Grăsimile alimentare reprezintă o parte esențială a unei diete echilibrate. Multe persoane le evită deoarece se tem că le-ar putea adăuga kilograme în plus, deși au un rol important în organism. Află care sunt principalele semne ale deficienței de grăsimi.
Corpul are nevoie de grăsimi pentru a îndeplini diferite procese biologice. Dacă nu le consumi în cantitate suficientă, funcționarea organismului poate avea de suferit și ne expunem riscului de a dezvolta diferite probleme de sănătate.
Semne ale deficienței de grăsimi
Grăsimile alimentare contribuie la: absorbția vitaminelor solubile în grăsimi, susținerea dezvoltării celulelor, sprijinirea sănătății ochilor și creierului, vindecarea rănilor, producția de hormoni și asigurarea unui nivel de energie constant, potrivit Healthline.
Există mai multe tipuri de grăsimi necesare funcționării organismul, cum ar fi: grăsimi trans, grăsimi saturate, grăsimi mononesaturate sau grăsimi polinesaturate. Deficiențele apar rar în cazul persoanelor sănătoase, care urmează o dietă echilibrată.
Printre afecțiunile care le pot cauza se regăsesc: sindromul colonului iritabil, tulburări alimentare, rezecția intestinului gros, fibroză chistică și insuficiență pancreatică.
Vindecarea lentă a rănilor
Corpul are nevoie de grăsime pentru a crea molecule care controlează răspunsul inflamator. Aportul scăzut de grăsimi ar putea perturba acest răspuns și poate determina vindecarea lentă a rănilor. Același lucru se poate întâmpla și în cazul deficiențelor de vitamine solubile în grăsimi, cum ar fi vitamina A și vitamina D.
Căderea părului
Un tip de moleculele de grăsime din organism derivate din acizi grași polinesaturați, numite prostaglandine, susțin creșterea părului. Consumul redus de grăsimi esențiale îți poate schimba textura părului și ar putea crește riscul căderii părului de pe scalp sau sprâncene. Acestea sunt semne ale deficienței de grăsimi.
Îmbolnăviri frecvente
Restricționarea severă a aportului de grăsimi poate slăbi sistemul imunitar și poate provoca îmbolnăviri mai frecvente. Corpul are nevoie de grăsimi alimentare pentru a produce mai multe molecule care stimulează activitatea celulelor imunitare. Acizii grași esențiali, cum sunt: acizii grași omega 3, acizii grași omega 6, acidul alfa-linolenic și acidul linoleic, îndeplinesc un rol important în acest scop.
Oboseală
Aportul scăzut de grăsimi îți poate aduce un aport scăzut de calorii. Grăsimile conțin mult mai multe calorii decât proteinele și carbohidrații. Limitarea aportului de grăsimi îți reduce în mod semnificativ aportul total de calorii. Aceasta îți poate da o senzație de oboseală continuă, fiind semne ale deficienței de grăsimi.
În plus, la recomandarea medicului, poți lua suplimente împotriva oboselii cu: vitamina D, complex de vitamine B, vitamina C, coenzima Q10, magneziu și fier. Acestea pot fi utile dacă te confrunți cu oboseală cronică.
Deficiențe de vitamine
Corpul are nevoie de grăsimi alimentare pentru a-l ajuta să absoarbă vitamine solubile în grăsimi. Printre acestea se numără: vitamina A, vitamina D, vitamina E și vitamina K. În plus, lipsa acestor nutrienți poate cauza alte probleme de sănătate, precum: păr uscat, dureri musculare, vănătăi ușoare, gingii umflate sau orbire nocturnă.
Dureri articulare
Durerile articulare pot fi semne ale deficienței de grăsimi. Acizii grași omega 3 ajută la menținerea integrității structurale a fiecărei celulă din organism. Nivelurile scăzute de acizi grași omega 3 și grăsimi generale pot provoca o pierdere a flexibilității articulațiilor și o creșterea a inflamației la nivelul acestora, conform Eating Well.
Dermatită
Grăsimea reprezintă o parte esențială a structurii celulelor pielii și sprijină pielea să mențină o barieră de umiditate. Dacă organismul nu acumulează suficientă grăsime, aceasta ar putea cauza dermatită, o inflamație a pielii. Dermatita provocată de o deficiență de grăsime alimentară se prezintă sub formă de erupții cutanate uscate și solzoase.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.