Antena

Cum se face un transplant. Care sunt condițiile donării de organe

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 28 aprilie 2025, 07:44

În România, familiile persoanelor ale căror rude sunt în moarte cerebrală pot alege să le doneze organele. Guenadiy Vatachki, director executiv Agenția Națională de Transplant, a fost invitatul lui Mihail Pautov, medic specialist, în episodul 9, din sezonul 8, la MediCOOL. Află cum se face un transplant.

Reclamă

Guenadiy Vatachki a discutat despre identificarea unui creier aflat în moarte cerebrală, a exemplificat cum se face prelevarea unui ficat de la un donator, a arătat cum se realizează un transplant și a discutat despre procedurile legale pentru efectuarea lor.

Ce este moartea cerebrală

Agenția Națională de Transplant coordonează activitatea de donare și transplant. Totul începe cu un pacient care a intrat în moarte cerebrală. Practic, moartea cerebrală este un tip de deces. Dacă nu se oprește inima, pentru a salva orice pacient căruia i-a survenit un traumatism la cap sau un accident vascular cerebral, acesta devine dependent de aparate pentru că creierul a decedat.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

,,Când ne gândim la moarte, ne gândim că s-a oprit inima. De fapt, moartea este definită un pic diferit.”

– Mihail Pautov, medic specialist

Pentru identificarea morții cerebrale, se folosesc investigații imagistice. În cadrul emisiunii MediCOOL, au fost analizate trei imagini. În prima imagine s-a observat că atunci când există activitate în creier, se vede că este plin de substanță de contrast, care evidențiază, de fapt, activitatea metabolică din acesta.

Reclamă

În a doua imagine s-a observat un creier într-un stadiu intermediar, dar care nu sugerează că a decedat. În acest caz, se poate aplica termenul de moarte clinică pe care multe persoane îl confundă cu moartea cerebrală. Aceasta indica o comă reversibilă. Funcțiile au scăzut, dar nu au dispărut.

,,Avem investigații și teste, care pot să constate că un pacient este în comă, dar nu este în moarte clinică.”

– Mihail Pautov, medic specialist

Ultima imagine a indicat un pacient, care a decedat pe criterii neurologice. Se poate pune acest diagnostic deoarece creierul nu mai are activitate.

Reclamă

Cum funcționează legislația pentru transplant în România

Chiar dacă un pacient cu un creier în moarte cerebrală nu mai poate fi readus la viață, inima lui încă bate. Aceasta echivalează cu un deces și, conform legislației din România, este considerată o stare ireversibilă.

Dacă te întrebi cum se face un transplant, poți lua în considerare că un pacient cu un creier în moarte cerebrală se află într-un spital, la terapie intensivă. Acesta rămâne conectat la aparate și medicii pot efectua inclusiv un test de apnee, în care pacientul este deconectat de la aparatul, care îi oferă aer și care îl ventilează. În momentul în care este deconectat, chiar dacă își schimbă parametrii, nu începe să respire.

Ulterior, după ce se efectuează toate testele, se poate lua în considerare donarea de organe. Personalul medical din spitalele unde se întâmplă acest lucru, din terapiile intensive în care se diagnostichează pacientul cu moarte cerebrală, abordează familia. Aceștia întreabă rudele după ce le anunță decesul, despre donarea de organe. În acel moment, pot cere consimțământul pentru prelevarea de organe.

,,Familia din când în când se opune. În România, rata de refuz este de aproximativ 30% anul acesta. În mare parte, oamenii sunt de acord. Înțeleg că gestul este unul altruist, independent și neremunerat. Atunci când nu mai există nicio speranță pentru acest pacient care a intrat în moarte cerebrală, dându-și acordul pentru donarea de organe, pot salva la alte vieți.”

– Guenadiy Vatachki, director executiv Agenția Națională de Transplant

Odată ce familia își exprimă acordul, pacientul este ținut în viață cu ajutorul aparatelor pentru că inima lui trebuie să bată. Echipa de medici pleacă spre locul în care se află pacientul pentru prelevarea de organe.

Cum se prelevează organe

După ce familia și-a exprimat acordul, medicul coordonator contactează Agenția Națională de Transplant. Atunci coordonatorul național, prin infrastructura de coordonare, contactează centrele de transplant. Unul dintre centrele de transplant trimite o echipă de prelevare pentru a recolta organul și a-l aduce pentru transplant.

Când echipajul medical ajunge în spital, pacientul este deja în sala de operație conectat la aparate. Inima și plămânii respiră pentru că funcționează artificial. Fără creier, viața nu poate continua și dacă nu ar fi aparatele, s-ar opri bătăile inimii și respirația.

