Regimul alimentar după operație: ce să mănânci și ce nu

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 22 septembrie 2023, 06:01

Alimentația pe care o urmezi în următoarele săptămâni după o intervenție chirurgicală poate susține recuperarea sau, din contră, poate încetini vindecarea. Află ce să incluzi și ce să excluzi din regimul alimentar după operație. 

Reclamă

Alimentele sunt combustibilul corpului nostru. Mâncarea asigură organismului energie, susține sistemul imunitar și ajută vindecarea în caz de leziuni sau intervenții chirurgicale. 

Alimentația din perioada postoperatorie influențează într-o mare măsură vindecarea. Cu alimentele potrivite, poți grăbi recuperarea și poți preveni complicații precum constipația și infecțiile postoperatorii.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Alimentația diferă în funcție de tipul de operație

Tipul de intervenție chirurgicală la care ai fost supus, precum și afecțiunile preexistente dictează într-o mare măsură regimul alimentar după operație, potrivit specialiștilor citați de publicația Verywell Health. Astfel:

  • Dacă ai suferit o intervenție la nivelul intestinului, va trebui să urmezi o dietă cu conținut scăzut de fibre pentru a permite tractului digestiv să se vindece;
  • Dacă suferi de boli renale sau hepatice, poți primi recomandarea de a limita cantitatea de proteine pe care o consumi;
  • Dacă ai afecțiuni precum diverticulita sau stricturi intestinale, este posibil să trebuiască să eviți nuciferele (nuci, alune, arahide, fistic, etc.) și alte alimente greu de digerat;
  • Dacă ai suferit o intervenție chirurgicală dentară, regimul alimentar după operație include alimente moi în primele zile.
Reclamă

Discută cu medicul tău despre alimentele specifice pe care le poți consuma sau nu, în funcție de tipul intervenției chirurgicale și de starea ta generală de sănătate. 

Ce să incluzi în regimul alimentar după operație

Indiferent de tipul intervenției chirurgicale prin care ai trecut, regula generală este să incluzi în dietă o varietate de alimente bogate în nutrienți. Proteinele, fibrele, vitaminele și mineralele susțin procesul de vindecare și funcționarea optimă a sistemului imunitar. 

„Urmează o dietă echilibrată pentru a-ți asigura un aport optim de vitamine și minerale. Include în ea cereale integrale, fructe, legume și o cantitate adecvată de proteine la fiecare masă”, recomandă nutriționistul Kavitha Krishnan într-un articol publicat de centrul medical academic Cleveland Clinic, din SUA. 

Reclamă

Alege alimente integrale în detrimentul celor procesate

Alimentele integrale sunt bogate în nutrienți, spre deosebire de cele procesate, care conțin puține fibre sau deloc și sunt mai puțin hrănitoare. În plus, cele din urmă conțin din abundență ingrediente care favorizează inflamația în organism: sare, zahăr, grăsimi, arome artificiale, conservanți, coloranți și alte substanțe cu potențial nociv. Inflamația cronică încetinește vindecarea după o intervenție chirurgicală.

Alimentele integrale sunt neprocesate sau supuse unei procesări minime. Ele pot fi consumate în starea lor cât mai naturală. Iată câteva exemple de alimente integrale pe care ar trebui să le incluzi în regimul alimentar după operație:

  • fructele proaspete;
  • legumele proaspete;
  • nuciferele crude;
  • carnea;
  • ouăle;
  • peștele;
  • cerealele integrale;
  • laptele integral fără aditivi.

Iată câteva exemple de alimente procesate pe care ar trebui să le limitezi:

  • sucurile concentrate din fructe;
  • mezelurile, cârnații și alte produse din carne prelucrată;
  • cerealele pentru micul dejun îndulcite;
  • alimentele obținute din făină albă: pâine albă, produse de patiserie, etc.
  • chipsurile și alte gustări sărate;
  • alimentele fast-food, cum ar fi hamburgerii sau nuggets-urile.

Proteinele ajută la repararea pielii și susțin imunitatea

Proteinele mai sunt numite și „cărămizile” organismului, fiindcă sunt materia primă din care se construiesc țesuturile. Tot ele ajută la repararea țesuturilor lezate și la formarea unora noi. 

Proteinele au un rol foarte important și în funcționarea adecvată a sistemului imunitar. Ele sunt esențiale pentru producția de anticorpi și activarea celulelor imune, cum ar fi limfocitele T și B. 

„Proteinele sunt esențiale pentru repararea pielii și imunitate. Un aport inadecvat de proteine va împiedica formarea colagenului și va încetini procesul de vindecare a leziunilor”, spune nutriționistul Kavitha Krishnan. Deficitul poate afecta negativ și capacitatea organismului de a lupta împotriva agenților patogeni și de a combate infecțiile postoperatorii.

