Totul despre psoriazis: cum arată, ce simptome are și cum se tratează

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 4 iunie 2023, 06:34

O boală de piele neînțeleasă încă pe deplin, psoriazisul este mai mult decât o problemă estetică. În timp, el ajunge să afecteze organe vitale. Iată cum se manifestă și ce tratamente sunt disponibile în prezent pentru bolnavii cu psoriazis.

Reclamă

Deși este încadrat în categoria bolilor de piele, psoriazisul este o boală cu mecanisme autoimune și manifestări care  trec dincolo de piele.

La nivel global, 60 de milioane de oameni suferă de psoriazis, potrivit statisticilor Federației Internaționale a Asociațiilor de Psoriazis (IFPA). Este o boală cronică, netransmisibilă, fără o cauză clară, dureroasă și cu o evoluție imprevizibilă. Psoriazisul afectează oameni de toate vârstele, din toate zonele geografice și indiferent de sex, statut social sau economic. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Afecțiunea cutanată se poate declanșa oricând pe parcursul vieții, dar debutează mai frecvent între 15 și 35 de ani. Ea poate afecta însă și copiii, uneori de la vârste fragede. Au fost raportate cazuri de psoriazis chiar și la bebeluși. Manifestările apar cel mai adesea pe zona acoperită de scutec. 

Care sunt cauzele psoriazisului

În mod obișnuit, celulele cutanate se regenerează în 3-4 săptămâni. În psoriazis, procesul de regenerare se întâmplă mult mai rapid: în numai 3-7 zile. Motivele nu sunt înțelese pe deplin. Singura certitudine cu privire la cauzele acestei boli este factorul genetic, demonstrat deja de numeroase studii.

Reclamă

În apariția psoriazisului este implicată o reacție imună anormală a organismului, potrivit medicilor Fundației Naționale pentru Psoriazis, din SUA. Printr-un mecanism autoimun, se produce o inflamație care stimulează excesiv producția de celule cutanate în primul strat al pielii (epidermul). Excesul se acumulează la suprafața pielii sub forma unor leziuni numite plăci.

Împreună cu factorii genetici, și cei de mediu au un rol în declanșarea bolii și în evoluția sa. Multe persoane care au o predispoziție genetică la psoriazis rămân asimptomatice până la apariția unui factor declanșator al bolii. 

Factorii declanșatori pot fi:

  • răni cutanate (tăieturi, înțepături de insecte, zgârieturi). Leziunile din psoriazis apar mai frecvent pe zonele traumatizate;
  • arsuri solare;
  • infecții virale precum hepatitele B și C, infecții respiratorii și alte boli infecțioase. La copii, infecțiile streptococice sunt adesea factorul declanșator al psoriazisului;
  • vremea rece (frigul și vântul usucă pielea neprotejată);
  • stresul (induce inflamație în organism);
  • fumatul (afectează circulația periferică);
  • consumul excesiv de alcool;
  • anumite medicamente.
Reclamă

Tipuri de psoriazis și simptomele lor

Există 5 tipuri de psoriazis, dar cel mai frecvent dintre ele este psoriazisul vulgar, care afectează până la 80% dintre bolnavi. Fiecare tip are particularitățile sale: aspectul leziunilor este diferit și/sau localizarea lor variază. Unele forme sunt mai severe decât altele.

Un numitor comun al celor 5 tipuri de psoriazis este evoluția în puseuri. Manifestările apar și dispar fără a avea un caracter ciclic. Pauzele dintre puseuri au o durată variată, uneori fiind și de câțiva ani, iar alteori, de numai câteva luni. 

Este posibil să dezvolți unul sau mai multe tipuri de psoriazis simultan sau pe parcursul vieții. Iată care sunt acestea:

Psoriazis vulgar

Cea mai comună formă de psoriazis se manifestă prin:

  • zone de piele albe, îngroșate, cu aspect de solzi, numite plăci;
  • mâncărime intensă și sângerare prin scărpinare;
  • leziuni simetrice, care apar mai frecvent pe zonele supuse frecării: coate, genunchi, picioare, tălpi, palme, dar și pe spate, scalp, unghii și zona genitală. 
  • evoluție în puseuri, cu perioade de acalmie și perioade active, simptomatice;
  • în afara puseurilor, pielea rămâne uscată și sensibilă, necesitând o îngrijire specială.

Psoriazis gutat

Afectează 8% dintre persoanele diagnosticate cu psoriazis și se manifestă prin:

  • pete mici, rotunde și roșii, numeroase, scuamoase;
  • leziuni mai răspândite pe brațe, picioare și trunchi.

Psoriazis inversat

Aproape un sfert dintre persoanele diagnosticate cu psoriazis au această formă a bolii care se manifestă prin:

  • pete de culoare roșie, netede;
  • leziuni în pliurile pielii: la azile, în zona genitală, în zona inghinală, fese sau sub sâni;
  • mâncărimi intense și durere puternică. Transpirația agravează manifestările.

Psoriazis pustulos

Afectează 3% dintre persoanele diagnosticate cu psoriazis și se manifestă prin:

  • zone de piele pline vezicule cu puroi (pustule) de culoare albă, înconjurate de piele roșie, inflamată;
  • afectare localizată doar pe palme și tălpi sau formă generalizată, caz în care are manifestări severe, ce pun viața în pericol: afectare articulară și pulmonară, tulburări respiratorii, tulburări electrolitice, febră și deteriorarea stării generale de sănătate. El necesită deseori spitalizare.