Dacă vrei să afli cum se face un transplant, poți reține că operația este foarte dificilă. Se izolează ficatul și se fac anumite canulări. Se realizează o procedură precisă. În urma acelei proceduri, ficatul este scos, spălat și pus într-o pungă sterilă.

,,Se pune la gheață după ce a fost spălat cu lichidul de prezervare. Unde este răcit și topic.”

– Guenadiy Vatachki, director executiv Agenția Națională de Transplant

Este foarte important de precizat că fix din momentul în care organul este prelevat, se pornește un cronometru, ca o numărătoare inversă. Practic, în maxim 8 ore se poate ajunge la celălalt pacient.

,,Folosim un ficat de porc, care e foarte asemănător cu cel uman. Dar din momentul în care s-a făcut prelevarea, avem 8 ore să ne întoarcem de oriunde am fi în locul în care facem implantul. Punga se sigilează. De regulă, se pun 3 pungi sterile în care se pune ficatul.”

– Mihail Pautov, medic specialist

După aceea, ficatul se așază într-o cuvă, iar echipa medicală urmează același traseu. Este important de precizat că în momentul în care coordonatorul echipei operează pacientul în centrul în care se face donarea, centrul în care se va face transplantul este anunțat.

,,Practic, echipa din celaltă parte este anunțată: Ficatul este bun. Pregătiți pacientul. Cât zburăm spre locul în care se face implantarea, pacientul care primește ficatul este deja pregătit.”

– Mihail Pautov, medic specialist

Cum se înlătură un ficat bolnav de ciroză

În cadrul experimentului MediCOOL, s-a folosit ipoteza conform căreia pacientul este cirotic, mai exact suferă de ciroză și se află într-un stadiu terminal al bolii. În această situație, ficatul nu mai poate fi vindecat și este necesară înlocuirea sa.

La implantare, trebuie să se scoată ficatul bolnav, pentru a-l înlocui cu cel prelevat. Când ficatul bolnav se scoate, se trimite la anatomie patologică pentru a fi analizat.

Medicii deschid cuva și scot ficatul, care a fost prelevat de la donator. Transplantul se efectuează printr-o operație foarte complexă, care durează foarte mult timp. Sunt foarte multe vase, care trebuie potrivite, iar cusăturile folosite sunt foarte fine.

,,Este mai mult o procedură de chirurgie vasculară decât de chirurgie generală.”

– Guenadiy Vatachki, director executiv Agenția Națională de Transplant

,,Este un pacient cu un ficat nou, care poate să trăiască 10-20 de ani cu imunosupresie, dar cu un ficat funcțional.”

– Mihail Pautov, medic specialist

Ce alte organe se mai pot recolta de la un donator?

De la un donator se pot recolta: inima, plămânii, ficatul, pancreasul, intestinele și rinichii. Se mai pot recolta țesuturi, care sunt foarte importante, de exemplu: cornee, os sau tendon. Acestea nu salvează o viață, dar îmbunătățesc foarte mult viața pacienților. Se prelevează prin același intermediu.

,,Un donator poate salva o grămadă de vieți.”

– Guenadiy Vatachki, director executiv Agenția Națională de Transplant

,,Sunt atât de mulți oameni care o să mulțumească ulterior, fără să știe cine a acceptat pentru că lucrurile sunt anonimizate. Toată viața acei oameni care vor primi acele organe se vor ruga și vor mulțumi pentru că au primit acele organe.”

– Mihail Pautov, medic specialist

În România există un program de transplant hepatic, care a fost pornit de Irinel Popescu, medicul chirurg. În prezent, este continuat de Vladislav Brașoveanu, profesor și medic chirurg.

Ai aici toate edițiile sezonului 8 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
Ce este ulcerul. Cum se tratează această afecțiune
Ce este ulcerul. Cum se tratează această afecțiune
Ce este ulcerul. Cum se tratează această afecțiune
articol cu video
Diferența dintre diabetul de tip 1 și diabetul de tip 2. Cum se pot deosebi aceste două afecțiuni cronice
Diferența dintre diabetul de tip 1 și diabetul de tip 2. Cum se pot deosebi aceste două afecțiuni cronice
Diferența dintre diabetul de tip 1 și diabetul de tip 2. Cum se pot deosebi aceste două afecțiuni cronice
articol cu video
Ce este gastrita. Cum se tratează această afecțiune digestivă
Ce este gastrita. Cum se tratează această afecțiune digestivă
Ce este gastrita. Cum se tratează această afecțiune digestivă
Reclamă
PARTENERI
icon