Sedentarismul: Cum îl evităm și cât de periculos este pentru sănătate

Publicat: 15 aprilie 2023, 13:08

Sedentarismul este principala problemă cu care se confruntă toți cei care au început să lucreze de acasă în ultimii 3 ani. Deși mulți știu ce înseamnă, puțini sunt cei care știu la ce pericole sunt expuși. Iată cum putem să evităm această „boală” a secolului XXI.

Viața întregii lumi a fost afectată de pandemia de COVID-19. Pentru că ni s-a impus să stăm în casă, marile companii au luat decizii important în ceea ce privește angajații lor. O mulțime de organizații au hotărât să introducă sistemul de muncă hibrid sau work from home pentru a-și proteja personalul și veniturile lunare.

Lucrurile au revenit la normal, însă impactul COVID-19 a avut efecte negative asupra omenirii. Chiar dacă oamenii au început să revină la birou, multe instituții au ales să își lase angajații să lucreze de acasă în continuare.

Munca de acasă vine la pachet cu o mulțime de beneficii, dar și cu dezavantaje. Sedentarismul este unul dinte cele frecvente inconveniente atunci când stăm prea mult acasă, care ne influențează starea de sănătate.

Potrivit doctorului Mihail Pautov, sedentarismul ne crește riscul de a muri din orice cauză cu 71%. Astfel, lipsa zilnică de mișcare reprezintă un adevărat pericol pentru toată lumea.

Cum evităm sedentarismul

În episodul 10 din sezonul 4 MediCOOL, Carmen Brumă a explicat modalitățile prin care putem duce un stil de viață sănătos de acasă, evitând sedentarismul și durerile de orice fel.

Trebuie să știm că orice mișcare contează mult când lucrăm de la domiciliu, motiv pentru care treburile casnice sunt un adevărat ajutor. Specialiștii recomandă ca primul lucru pe care să-l facem după ce ne trezim este să aranjăm patul.

Ștersul prafului, datul cu aspiratorul, mopul sau mătura, ștersul geamurilor, călcatul hainelor sau gătitul sunt doar câteva dintre activitățile care reduc sedentarismul. De altfel, acestea au un rol deosebit de important în arderea caloriilor.

Pentru că depunem efort este benefic să ne hidratăm pe toată durata zilei.

Putem consuma 99 de calorii dacă aspirăm casa timp de 30 de minute. Spălatul mașinii ne va ajuta să ardem în jur de 200 de calorii, în timp ce spălatul vaselor ne va scăpa de 187 de calorii.

Tunsul gazonului poate arde 130 de calorii, iar smulgerea buruienilor din grădina sau curte va consuma 139 de calorii. Și plimbatul câinelui este foarte sănătos, scăpându-ne de 135 de calorii.

Gătitul timp de 60 de minute poate să ardă în jur de 180 de calorii. Călcatul hainelor poate să ne scape de 71 de calorii, iar spălatul podelei de 130 de calorii.

Și spălatul căzii poate să ducă la arderea a 200 de calorii.

Carmen Brumă a evidențiat faptul că efortul fizic nu trebuie să lipsească din viața de zi cu zi a oamenilor. Pentru a scăpa de kilogramele nedorite este benefic să mergem des în sala de fitness. Dacă timpul nu ne permite, putem oricând să facem exterciții fizice acasă.

Ai aici toate edițiile sezonului 4 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament

Te-ar mai putea interesa și
Statul prelungit pe scaun poate afecta sănătatea inimii. Un studiu arată că poate fi dăunător inclusiv persoanelor care fac sport în timpul liber
Statul prelungit pe scaun poate afecta sănătatea inimii. Un studiu arată că poate fi dăunător inclusiv persoanelor care fac sport în timpul liber
Exerciții fizice pentru sănătatea cardiovasculară. Cum cresc ritmul cardiac în timpul efortului
Exerciții fizice pentru sănătatea cardiovasculară. Cum cresc ritmul cardiac în timpul efortului
Activitățile fizice zilnice pot aduce beneficii sănătății creierului. Un nou studiu a analizat modificările produse la nivel cognitiv
Activitățile fizice zilnice pot aduce beneficii sănătății creierului. Un nou studiu a analizat modificările produse la nivel cognitiv
PARTENERI