Rolul vitaminei D în organism. Când se administrează suplimentele

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 13 decembrie 2023, 06:04

Dacă folosești mai multe medicamente și suplimente, poate fi dificil să le monitorizezi pe fiecare în parte. Se poate întâmpla să uiți când este indicat să le iei și de câte ori pe zi. În cazul vitaminei D, multe persoane sunt nesigure în privința proprietăților sale și a stabilirii timpului optim pentru administrare. Află care este rolul vitaminei D în organism.

Reclamă

Vitamina D poartă denumirea de vitamina soarelui și este o vitamină liposolubilă. Aceasta îți ajută corpul să absoarbă calciu și fosfor. Sprijină sănătatea oaselor și a dinților. Poate avea un rol important în susținerea sistemului imunitar și scade riscul de apariție a bolilor cardiovasculare.

Rolul vitaminei D în organism

Există două surse de vitamina D: vitamina D2 pe care organismul o absoarbe din alimente fortificate și ciuperci, alături de vitamina D3 pe care pielea ta o produce atunci când te expui la soare și, de asemenea, se regăsește în alimentele de origine animală.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Vitamina D are un rol important în reglarea dispoziției mentale și reduce riscul de apariție al depresiei, potrivit Healthline. Aceasta poate îmbunătăți starea mentală a persoanelor profund afectate de emoții negative. Iar nivelurile crescute ale acesteia în corp pot lupta împotriva anxietății și a fibromialgiei.

Vitamina D contribuie la întărirea mușchilor și previne riscul de accidentări la adulții aflați la vârste mai înaintate. În plus, poate reduce inflamația din organism.

Reclamă

Când vrei să afli rolul vitaminei D în organism, gândește-te că unii specialiști susțin că vitamina D te-ar putea ajuta să scapi de kilogramele în plus și să elimini grăsimea corporală. Acest lucru este posibil dacă o incluzi într-o dietă pentru slăbit. De asemenea, s-ar putea ca vitamina D, combinată cu calciu să reducă apetitul.

Dacă în mod natural, nu asimilezi suficientă vitamina D, poți opta pentru suplimente alimentare. Suplimentele alimentare au rolul de a suplimenta anumiți nutrienți pe care organismul tău nu reușește să-i asimileze din alimentație în cantitatea optimă. Acestea nu sunt considerate medicamente și se încadrează în categoria alimentelor.

Totodată, nu este indicată o doză zilnică exactă de vitamina D. Aceasta depinde de nevoile, dieta, stilul de viață și vârsta fiecărei persoane.

Reclamă

Când se ia vitamina D

Nu există un anumit interval orar pentru a consuma vitamina D. De obicei, se recomandă să o iei dimineața sau imediat înainte de culcare doar pentru a-ți aminti de aceasta.

În același timp, pentru că este o vitamină liposolubilă, corpul tău o absoarbe mai bine când mănânci un preparat care conține grăsimi. Nu contează dacă o incluzi la mic dejun, la prânz sau la cină.

Pentru pielea de culoare închisă

Dacă te întrebi care este rolul vitaminei D în organism, este bine de știut că se recomandă persoanelor ce au pielea de culoare închisă. Nivelurile crescute de melanină din piele reduc producția naturală de vitamina D3. De aceea, persoanele cu pielea de culoare închisă produc mai puțină vitamina D3.

În regiunile reci

Vitamina D se ia dacă trăiești în regiuni reci și experimentezi luni de iarnă prelungită sau ai o expunere limitată la soare. Din această cauză se poate întâmpla ca organismul tău să nu absoarbă suficientă vitamina D3.

Pentru afecțiuni medicale

Oamenii care suferă de anumite afecțiuni medicale și cei care au suferit o intervenție chirurgicală ce poate afecta absorbția de grăsimi, pot avea nevoie de suplimente de vitamina D. Fiind o vitamină liposolubilă, nu mai poate fi absorbită corespunzător când absorbția de grăsimi este afectată.

La o vârstă mai înaintată

Când vrei să știi rolul vitaminei D în organism, află că persoanele aflate la o vârstă mai înaintată au mai multă nevoie de vitamina D. Capacitatea de a produce suficientă vitamina D, scade odată cu înaintarea în vârstă, conform Prevention.

În dietele cu alimente pe bază de plante

Vegetarienilor și celor ce urmează o dietă ce include în general alimente pe bază de plante li se poate recomanda să ia vitamina D. Aceștia pot avea deficiențe deoarece majoritatea surselor de vitamina D provin de la alimente de origine animală.

Te-ar mai putea interesa și
Beneficiile consumului de pere. De ce îți pot completa alimentația
Beneficiile consumului de pere. De ce îți pot completa alimentația
Beneficiile consumului de pere. De ce îți pot completa alimentația
Condimente pentru vară. Cum îți pot sprijini sănătatea organismului
Condimente pentru vară. Cum îți pot sprijini sănătatea organismului
Condimente pentru vară. Cum îți pot sprijini sănătatea organismului
Vitamine și minerale pentru femei la menopauză. Ce suplimente sunt indicate
Vitamine și minerale pentru femei la menopauză. Ce suplimente sunt indicate
Vitamine și minerale pentru femei la menopauză. Ce suplimente sunt indicate
Reclamă
PARTENERI
icon