Totul despre infecția cu norovirus: cât de periculoasă este și cum se transmite

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 26 mai 2023, 07:12 / Actualizat: 27 iunie 2023, 10:51

Un virus extrem de contagios care provoacă vomă și diaree, norovirusul cauzează adesea epidemii în colectivitățile de copii, mai ales în lunile de iarnă. Află cum se tratează infecția cu norovirus, ce complicații poate da și cum o poți preveni.

Reclamă

Norovirusul reprezintă un grup de virusuri care provoacă cele mai multe cazuri de gastroenterită acută, o infecție la nivelul stomacului și intestinelor. Anual, se raportează 685 de milioane de infectări cu norovirus, potrivit statisticilor Centrului american pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC). Dintre acestea, circa 200 de milioane de cazuri apar la copii cu vârsta sub 5 ani și 50.000 dintre ei decedează în urma infectării cu norovirus.

Există peste 40 de tulpini diferite ale virusului, motiv pentru care ne putem infecta de mai multe ori pe parcursul vieții, adesea chiar și cu aceeași tulpină. Putem dezvolta imunitate la unele tulpini, dar nu se știe cât timp durează protecția. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Infecția cu norovirus se răspândește mai frecvent în lunile de iarnă, din noiembrie și până în aprilie în emisferă nordică, când poate provoca epidemii. Îmbolnăviri se raportează însă și vara. 

Cum se transmite infecția

Gastroenterita cauzată de norovirus este o boală foarte contagioasă, care se răspândește extrem de rapid. O persoană infectată poate împrăștia miliarde de particule de virus în jurul său și sunt suficiente doar câteva pentru a îmbolnăvi pe altcineva. 

Reclamă

Norovirusul se poate transmite chiar înainte de apariția simptomelor și la multă vreme de la dispariția lor. Perioada de contagiozitate poate persista chiar și două săptămâni de la vindecare sau mai mult, susțin specialiștii CDC

Virusul este prezent în scaunul și vărsăturile bolnavilor. Persoanele din jur se pot infecta prin mai multe mecanisme:

  • prin contactul direct cu persoana infectată. Particulele de virus pot fi inhalate din aer când bolnavul se află la distanță mică față de cei din jur;
  • prin consumul de alimente și băuturi contaminate cu norovirus;
  • prin contactul cu suprafețe contaminate de bolnavi și atingerea gurii sau alimentelor cu mâinile. 
Reclamă

Copiii sunt mai predispuși la infectare, fiindcă ating mai des suprafețe ce pot fi contaminate și duc apoi mâna în gură. 

Multe dintre epidemiile de norovirus pornesc din restaurante în care angajații infectați contaminează mâncarea servită. Alteori, sursa de infectare este apa care nu a fost tratată corect. Contaminarea cu norovirus se face în acest caz fie prin consumul direct al apei, fie prin intermediul legumelor și fructelor udate cu ea. 

Ce simptome are infecția cu norovirus

Gastroenterita cauzată de acest virus debutează brusc, la numai 24-48 de ore de la contactul cu el, uneori și mai devreme de atât. Manifestările bolii pot fi extrem de neplăcute:

  • crampe abdominale;
  • greață și vărsături repetate;
  • diaree.

Diareea apare mai frecvent la copii, iar voma este un simptom mai întâlnit la adulți, potrivit CDC. Mai rar, pot apărea și alte simptome:

  • febră mică;
  • frisoane;
  • dureri de cap;
  • dureri musculare;
  • oboseală.

În cazul bebelușilor, copiilor mici și vârstnicilor, infecția cu norovirus poate duce la complicații din cauza deshidratării. Când lichidele pierdute prin vomă și diaree nu sunt înlocuite, copiii devin somnolenți, irascibili și plâng fără lacrimi. La adulți, deshidratarea se manifestă prin urinare redusă, gură uscată, amețeală și slăbiciune. Deshidratarea severă afectează ritmul cardiac și respirația, duce la convulsii și la pierderea cunoștinței. 

Cum se tratează infecția cu norovirus 

Gastroenterita cauzată de acest virus nu are un tratament specific, dar persoanele cu o stare bună de sănătate se recuperează într-un interval de una-două zile de la apariția simptomelor, fără urmări pe termen lung. 

Hidratarea este foarte importantă în procesul de vindecare. În cazul copiilor, sunt recomandate sărurile de rehidratare. Acestea înlocuiesc mai bine decât apa mineralele pierdute prin vomă și diaree. 

Când infecția cu norovirus cauzează deshidratare severă, persoanele afectate au nevoie de spitalizare pentru rehidratare pe cale intravenoasă.

Cum poate fi prevenită îmbolnăvirea

Nu există în prezent niciun vaccin care să ne asigure protecție împotriva norovirusului, dar infectarea poate fi prevenită prin măsuri de igienă. Spălarea mâinilor înainte de mese și spălarea alimentelor înainte de a fi consumate ne protejează de infecția cu norovirus. De asemenea, dezinfectarea frecventă a suprafețelor pe care gătim și a ustensilelor de bucătărie pot preveni îmbolnăvirea. 

Stridiile și celelalte crustacee sunt mai frecvent contaminate cu acest virus. De aceea, este recomandat să le spălăm și să le preparăm termic înainte de a le consuma. Norovirusurile sunt relativ rezistente la temperaturi ridicate. Ele pot rezista până la 60 de grade Celsius. Totodată, sunt rezistente și la îngheț, așa încât alimentele congelate nu sunt mai puțin periculoase în privința riscului de contaminare. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
De ce e bine să bei apă dimineața, imediat după trezire. Ce beneficii are acest obicei
De ce e bine să bei apă dimineața, imediat după trezire. Ce beneficii are acest obicei
De ce e bine să bei apă dimineața, imediat după trezire. Ce beneficii are acest obicei
9 lucruri uimitoare pe care nu le știai despre sistemul imunitar
9 lucruri uimitoare pe care nu le știai despre sistemul imunitar
9 lucruri uimitoare pe care nu le știai despre sistemul imunitar
Gura uscată: care sunt cauzele și cum se tratează
Gura uscată: care sunt cauzele și cum se tratează
Gura uscată: care sunt cauzele și cum se tratează
Reclamă
PARTENERI
icon