Antena

Scarlatina: simptome, diagnostic și tratament

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 29 septembrie 2023, 07:16 / Actualizat: 29 septembrie 2023, 12:51

O boală contagioasă care afectează în principal copiii, scarlatina poate duce la complicații grave dacă nu este tratată prompt și corect. Află cum se manifestă, cum arată erupția specifică și ce implică tratamentul scarlatinei.

Reclamă

În trecut, scarlatina era o boală de temut, adesea fatală, din cauza complicațiilor severe pe care le provoca în rândul copiilor: meningită, abcese cerebrale sau pulmonare, pneumonie, osteomielită (infecție a oaselor) și otite. Dezvoltarea antibioticelor a făcut ca această afecțiune să nu mai fie atât de periculoasă. Totuși, complicațiile nu sunt excluse dacă nu e tratată prompt și corect.

Scarlatina este o boală infecțioasă care afectează cu precădere copiii cu vârste cuprinse între 5 și 15 ani. Ea apare rar la copiii cu vârste sub 3 ani, conform Centrului american pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC). Infectarea nu este exclusă la adulți. Un risc mai mare îl au părinții care au copii de vârstă școlară și, în general, cei care intră frecvent în contact cu copiii. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce provoacă scarlatina și cum se transmite

Scarlatina este cauzată de bacteria Streptococcus pyogenes, mai cunoscută ca streptococul de grup A sau streptococ beta-hemolitic de grup A. aceeași bacterie provoacă majoritatea faringitelor de cauză bacteriană. 

Streptococul de grup A este foarte contagios. El se transmite prin contactul direct cu persoana infectată sau prin particulele dispersate în aer de aceasta în timpul strănutului, tusei sau vorbitului. Bacteria se răspândește foarte ușor în colectivitățile de copii (grădiniță, școală), unde pot apărea focare de scarlatină. 

Reclamă

Unele persoane infectate cu streptococul de grup A nu au simptome de scarlatină și nu par bolnave. Cu toate acestea, ele pot răspândi bacteria, dar persoanele simptomatice sunt mai contagioase. 

Ce simptome are scarlatina

Manifestările bolii infecțioase apar într-un interval de 2-5 zile de la expunerea la streptococul de grup A. Scarlatina debutează cu febră și dureri în gât, fiind confundată uneori cu faringita sau gripa. 

Simptomele generale ale scarlatinei pot fi:

Reclamă
  • febră (de 38°C sau mai mare);
  • frisoane;
  • durere în gât și disconfort la înghițire;
  • dureri de cap;
  • dureri musculare; 
  • durere abdominală;
  • greață sau vărsături;
  • stare generală de rău.

Împreună cu aceste simptome, apar și câteva semne caracteristice scarlatinei:

  • în prima zi de boală, se formează un depozit albicios pe limbă;
  • treptat, limba capătă aspectul unei căpșune – roșie, cu puncte albe (papilele gustative ce devin proeminente);
  • pe cerul gurii apar puncte mici, roșii, numite peteșii;
  • amigdalele sunt umflate și roșii;
  • gâtul este foarte roșu;
  • ganglioni limfatici din zona frontală a gâtului sunt umflați.

Cum arată erupția din scarlatină

La una-două zile de la debutul simptomelor generale (uneori și mai târziu de atât), apare erupția cutanată specifică scarlatinei. Ea are câteva particularități:

  • petele au culoarea roșie și sunt mici, de 1-2 milimetri;
  • inițial, ele sunt plate, dar devin, treptat, proeminente. La pipăit, ele se simt aspre, ca o hârtie de șmirghel;
  • erupția apare inițial pe torace și se răspândește apoi rapid pe alte zone, provocând mâncărimi;
  • ea este foarte accentuată la axile, inghinal și la nivelul plicilor coatelor, unde apar zone de un roșu mai intens decât restul erupției;
  • în multe cazuri, palmele, tălpile și fața nu sunt afectate de erupție;
  • obrajii devin roșii;
  • în jurul gurii apare o paloare;
Aspectul erupției cutanate și al limbii în scarlatină
Aspectul erupției cutanate și al limbii în scarlatină / Shutterstock

Erupția cutanată dispare în aproximativ 7 zile. Pe măsură ce se estompează, pielea se descuamează, în special pe degetele de la mâini, picioare și pe zona inghinală. Această descuamare poate dura până la câteva săptămâni. 

Cum se pune diagnosticul

Există o multitudine de boli infecțioase care se manifestă prin febră, dureri în gât și erupție cutanată, așa încât este necesară testarea pentru a diagnostica scarlatina și a primi tratament adecvat. 

Se pot efectua două tipuri de teste pentru a depista infecția streptococică: test rapid pentru streptococ și exsudat faringian. Testarea rapidă permite administrarea imediată a tratamentului dacă se confirmă scarlatina, însă are dezavantajul că poate oferi rezultate fals negative. Exsudatul faringian durează mai mult, dar poate identifica infecții pe care testul rapid pentru streptococ le omite uneori. De aceea, dacă testul rapid este negativ, dar medicul suspectează totuși scarlatina, rezultatul ar trebui confirmat printr-un exsudat faringian.  

În cazul adulților, nu este necesar de obicei să se efectueze un exsudat faringian după un test rapid negativ pentru streptococ. Aceștia nu sunt expuși riscului de a dezvolta complicații în urma scarlatinei netratate.

