Beneficiile pentru sănătate ale consumului de hrean. Cum te poate ajuta pe termen lung

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 11 septembrie 2023, 08:23

Hreanul este un condiment popular, recunoscut pentru gustul său puternic. Provine din Europa de sud-est și conține compuși bioactivi, care au proprietăți anticancerigene. Datorită profilului său nutritiv și numeroaselor sale întrebuințări culinare poate fi avantajos să-l incluzi în dieta ta. Află care sunt beneficiile pentru sănătate ale consumului de hrean.

Reclamă

Hreanul reprezintă o legumă rădăcinoasă, folosit drept condiment datorită aromei și mirosului său înțepător. Are un conținut ridicat de antioxidanți, luptă împotriva inflamației, îmbunătățește digestia și poate ameliora afecțiunile respiratorii, precum sinuzita.

Beneficiile pentru sănătate ale consumului de hrean

O parte dintre beneficiile recunoscute ale hreanului provin din componenta sa, numită izotiocianat de alil, care poate preveni dezvoltarea a diferite forme de cancer. Alți compuși numiți glucozinolat și sinigrină au efecte chimiopreventive, conform Stylecraze.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În plus, rădăcina conține alți antioxidanți care tratează tulburările respiratorii, cum ar f infecția sinusurilor. Datorită proprietăților lor antibacteriene, ajută la combaterea infecțiilor bacteriene, inclusiv cele care se manifestă în tractul urinar.

Poate ajuta la tratarea infecțiilor urinare

Proprietățile antibiotice ale hreanului pot ajuta la tratarea infecțiilor tractului urinar. În unele cazuri, poate fi mai eficient decât tratamentele convenționale. De asemenea, acestea se pot datora sinigrinei. Sinigrina reprezintă un diuretic eficient, care previne retenția de apă. Acest lucru sprijină tratarea infecțiilor tractului urinar.

Reclamă

Îmbunătățește digestia

Printre beneficiile pentru sănătate ale consumului de hrean se numără îmbunătățirea digestiei. Anumite enzime prezente în rădăcina plantei pot stimula digestia și pot sprijini mișcările intestinale. Mai mult, poate încuraja producerea bilei și conține fibre, ce pot avea un rol benefic asupra digestiei. Unii specialiști îl recomandă pentru a trata afecțiunile digestive.

Ar putea lupta împotriva cancerului

Glucozinolații din hrean activează enzimele care luptă împotriva cancerului, ceea ce poate fi benefic pentru pacienții care suferă de cancer. În mod normal, acești glucozinolați protejează plantele de efectele mediilor toxice. În plus, hreanul ar putea induce moartea celulelor canceroase în cazul cancerului de colon.

Poate ajuta la tratarea melasmei

Melasma este o afecțiune care se manifestă prin apariția de pete maronii pe față. Datorită proprietății de albire ale rădăcinii de hrean, poate ajuta la tratarea decolorării pielii, acesta fiind principalul simptom al melasmei. Poate fi folosit în soluții preparate în casă, care pot fi aplicate pe zonele afectate, fiind printre beneficiile pentru sănătate ale consumului de hrean.

Reclamă

Îți poate crește metabolismul

Hreanul poate avea efecte asupra metabolismului, potrivit Dennis’ Horseradish. Acesta conține substanțe chimice naturale numite izotiocianați. Izotiocianații susțin pierderea în greutate prin accelerarea naturală a metabolismului. În plus, are puține calorii.

Luptă împotriva inflamației

Printre beneficiile pentru sănătate ale consumului de hrean se regăsește combaterea inflamației. Poate face acest lucru prin reducerea eliberării de specii reactive de oxigen. În anumite ramuri ale medicinei chineze se folosește pentru a preveni inflamația, a ameliora durerile de artrită și a trata rănile.

Poate stimula creșterea părului

Antioxidanții prezenți în hrean pot susține regenerarea părului și îi pot preveni căderea. Aceștia acționează prin îmbunătățirea circulației la nivelul scalpului. Se poate utiliza pentru prepararea unor amestecuri, care pot fi ușor aplicate pe piele.

Conține concentrații ridicate de antioxidanți

Rădăcina de hrean are mulți fitocompuși, aceștia fiind tipuri de antioxidanți cu efecte foarte benefice pentru sănătate. În plus, conține antioxidanți antimutagenici. Aceștia pot proteja organismul de mutagenii care cauzează afecțiuni grave.

De asemenea, dacă vrei să beneficiezi de mai multe proprietăți antioxidante, poți consuma alimente bogate în antioxidanți, precum: cacao, mere, fructe de pădure, legume crucifere, legume nucifere, leguminoase, avocado, ulei de măsline, roșii sau anghinare.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Băuturi pentru sănătatea plămânilor. Efectele benefice asupra acestor organe vitale
Băuturi pentru sănătatea plămânilor. Efectele benefice asupra acestor organe vitale
Băuturi pentru sănătatea plămânilor. Efectele benefice asupra acestor organe vitale
Alimente care ameliorează crampele musculare. Impactul pozitiv asupra acestor simptome
Alimente care ameliorează crampele musculare. Impactul pozitiv asupra acestor simptome
Alimente care ameliorează crampele musculare. Impactul pozitiv asupra acestor simptome
Ceaiurile cu cea mai multă cofeină. Ce modificări pot produce în organism
Ceaiurile cu cea mai multă cofeină. Ce modificări pot produce în organism
Ceaiurile cu cea mai multă cofeină. Ce modificări pot produce în organism
Reclamă
PARTENERI
icon