Durerea, cel mai mare inamic al oamenilor. Cum să o ameliorăm, potrivit specialiștilor

Ruxandra Vasilescu
Ruxandra Vasilescu
Publicat: 25 martie 2023, 13:00

Pentru că durerea este cel mai mare inamic al omenirii, doctorul Mihail Pautov a scos la iveală secretele sale. Specialistul a vorbit despre cele trei dimensiuni ale durerii în episodul 7 din sezonul 4 MediCOOL.  Iată cum putem scăpa de suferință.

Reclamă

Durerea este o problemă cu care foarte mulți dintre noi ne confruntăm în viața de zi cu zi. Aceasta poate să lovească fără avertisment și poate „îngenunchea” cel mai puternic om. Adesea, apelăm la diferite medicamente pentru a ameliora suferința dată de durerile de cap, spate, oase sau de durerile musculare.  

Puțini știu că rezolvările acestei probleme sunt chiar în fața noastră. Doctorul Mihail Pautov a prezentat în episodul 7 din sezonul 4 MediCOOL cele trei dimensiuni ale durerii, dar și modalitățile prin care putem combate durerile.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Care sunt cele trei dimensiuni ale durerii

În urmă cu 60 de ani, un om de știință a definit cele trei dimensiuni ale dureri. Iată care sunt acestea, potrivit specialiștilor:

  • Senzorială;
  • Afectiv motivațională;
  • Evaluativă.
Reclamă

Dimensiunea senzorială este cea pe care o cunoaștem cu toții. Aceasta apare atunci când este aplicată pe un nerv, fiind transmisă creierului. Prezența ei ne face să căutăm soluții pentru a scăpa de suferință, motiv pentru care apelăm la pastile.

Este foarte important să știm câteva informații și despre celelalte două dimensiuni ale durerii. Astfel, dimensiunea afectiv motivațională arată faptul că schimbarea perspectivei din care vedem durerea ne poate ajuta la ameliorarea ei.

Dimensiunea evaluativă se referă la cât de anxioși suntem atunci când simțim o durere. Doctorul Mihail Pautov a oferit și un exemplu în ceea ce privește acest aspect.

Reclamă

Femeile înainte de naștere. Știu că urmează să nască, bruta crește, vorbesc cu prietenele, se documentează, vorbesc cu doctorul, cercetează și se pregătesc pentru durere.

– Mihail Pautov

Cum ameliorăm durerile

Dorian Popa a fost invitat în platoul MediCOOL pentru a discuta despre durerile cu care se confruntă. Pentru că face des sport, artistul a mărturisit că are dureri la nivelul brațelor.

Mihai Pascu, specialist în medicină alternativă, a explicat că persoanele care fac sport au adesea dureri cauzate de musculatura suprasolicitată. Astfel, există diferite modalități prin care putem scăpa de suferință în acest caz.

Terapia dry needling care folosește acele de acupunctură, dar nu se bazează pe acupunctura tradițională chinezească.

Cea de-a doua procedură prin care putem scăpa de dureri se bazează pe terapiile cu vacuum (ventuze). Modalitatea de aplicare este foarte diversă, potrivit specialiștilor. Ventuzele se pun oriunde există blocaje circulatorii, ele acționând pe trei direcții.

Ai aici toate edițiile sezonului 4 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Durerea membrului fantomă: cauze, simptome și tratament
Durerea membrului fantomă: cauze, simptome și tratament
Durerea membrului fantomă: cauze, simptome și tratament
Nevralgia: tipuri, cauze, simptome și opțiuni de tratament
Nevralgia: tipuri, cauze, simptome și opțiuni de tratament
Nevralgia: tipuri, cauze, simptome și opțiuni de tratament
Cauze ale durerii cronice. Ce o poate provoca
Cauze ale durerii cronice. Ce o poate provoca
Cauze ale durerii cronice. Ce o poate provoca
Reclamă
PARTENERI
icon