Cum se tratează scarlatina

Fiind o infecție bacteriană, scarlatina se tratează cu antibiotice. Penicilina este antibioticul de primă intenție. În situația în care copilul este alergic la penicilină, se poate prescrie un alt antibiotic precum eritromicina, azitromicina sau claritromicina.

Antibioticele pot aduce o serie de beneficii:

  • scurtează durata simptomelor;
  • atenuează intensitatea simptomelor și îmbunătățesc starea generală;
  • limitează transmiterea bolii;
  • previn complicațiile grave.

Bolnavii pot reveni în colectivitate după cel puțin 12-24 de ore de la începerea tratamentului cu antibiotic și numai dacă febra a dispărut. 

Ce complicații poate da

Datorită dezvoltării antibioticelor, scarlatina provoacă rar complicații astăzi. În cele mai multe cazuri, ea este o boală ușoară, cu o evoluție autolimitantă. Pentru a preveni complicațiile, este important să se respecte durata completă a tratamentului cu antibiotic recomandată de medic, chiar dacă simptomele se atenuează sau dispar complet.

La pacienții care nu primesc antibiotice și la cei care nu respectă tratamentul, scarlatina poate duce la o serie de complicații, care apar imediat sau mai târziu.

Complicațiile precoce ale scarlatinei pot fi:

  • otita medie;
  • sinuzita;
  • abcesul periamigdalian;
  • flegmonul retrofaringian;
  • pneumonia;
  • meningita;
  • abcesele cerebrale;
  • osteomielita, o infecție a oaselor;
  • septicemia.

Complicațiile tardive ale scarlatinei pot fi:

  • febra reumatică (reumatism articular acut), boală care afectează inima, articulațiile, creierul și pielea;
  • glomerulonefrita acută post-streptococică, o boală care afectează rinichii;
  • artrita reactivă post-streptococică;
  • vasculitele.

Instituirea precoce a tratamentului cu antibiotic poate preveni aceste complicaţii.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
De ce scarpini instinctiv erupțiile de pe piele. Acest obicei nu este atât de dăunător cum se credea
De ce scarpini instinctiv erupțiile de pe piele. Acest obicei nu este atât de dăunător cum se credea
De ce scarpini instinctiv erupțiile de pe piele. Acest obicei nu este atât de dăunător cum se credea
Mononucleoza infecțioasă sau „boala sărutului”: simptome, transmitere și tratament
Mononucleoza infecțioasă sau „boala sărutului”: simptome, transmitere și tratament
Mononucleoza infecțioasă sau „boala sărutului”: simptome, transmitere și tratament
Răceala la copii. Tratament corect și recomandări utile
Răceala la copii. Tratament corect și recomandări utile
Răceala la copii. Tratament corect și recomandări utile
Reclamă
PARTENERI
Chec umed cu afine și caise
Rețete Fel De Fel
Chec umed cu afine și caise
Dacă vrei să prepari o rețetă de desert fraged, ușor umed, parfumat și perfect pentru vară, avem pentru tine rețeta de chec umed cu afine și caise. Combinația dintre afinele acrișoare și caisele dulci creează un contrast delicios. Iar textura moale a checului pune perfect în valoare fructele. Acest chec este simplu, dar surprinzător de rafinat, în care fructele proaspete sunt vedetele. La prima vedere, atrage prin contrastul plăcut dintre aluatul auriu, copt uniform, și petele de culoare intensă ale afinelor și caiselor. Fructele sunt distribuite în aluat într-un mod natural, iar pe suprafață se caramelizează ușor, oferind un aspect rustic și apetisant. Mai găsești pe blog și o rețetă de o rețetă de prăjitură, cu afine și caise, acoperită cu crumble. Este o prăjitură delicioasă, dar și aspectuoasă cu așa contrast de texturi și culori. Și tot din categoria deserturilor cu fructe combinate, mai poți încerca de pe blog rețeta de pandișpan cu vișine și caise. O astfel de combinație de fructe într-un blat de pandișpan pufos, cucerește negreșit pe oricine o degustă. Descrierea rețetei de chec umed cu afine și caise Textura acestui chec este moale, delicată și ușor umedă, fără a fi grea. Acest echilibru vine din folosirea iaurtului (sau a smântânii), care aduce suplețe și un gust fin, aproape cremos. În timpul coacerii, afinele eliberează un suc violet. Acesta pătrunde ușor în jurul lor, creând mici buzunare dulci-acrișoare în interiorul feliilor. În contrast, caisele coapte devin moi, suculente și parcă se topesc în aluat. Ele aduc o dulceață discretă, caldă, cu note ușor florale. Gustul este echilibrat: suficient de dulce încât să fie un desert reconfortant, dar și destul de subtil încât să poată fi servit și la micul dejun sau ca gustare. Vanilia completează perfect parfumul caiselor coapte. Checul servește simplu, alături de un iaurt rece sau o lingură de frișcă bătută. Merge bine și cu o cupă din înghețata preferată. Este genul de prăjitură care nu cere nimic, dar se potrivește cu totul. Are acel aer de vară tihnită, de weekend liniștit la țară sau de picnic în livadă, când fructele sunt în plin sezon și totul pare mai gustos și mai autentic. Descoperă mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas dacă dorești să prepari și tu așa delicios chec umed cu afine și caise.
icon