Andropauza: totul despre menopauza masculină

Ruxandra Vasilescu
Ruxandra Vasilescu
Publicat: 5 aprilie 2023, 06:22

Andropauza, cunoscută și sub denumirea de menopauza masculină, a fost un subiect dezbătut cu interes în episodul 8 din sezonul 4 MediCOOL. Iată ce trebuie să știm despre această etapă a vieții la bărbați și ce alimente sunt benefice la andropauză, potrivit doctorului Mihail Pautov.

Reclamă

Nu doar femeile trec prin menopauză într-o anumită perioadă a vieții lor, ci și bărbații. Andropauza este descrisă ca menopauza masculină, referindu-se la scăderea treptată de hormoni sexuali după vârsta de 50 de ani.

Este foarte important să știm că andropauza poate să apară și mai devreme de 50 de ani, în funcție de fiecare bărbat în parte. Doctorul Mihail Pautov a explicat faptul că efectele menopauzei masculine sunt mai puțin vizibile. Mai mult decât atât, unii bărbați nici nu trec prin această etapă de schimbare.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Tot ce trebuie să știm despre andropauză sau menopauza masculină

Pentru a înțelege mai bine termenul de andropauză, gazda emisiunii a vorbit puțin despre testosteron. Astfel, iată cum care sunt principalele beneficii ale acestui hormon în cazul bărbaților:

  • Crește masa musculară și forța în masa musculară;
  • Ajută la arderea grăsimilor;
  • Crește apetitul sexual;
  • Imbunătățește fluxul sanguin.
Reclamă

Este foarte important să știm că testosteronul scade în timp, în mod special după vârsta de 50 de ani. Pentru a reversa scăderea hormonului este necesar ca bărbații să practice fix lucrurile la care au nevoie de el, precum funcția sexuală. De asemenea, antrenarea muschilor prin exerciții fizice are un rol important în creșterea testosteronului.

Ce alimente sunt benefice la andropauză: menopauza masculină

Menopauza este o perioadă plină de schimbări și provocări pentru femei, dar și pentru bărbați. Astfel, Carmen Bruma a dezvăluit care sunt alimentele benefice pentru publicul masculin, dar și pentru cel feminin când trec prin această etapă.

Somonul este o sursă foarte bună de Omega 3 și Vitamina D, care ajută la ameliorarea dispoziției. Adesea, andropauza aduce cu ea o instabilitate emoțională puternică în rândul bărbaților.  Mai mult decât atât, produsul conține Zinc care contribuie la creșterea testosteronului.

Reclamă

Semințele de in și usturoiul au rolul de a ameliora toate simptomele neplăcute. În perioada menopauzei apar tot felul de probleme digestive, iar semințele de in sunt benefice pentru că au o cantitate mare de fibre.

Carmen Brumă recomandă o hidratare corectă la antropauză. De asemenea, sportul ar trebui să devină obligatoriu în această etapă a vieții. Antrenamentele de forță cu greutăți mici sunt importante pentru a preveni scăderea de masă musculară, care apare odată cu trecerea timpului. În plus, exercițiile pe intervale de intensitate sunt benefice la antropauză, stimulând producția de testosteron.

Ai aici toate edițiile sezonului 4 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Reclamă
PARTENERI
icon