Pentru a-ți asigura o cantitate optimă de proteine în perioada recuperării, nutriționistul face următoarele recomandări:  

  • Consumă alimente bogate în proteine la începutul mesei, ca să nu te simți prea plin mai târziu și să-ți pierzi pofta de mâncare;
  • Adaugă o mână de nuci în cerealele de la micul dejun sau în salată pentru a-ți asigura un aport suplimentar de proteine;
  • Bea lapte la mese sau gustări. „Dacă obișnuiești să consumi alternative vegetale ale laptelui, cum ar fi laptele de migdale sau de in, asigură-te că au un adaos de proteine de mazăre, deoarece multe alternative ale laptelui nu au un conținut ridicat de proteine”, recomandă nutriționistul;
  • Alege gustări sănătoase. Surse de proteine la îndemână pot fi brânza de vaci, untul de arahide cu biscuiți, iaurtul grecesc și nucile;
  • Încearcă suplimente nutritive. Dacă medicul tău le aprobă, poți lua în considerare pudrele sau shake-urile proteice.

Necesarul tău de proteine depinde de o varietate de factori, inclusiv vârsta, greutatea și nivelul de activitate fizică. Un consum excesiv poate duce la deshidratare, probleme renale și creștere în greutate, așa că întreabă medicul câte proteine ar trebui să consumi în perioada postoperatorie.

Regimul alimentar după operație. Fibrele previn constipația 

Problemele de tranzit intestinal apar frecvent după intervenții chirurgicale. Sunt mai mulți factori care duc la apariția constipației: anestezia care încetinește temporar activitatea sistemului digestiv, medicamentele prescrise pentru gestionarea durerii postoperatorii care au acest efect secundar, în special opiaceele, imobilizarea la pat care încetinește mișcările intestinale, limitarea consumului de alimente și lichide înainte și după operație, precum și stresul preoperator.

Constipația reduce pofta de mâncare, crește intensitatea durerii și exercită o presiune asupra inciziei chirurgicale. Acești factori pot afecta procesul de vindecare. Unele alimente previn sau tratează constipația, în timp ce altele o agravează. După orice operație, se recomandă să eviți alimentele cu un conținut scăzut de fibre până când scaunele devin regulate. Astfel de alimente sunt:

  • carnea roșie;
  • brânza;
  • carnea procesată, cum ar fi mezelurile și cârnații;
  • pâinea albă, biscuiții și pastele făinoase obținute cu făină albă;
  • dulciurile.

Regimul alimentar după operație ar trebui să includă alimente bogate în fibre, în special fibre solubile, care combat constipația. Astfel de alimente sunt:

  • pâinea integrală;
  • tărâțele de ovăz;
  • fructele și legumele proaspete;
  • fructele uscate, mai ales prunele uscate;
  • fasolea și alte leguminoase.

În perioada postoperatorie, poți lua un supliment cu fibre alimentare, cum ar fi psyllium, pentru a crește aportul de fibre. 

Vitamine și minerale pentru recuperare și imunitate

Regimul alimentar după operație ar trebui să includă mai multe vitamine și minerale cu rol foarte important în procesul de reparare a țesuturilor și în susținerea imunității. O alimentație variată, care conține fructe și legume proaspete, poate asigura acești nutrienți.

Iată care sunt cele mai importante vitamine și minerale în procesul de vindecare și recuperare:

Vitamina C

Este mai cunoscută pentru rolul important în imunitate, dar ea contribuie și la producția de colagen, o poteină implicată în procesul de reparare a țesuturilor. „Deficitul de vitamina C a fost asociată cu întârzierea procesului de vindecare a rănilor și creșterea riscului de infecții”, explică nutriționistul Kavitha Krishnan. 

Surse bogate în vitamina C sunt ardeiul gras, citricele, broccoli, kiwi, spanacul, căpșunile și roșiile. 

Vitamina A

Această vitamină stimulează producția de colagen în piele și accelerează astfel procesul de vindecare a leziunilor postoperatorii. „Nivelul scăzut de vitamina A în organism întârzie vindecarea rănilor”, spune Krishnan.

Surse bune de vitamina A sunt:

  • caisele;
  • piersicile;
  • pepenele galben;
  • mango;
  • morcovii;
  • brânza;
  • ouăle;
  • ficatul; 
  • laptele.

Sursele alimentare de vitamina A sunt de preferat suplimentelor. Consumul excesiv de vitamina A sub formă de suplimente alimentare poate avea efecte adverse precum piele uscată, vedere încețoșată, dureri osoase și altele.

