Vaccinul antivaricelă la copii și adulți. Când se poate face și cât costă în România

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 13 iulie 2023, 07:06

Vărsatul de vânt sau varicela poate fi prevenită cu ajutorul unui vaccin care oferă o protecție foarte ridicată împotriva formelor moderate și severe de boală. Află când este indicat vaccinul antivaricelă la copii și adulți, ce reacții adverse poate avea și ce preț are în farmacii.

Reclamă

Varicela este una dintre cele mai frecvente boli eruptive ale copilăriei și, totodată, una dintre cele mai contagioase boli infecțioase. Deși afectează cu precădere copiii cu vârste între 2 și 8 ani, virusul varicelo-zosterian poate infecta și adulții. 

Vaccinul antivaricelă, denumit și vaccin varicelic, este singura metodă de protecție împotriva acestei boli infecțioase. În România, el nu este asigurat gratuit prin Programul național de vaccinare, dar face parte din schema opțională de vaccinare propusă de Ministerul Sănătății.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Nu se știe exact cât durează protecția oferită de vaccinul varicelic. Însă, vaccinurile care conțin virus viu atenuat, așa cum este și cel antivaricelă, asigură o imunitate de lungă durată, potrivit MSD Manual, un manual medical de referință în domeniul sănătății.

De ce este indicat vaccinul antivaricelă la copii

Vaccinul stimulează sistemul imunitar să producă anticorpi care pot preveni apariția bolii sau pot reduce severitatea simptomelor în situația în care copilul este expus la virusul varicelo-zosterian. 

Reclamă

Vaccinarea este recomandată copiilor din mai multe motive.

Previne complicațiile severe

La copiii sănătoși, varicela este, în general, o boală autolimitantă, cu manifestări ușoare și moderate. Cu toate acestea, ea produce complicații serioase la unii copii, în special la cei care au sistem imunitar slăbit sau anumite probleme de sănătate. Complicațiile vărsatului de vânt sunt severe uneori și le pun viața în pericol. Acestea pot include:

  • infecții bacteriene ale veziculelor, de obicei cu streptococ de grup A sau stafilococ;
  • pneumonie variceloasă;
  • encefalită variceloasă, o inflamație a creierului;
  • ataxie cerebeloasă, o problemă neurologică ce afectează coordonarea.

Oferă confort și reduce absenteismul școlar

Chiar dacă nu apar aceste complicații, varicela poate lua o formă severă uneori, cu erupţie extinsă și mâncărimi intense ale pielii care produc mult disconfort și suferință copiilor. 

Reclamă

Deși este posibil ca vaccinul să nu protejeze copilul pe deplin de varicelă, ei fac de obicei forme uşoare de boală, spre deosebire de persoanele care nu au fost vaccinate. Așadar, vaccinarea antivaricelă la copii contribuie la confortul lor. În plus, ea reduce absenteismul școlar.

Protejează persoanele vulnerabile din familie

Un alt argument în favoarea imunizării celor mici prin vaccinare este legat de prevenirea transmiterii virusului. Varicela este foarte contagioasă și se transmite ușor de la o persoană la alta. De cele mai multe ori, copiii sunt vectorii de transmitere. 

Dacă ceilalți membri ai familiei nu au imunitate împotriva bolii, vaccinarea copilului îi va proteja de virusul pe care acesta îl poate aduce din colectivitate. Ea se recomandă cu atât mai mult în situația în care în familie există persoane vulnerabile care nu pot fi vaccinate împotriva acestei boli: 

  • femeile însărcinate;
  • femeile care alăptează (deși nu există date legate de utilizarea la femeile care alăptează, vaccinarea nu este recomandată mamelor care alăptează);
  • bebelușii mai mici de 9 luni;
  • persoanele care sunt diagnosticate cu anumite boli: tulburări hematologice, cancer, HIV/SIDA.

Vaccinul antivaricelă se poate face și după expunere

Serul care asigură imunitate împotriva aceste boli infecțioase se poate administra sugarilor de la vârsta de 9 luni. Pentru o protecție optimă, se recomandă administrarea a două doze, la un interval de minimum 3 luni. La copii cu vârste începând de la 12 luni, precum şi la adolescenţi şi adulţi, sunt indicate de asemenea două doze, la un interval de cel puțin 6 săptămâni. 

Vaccinul antivaricelă a copii și la adulți este eficient și ca tratament profilactic. În cazul persoanelor care nu au dobândit imunitate anterior și au fost expuse la virusul varicelo-zosterian, serul poate preveni îmbolnăvirea. Condiția este ca el să fie administrat într-un interval de 3 zile (72 de ore) de la contactul cu virusul. 

