Antena

Ce se întâmplă dacă ieși afară când ai varicelă

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 12 august 2023, 06:59

În varicelă, izolarea este o măsură de protecție atât pentru bolnav, cât și pentru cei din jur. Ar trebui să rămâi în casă chiar dacă ai o formă ușoară de boală și te simți suficient de bine pentru a merge la școală sau la serviciu. Află ce se întâmplă dacă ieși afară când ai varicelă și cât se recomandă să stai în casă.

Reclamă

În toate bolile contagioase este indicat să rămâi în casă până la vindecarea completă. În cazul varicelei, bolnavul devine contagios cu 48 de ore înainte de apariția erupției specifice pe piele și până când toate bubițele s-au uscat și au format cruste. 

Pentru părinți, izolarea copilului cu varicelă poate fi o provocare. Mai ales copiii cu vârste mai mari și adolescenții sunt greu de ținut în casă dacă au făcut o formă ușoară de varicelă sau după ce simptomele mai puternice de la începutul bolii au dispărut. Cu toate acestea, ieșirea afară în timpul infecției nu este deloc recomandată.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

De ce nu ai voie să ieși afară când ai varicelă

După pojar, varicela este cea mai contagioasă boală infecțioasă a copilăriei, mai contagioasă decât rubeola și oreionul. O persoană infectată poate îmbolnăvi până la 90% dintre apropiații care intră în contact cu ea și nu au imunitate împotriva acestei boli, potrivit datelor publicate de Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), din Statele Unite. 

În cele mai multe cazuri, varicela se vindecă de la sine și fără complicații. Sunt, însă, câteva categorii de persoane care pot face forme severe de boală. Acestea pot avea de suferit în urma contactului cu o persoană infectată și ar trebui protejate de bolnavii cu varicelă.

Reclamă

Persoanele cu un risc crescut de complicații cauzate de varicelă sunt:

  • bebelușii și copiii mici;
  • gravidele;
  • persoanele imunodeprimate: bolnavii de cancer, cei cu HIV/SIDA, cei care au suferit un transplant, cei care fac chimioterapie sau care urmează alte tratamente imunosupresoare;
  • persoanele cu boli cronice, cum ar fi diabetul, boli cardiovasculare sau boli pulmonare cronice.

Izolarea este o măsură de protecție atât pentru cei din jur, cât și pentru bolnavi. Infecția cu virusul varicelo-zosterian pune o presiune suplimentară asupra sistemului de apărare a organismului, care trebuie să lupte împotriva acestuia. Cu atât mai mult persoanele vulnerabile, al căror sistem imunitar este deja slăbit, au nevoie de această perioadă de izolare pentru a preveni o infectare cu un alt agent patogen. 

Ce se întâmplă dacă ieși afară când ai varicelă

Ieșirea în colectivitate la scurt timp de la apariția bolii este periculoasă din perspectiva riscului de a contacta o altă boală infecțioasă. Copiii, dar și adulții pot lua din colectivitate un alt virus sau o bacterie care ar duce la o nouă îmbolnăvire.

Reclamă

În timp ce organismul luptă pentru a ține sub control infecția, bolnavii devin mai predispuși la alte infecții secundare. Dacă ieși afară când ai varicelă, te expui riscului ca leziunile nevindecate încă de pe piele să devină porți de intrare pentru bacterii. În consecință, ele se pot infecta.

Infecțiile secundare ale pielii pot cauza o serie de complicații, cum ar fi:

  • impetigo, o infecție bacteriană care provoacă leziuni roșii, cu puroi sau cruste în jurul veziculelor;
  • abcese cutanate, sub forma unor colectări de puroi sub piele în zona veziculelor;
  • celulita, o infecție bacteriană a pielii care produce roșeață, durere și umflături în zona afectată;
  • fasciita necrozantă, o infecție rară, dar gravă, care afectează straturile profunde ale pielii.

Consultă medicul dacă erupția din varicelă se complică prin simptome precum:

  • roșeață extinsă;
  • vezicule cu puroi;
  • dureri intense;
  • febră.

Cât trebuie să stai în casă după apariția simptomelor de varicelă

Perioada de contagiozitate a varicelei începe cu una-două zile înainte de apariția erupției specifice de pe piele și durează până când toate leziunile cutanate s-au uscat și au format cruste. 

Durează în jur de 5-6 zile din momentul în care apar și până se usucă. În cazul persoanelor cu un sistem imunitar slăbit sau cu forme severe de varicelă, acest interval poate fi mai lung.

Pe durata izolării în casă, este recomandat să eviți participarea la activități în spații publice, la școală, serviciu sau alte locuri aglomerate. În plus, este foarte important să eviți contactul apropiat cu persoane vulnerabile, pentru a preveni răspândirea virusului varicelo-zosterian.

Dar dacă ai o formă ușoară?

Chiar dacă ai o formă ușoară de varicelă și te simți bine în general, este recomandat să rămâi în casă pe toată perioada de contagiozitate, la fel ca persoanele cu forme moderate sau severe de boală. Chiar dacă ai un număr redus de vezicule de varicelă pe corp, ești considerat contagios. O singură veziculă poate conține suficient virus pentru a fi transmis altor persoane. 

Este indicat să eviți contactul cu alte persoane până când toate leziunile cutanate s-au uscat și au format cruste. Procedând astfel, vei preveni infecțiile secundare varicelei, precum și răspândirea virusului către persoane vulnerabile.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
Pâinea albă vs. pâinea integrală: care sunt diferențele
Pâinea albă vs. pâinea integrală: care sunt diferențele
Pâinea albă vs. pâinea integrală: care sunt diferențele
articol cu video
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
Febra Q: cauze, simptome și tratament
Febra Q: cauze, simptome și tratament
Febra Q: cauze, simptome și tratament
Reclamă
PARTENERI
icon