Zincul

Acest mineral este important pentru funcționarea adecvată a sistemului imunitar și pentru vindecarea rănilor. „Zincul joacă un rol în sinteza proteinelor și colagenului, precum și în creșterea și vindecarea țesuturilor”, explică nutriționistul. Un studiu publicat în 2018 a constatat că zincul este esențial în fiecare etapă a procesului de vindecare a rănilor.

Alimentele de origine animală sunt cele mai bune surse de zinc. Regimul alimentar după operație ar trebui să includă:

  • carne roșie;
  • pește;
  • fructe de mare;
  • lapte și alte produse lactate;
  • ouă;
  • carne de pasăre.

Fierul

Acesta este un alt mineral care joacă un rol crucial în recuperarea postoperatorie. Una dintre cele mai importante funcții ale fierului este transportul oxigenului către țesuturile și organele din întregul corp. „Fierul furnizează oxigen la locul rănii și ajută la vindecare”, spune Krishnan. 

De asemenea, el este implicat în procesul de reparare a țesuturilor, fiind important în sinteza colagenului. Nu în ultimul rând, fierul susține și funcția imunitară, ajutând organismul să combată potențiali agenți patogeni care ar putea afecta leziunile postoperatorii.

Surse bune de fier sunt:

  • carnea roșie;
  • peștele;
  • ouăle;
  • legumele cu frunze verzi;
  • fructele uscate;
  • nucile.

Vitamina C crește absorbția fierului în organism. Mai ales dacă ai o alimentație vegană sau vegetariană, este recomandat să asociezi alimentele bogate în fier cu unele care conțin vitamina C.  

Regimul alimentar după operație. Legume și fructe de evitat

Totuși, nu e bine să exagerezi cu legumele și fructele în perioada postoperatorie. Unele fructe pot să provoace diaree după o intervenție la nivel intestinal, iar anumite legume produc balonare. Aceste probleme sunt de evitat după astfel de operații, fiindcă încetinesc recuperarea.

Fructele care conțin un tip de zahăr numit fructoză în concentrație mare trebuie limitate dacă ai suferit o intervenție la nivelul intestinelor. Acestea includ:

  • merele;
  • strugurii;
  • cireșele;
  • piersicile;
  • perele.

Legumele care provoacă balonare și ar trebui evitate regimul alimentar după operație sunt:

  • fasolea, mazărea, lintea, soia;
  • sfecla roșie;
  • varza;
  • varza de Bruxelles;
  • conopida;
  • asparagus.

Asigură-ți suficiente calorii în regimul alimentar după operație

Vindecarea presupune efort, iar efortul necesită energie. Caloriile sunt combustibilul care asigură această energie în perioada postoperatorie. Pentru a susține vindecarea și recuperarea, ai nevoie de mai multe calorii decât de obicei.

„Caloriile furnizează energie pentru a menține funcționarea corpului și pentru a promova vindecarea rănilor”, spune nutriționistul Kavitha Krishnan. Dar nu pot fi orice tip de calorii, completează aceasta. Este important să alegi alimente bogate în calorii care au și valoare nutrițională, adică furnizează și nutrienți esențiali, cum ar fi vitamine, minerale și grăsimi. Dintre toți nutrienții, grăsimile au cel mai mare aport caloric.

Alimente sănătoase cu un conținut ridicat de calorii sunt:

  • avocado;
  • brânza;
  • nuciferele (nuci, alune, migdale, fistic, etc.);
  • untul de nuci, cum ar fi untul de arahide și untul de migdale;
  • fructele uscate.

Dacă nu ai poftă de mâncare după operație, așa cum de multe ori se întâmplă, încearcă următoarele strategii: 

  • Consumă mese mai mici și mai frecvente pe parcursul zilei în locul celor trei mese mari;
  • Începe masa cu alimentele din farfurie care conțin cea mai mare cantitate de calorii, în caz că-ți pierzi pofta de mâncare pe parcurs;
  • Adaugă topping-uri la mâncare, precum sosurile, pentru un plus de savoare și de calorii;
  • Pentru gustările dintre mese, alege alimente nutritive cum ar fi nucile, humusul sau batoanele proteice;
  • Folosește memento-uri cu alarmă pe telefon pentru a-ți aminti să mănânci;
  • Evită produsele etichetate ca „dietetic”, „fără calorii” sau „zero zahăr”.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
Când se scot amigdalele. Factorii care favorizează amigdalita
Când se scot amigdalele. Factorii care favorizează amigdalita
Când se scot amigdalele. Factorii care favorizează amigdalita
articol cu video
Cum se operează hernia de disc. Cauze și tratament
Cum se operează hernia de disc. Cauze și tratament
Cum se operează hernia de disc. Cauze și tratament
Reclamă
PARTENERI
icon