Ce adulți se pot vaccina împotriva varicelei

Toți adulții care nu au avut varicelă în copilărie pot face vaccinul care oferă protecție împotriva acestei boli infecțioase și extrem de contagioase. El este recomandat adulților fiindcă simptomele varicelei sunt, în general, mai agresive la ei decât la copii. 

Erupția cutanată specifică este de obicei mai extinsă și mai severă la adulți, iar riscul de complicații grave este, de asemenea, mai mare. Prin vaccinare, pot fi prevenite infecțiile bacteriene ale veziculelor, pneumonia variceloasă, encefalită variceloasă  și alte probleme de sănătate. 

La fel ca în cazul copiilor, vaccinarea adulților împotriva varicelei poate preveni transmiterea virusului către persoanele vulnerabile, cum sunt nou-născuții, persoanele cu sistem imunitar slăbit și femeile însărcinate.

Câteva categorii de adulți ar trebui să aibă în vedere vaccinarea antivaricelă:

  • Femeile care planifică să rămână însărcinate și care nu au avut varicelă în trecut. Varicela în timpul sarcinii poate produce complicații serioase pentru făt, dar și pentru gravidă. Vaccinarea înainte de concepție îl poate proteja atât pe acesta, cât și pe mamă. Sarcina trebuie evitată timp de o lună după vaccinare; 
  • Persoanele cu sistem imunitar slăbit, cum ar fi cei care urmează tratament cu medicamente imunosupresoare sau cei cu boli cronice care afectează sistemul imunitar. Aceste persoane au un risc mai mare de a dezvolta complicații grave în urma infecției cu virusul varicelo-zosterian;
  • Personalul medical și alți angajați în domeniul sănătății care pot fi expuși mai frecvent la pacienți cu varicelă și pot transmite virusul persoanelor vulnerabile pe care le îngrijesc;
  • Persoanele care locuiesc sau lucrează în medii aglomerate, cum ar fi instituțiile de învățământ sau căminele de bătrâni. Prin vaccinare, se poate preveni răspândirea varicelei în aceste comunități.

Care sunt posibilele efecte secundare

Ca orice alt vaccin, și cel împotriva vărsatului de vânt poate avea efecte secundare. De cele mai multe ori, ele se limitează la durere, umflătură şi roşeaţă la locul injectării. 

În cazuri rare, vaccinul poate duce la apariţia vărsatului de vânt, în special la persoanele care nu au o stare bună de sănătate. Într-o astfel de situație, pot să apară pete și/sau vezicule pe piele de tip varicelic, iar persoana vaccinată poate transmite persoanelor din jur virusul viu atenuat din compoziția serului. Febra cu o valoare de 38°C sau mai mare este o altă reacție adversă posibilă. 

Reacții postvaccinare mai puţin frecvente pot fi:

  • infecții ale tractului respirator superior;
  • durere în gât şi disconfort la înghiţire (faringită);
  • tuse;
  • secreţii nazale sau nas înfundat; 
  • strănut;
  • umflarea ganglionilor limfatici;
  • durere de cap;
  • iritabilitate;
  • somnolenţă;
  • lipsă de energie;
  • greață sau vărsături;
  • dureri articulare și/sau musculare;
  • stare generală de rău.

Ce vaccinuri antivaricelă se găsesc în România și cât costă

În România, sunt disponibile două tipuri de vaccin împotriva vărsatului de vânt, de tip monovalent. Ele se comercializează sub denumirile de Varilrix și Varivax. Ambele conțin virus viu atenuat și pot fi administrate de la vârsta de 9 luni. Costul unei doze este similar pentru cele două vaccinuri: între 195 și 205 lei. 

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a autorizat în Europa și un vaccin combinat, tetravalent, care protejează împotriva rujeolei, oreionului, rubeolei și varicelei – vaccinul ROR, la care s-a adăugat și virusul atenuat al vărsatului de vânt. Vaccinul se numește ProQuad, dar nu este disponibil în România. El poate fi administrat de la vârsta de peste 12 luni și, în circumstanțe speciale, începând de la vârsta de 9 luni.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Vaccinuri pentru țări tropicale. De ce sunt necesare și care sunt riscurile pentru persoanele nevaccinate
Vaccinuri pentru țări tropicale. De ce sunt necesare și care sunt riscurile pentru persoanele nevaccinate
Vaccinuri pentru țări tropicale. De ce sunt necesare și care sunt riscurile pentru persoanele nevaccinate
Ce este tetanosul și când trebuie să faci vaccin
Ce este tetanosul și când trebuie să faci vaccin
Ce este tetanosul și când trebuie să faci vaccin
Tusea convulsivă: cauze, simptome, tratament și prevenție
Tusea convulsivă: cauze, simptome, tratament și prevenție
Tusea convulsivă: cauze, simptome, tratament și prevenție
Reclamă
PARTENERI
icon