Psoriazis eritrodermic

Este cel mai rar dintre cele 5 tipuri de psoriazis. Afectează 2% dintre persoanele diagnosticate cu această boală de piele și se manifestă prin:

  • pete roșii, inflamate, care provoacă mâncărimi și disconfort puternice;
  • evoluție agresivă, care afectează o suprafață mare de piele. La fel ca psoriazisul pustulos, este considerat o formă agresivă de psoriazis.
Cum arată cele 5 tipuri de psoriazis / Shutterstock

Ce complicații provoacă

Leziunile specifice ale pielii sunt doar o față a psoriazisului. Ea este o boală inflamatorie cronică ce poate afecta, în timp, mai multe organe și țesuturi, cu risc de complicații severe. 

Cea mai frecventă complicație este artrita psoriazică. Una dintre trei persoane cu psoriazis va dezvolta această afecțiune, arată statisticile Fundației Naționale americane pentru Psoriazis. Netratată, ea poate leza permanent articulațiile. 

Artrita psoriazică se manifestă prin rigiditate articulară, durere, inflamație și eritem. Ea afectează toate tipurile de articulații: ale genunchilor, coloanei vertebrale, degetelor ș.a. În stadiile sale incipiente, această boală trece adesea nediagnosticată, însă depistarea sa precoce previne distrucția definitivă a articulațiilor.

Psoriazisul a fost asociat și cu alte posibile complicații: hipertensiune arterială, dislipidemie, boli cardiace cu risc crescurt de infarct miocardic și atac cerebral, boală inflamatorie intestinală și limfom (cancer al sistemului limfatic). 

Tratamentele noi au o eficiență crescută

Psoriazisul nu se vindecă, dar există numeroase opțiuni terapeutice prin care simptomele pot fi ținute sub control. Există 3 categorii mari de tratamente, recomandate în funcție de severitatea bolii: topice (cu aplicare locală), fototerapie și tratamente sistemice (medicamente orale).

Tratamentele topice sunt indicate atunci când suprafața afectată de psoriazis este mică și poate fi ținut sub control. Ele se aplică pe piele sub formă de unguente, creme, loțiuni, geluri sau spumă și conin substanțe cu efect antiinflamator sau de încetinire a regenerării celulelor pielii: dermatocorticosteroizi, retinoizi topici (forma sintetică a vitaminei A), analogi de vitamina D (calcipotriol), antralină sau ditranol.

Când tratamentele topice se dovedesc ineficiente sau când suprafața de piele afectată de piele este mai mare, se recurge și la fototerapie. Ea presupune expunerea la anumite tipuri de raze ultraviolete pentru a încetini multiplicarea necontrolată a celulelor cutanate.

Tratamentele sistemice recomandate în psoriazis sunt metotrexatul, ciclosporina, retinoizii orali și terapiile biologice. Acestea din urmă sunt foarte eficiente în remisiunea leziunilor, dar beneficiază de compensare doar bolnavii cu forme severe de psoriazis, care nu răspund la alte tipuri de tratamente. Terapiile biologice sunt obținute din celule vii care țintesc celule ale sistemului imun aflate la originea declanșării bolii. 

Viața cu psoriazis 

Această boală cutanată creează nu doar durere și disconfort fizic, ci și emoțional. Viața cu psoriazis este o provocare pentru persoanele care trăiesc cu el, fiindcă această boală afectează stima de sine și relațiile sociale. Aspectul pielii și disconfortul cauzat de mâncărimi poate afecta toate aspectele vieții, de la alegerile vestimentare și până la relațiile intime.

Deși nu este o boală contagioasă, bolnavii cu psoriazis sunt adesea stigmatizați, iar anxietatea și depresia îi afectează foarte frecvent. Unul din zece este diagnosticat cu depresie și 48% dintre ei suferă de anxietate, arată o statistică publicată de Federația Internațională a Asociațiilor pentru Psoriazis (IFPA). 

Cum previi puseurile de psoriazis

Evoluția psoriazisului este imprevizibilă, dar poți evita câțiva dintre factorii declanșatori astfel încât să previi puseurile de boală. Încearcă să identifici factorii care duc la declanșarea psoriazisului în cazul tău. Aceștia diferă de la o persoană la alta și este important să îi poți identifica pe aceia care își fac rău ție.

Iată ce poți face pentru a preveni puseurile de psoriazis:

  • Folosește protecție solară indiferent de sezon. Arsurile solare sunt un actor favorizant pentru puseurile de psoriazis;
  • Evită rănile cutanate de orice fel;
  • În afara puseurilor, îngrijește-ți pielea cu produse adecvate (dermatocosmetice), recomandate de medicul tău dermatolog;
  • Adoptă un regim alimentar sănătos și echilibrat, care să susțină imunitatea;
  • Evită fumatul și consumul de alcool;
  • Încearcă tehnici de gestionare a stresului sau tehnici de relaxare. Stresul este unul dintre factorii declanșatori ai psoriazisului. Totodată, puseurile de boală declanșează stresul, ca într-un cerc vicios.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Tratament pentru acneea hormonală. Care e cea mai eficientă rutină
Tratament pentru acneea hormonală. Care e cea mai eficientă rutină
Tratament pentru acneea hormonală. Care e cea mai eficientă rutină
Ce sunt razele UV și cum ne protejăm de ele
Ce sunt razele UV și cum ne protejăm de ele
Ce sunt razele UV și cum ne protejăm de ele
Remedii naturale care te pot scăpa de mătreață. Cum le poți aplica eficient
Remedii naturale care te pot scăpa de mătreață. Cum le poți aplica eficient
Remedii naturale care te pot scăpa de mătreață. Cum le poți aplica eficient
Reclamă
PARTENERI
icon