovleac ca fiind cea mai bună sursă de magneziu din această categorie, potrivit Healthline.

Cereale integrale

Cerealele integrale precum grâul, ovăzul și orzul, și pseudocerealele precum hrișca și quinoa, pot asigura niveluri ridicate de nutrienți, inclusiv magneziu. Multe cereale integrale includ: mangan, seleniu, complex de vitamine B și fibre.

Meniu din alimente bogate în magneziu

Odată ce înveți ce să mănânci dacă ai lipsă de magneziu, poți include alimentele ușor în alimentație. Nucile, semințele și verdețurile se pot consuma cel mai rapid atunci când sunt adăugate în salate. Leguminoasele se pot include în diferite mâncăruri gătite și supe.

Cerealele integrale pot fi mai ușor de consumat. Acestea se pot combina cu lapte de origine animală și lapte vegetal, la care se pot adăuga fructe uscate. Atunci când sunt amestecate sub formă de fulgi în diferite lichide pot deveni mai ușor de digerat.

Dacă vrei să afli informații suplimentare despre rețete care includ magneziu poți cere sfatul unui nutriționist. Acesta îți poate oferi mai multe sugestii pentru consum.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Alimente de post recomandate de medicul nutriționist
Alimente de post recomandate de medicul nutriționist
Alimente de post recomandate de medicul nutriționist
Uleiurile de gătit care ar putea cauza cancer de colon în rândul tinerilor. Unul dintre ele e cel mai folosit în România
Uleiurile de gătit care ar putea cauza cancer de colon în rândul tinerilor. Unul dintre ele e cel mai folosit în România
Uleiurile de gătit care ar putea cauza cancer de colon în rândul tinerilor. Unul dintre ele e cel mai folosit în România
Băuturile dulci pot crește riscul de boli cardiovasculare. Pot fi mai dăunătoare decât gustările ocazionale
Băuturile dulci pot crește riscul de boli cardiovasculare. Pot fi mai dăunătoare decât gustările ocazionale
Băuturile dulci pot crește riscul de boli cardiovasculare. Pot fi mai dăunătoare decât gustările ocazionale
Reclamă
PARTENERI
icon