Ce este teama de abandon și cum se manifestă

Andrada Marinica
Andrada Marinica
Publicat: 24 iunie 2023, 07:56

Dezvoltarea umană sănătoasă necesită satisfacerea nevoilor de îngrijire fizică și emoțională. Nevoile nesatisfăcute pot duce la sentimente de abandon. Astfel, pierderea unui părinte poate fi un eveniment traumatizant pentru un copil. A te simți în nesiguranță din cauza unei situații amenințătoare precum abuzul sau sărăcia poate provoca, de asemenea, traume. Ca să înțelegi mai bine, află ce este teama de abandon și cum se manifestă.

Reclamă

Frica de abandon provine adesea din cauza anumitor pierderi suferite în copilărie. Acest sentiment de pierdere poate fi legat și de un eveniment traumatizant, cum ar fi pierderea unui părinte fie prin divorţ, fie prin deces. De asemenea, poate proveni din lipsa de îngrijire fizică sau emoţională suficientă din partea părinţilor.

Ce este teama de abandon

Experiențe ca cele de mai sus trăite în anii copilăriei joacă un rol extrem de important în viața de adult şi pot duce la teama de abandon mulţi ani mai târziu în viaţă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Un anumit grad de teamă de abandon poate fi normal, dar atunci când acest sentiment este sever și frecvent, poate cauza probleme. Mai exact, poate afecta modul în care relațiile unei persoane se construiesc și se dezvoltă. Sprijinul unui terapeut sau consilier poate ajuta şi este necesar în astfel de situații.

Abandonul emoțional poate apărea atunci când părinții:

Reclamă
  • Înăbușesc exprimarea emoțională a copiilor lor;
  • Ridiculizează copilul, mai ales în public;
  • Setează standarde şi aşteptări foarte înalte de la copilul lor;
  • Se bazează mult prea mult pe propria valoare a copilului;
  • Tratează copilul mai de grabă ca pe un coleg, decât ca pe cineva de care trebuie să aibă grijă.

Oamenii care s-au simțit abandonați în copilărie au șanse mari să repete acest tipar cu copiii lor. Totuşi, unele persoane care au trecut prin astfel de momente la nivel emoţional, pot recunoaşte acest tipar şi pot rupe ciclul abandonului, oferindu-i propriului copil ceea ce le-a lipsit lor.

Multe dintre aceste semne de abandon se pot manifesta și în ceea ce priveşte relaţia amoroasă dintre doi parteneri.

Reclamă

Stresul şi senzaţie de copleşire pot contribui de asemenea la apariţia abandonului emoţional. Persoanele cu nevoi nesatisfăcute au adesea dificultăți în satisfacerea nevoilor altora. A avea grijă de sine este important, mai ales pentru a te asigura că propriile nevoi sunt îndeplinite. O astfel de persoană poate mai apoi să satisfacă nevoile copilului sau partenerului amoros într-un mod natural şi sănătos.

Urania Cremene, creatoarea programului „All About Parentin”, a vorbit în cadrul emisiunii Medicool despre frica de abandon: „În general când părintele pleacă pe furiș și lasă copilul în grija bunicii, copilul își caută părintele și apare această teamă. Copilul începe să simtă neîncredere. Când încep să aibă frică de abandon, copiii dezvoltă ticuri nervoase”. Ai toate detaliile în materialul video de mai jos:

Anxietatea şi frica de abandon în relaţie

Adulții care nu au experimentat abandonul în copilărie pot avea în continuare sentimente asociate cu abandonul. Acestea pot veni din pierderea unui partener prin separare, divorț sau deces. Abandonul poate apărea în copilărie sau la vârsta adultă. Impactul poate fi omniprezent şi poate afecta negativ orice alte relații pe care le dezvoltă o persoană, fie că sunt intime, sociale sau profesionale.

Frica de abandon poate afecta o relație care porneşte bine, care are o bază sănătoasă. O persoană care se teme de abandon îşi poate crea simple frământări interioare, ca de exemplu că partenerul lor are o aventură. Ei pot depune multă muncă și efort în relație, apoi, s-ar putea să-și facă griji că partenerul lor nu le apreciază sau nu le răsplătește eforturile.

Semnele că teama de abandon poate afecta o relație

Un partener „dă prea mult” sau este genul „care îi mulţumeşte pe toţi”

  • Este invidios pentru relațiile celorlalți;
  • Are probleme de incredere;
  • Ae sentimente de nesiguranță în relație;
  • Există o lipsă de intimitate emoțională;
  • Există o nevoie ca un partener să-l controleze pe celălalt;
  • Stagnarea într-o relație mai puțin decât satisfăcătoare.

Persoanele care au fost abandonate în copilărie pot căuta, de asemenea, parteneri care să-i trateze într-un mod similar. Acest lucru poate duce la un ciclu de abandon. Dintr-un astfel de ciclu poate fi de altfel greu de scăpat.

Care sunt efectele pe termen lung ale fricii de abandon

O persoană care a experimentat abandonul poate avea risc crescut să se confrunte cu probleme de sănătate mintală pe termen lung. Aceste probleme provin adesea din teama că abandonul va reapărea la un moment dat. Un copil care a fost abandonat de un părinte sau de un tutore poate avea schimbări de dispoziție sau stări incontrolabile de furie mai târziu în viață. Aceste comportamente pot înstrăina potențialii parteneri intimi și prietenii. Stima de sine a copilului poate fi afectată și de lipsa sprijinului părinților.

Teama de abandon poate afecta de asemenea capacitatea unei persoane de a avea încredere în ceilalți. Astfel, persoana este predispusă la anxietate, depresie, codependență sau alte probleme. Problemele de abandon sunt, de asemenea, legate de personalitatea borderline (BPD) și anxietatea de atașament.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Autismul la fete: ce simptome are și de ce este mai greu de diagnosticat
Autismul la fete: ce simptome are și de ce este mai greu de diagnosticat
Autismul la fete: ce simptome are și de ce este mai greu de diagnosticat
Semnele depresiei la bărbați. De ce se manifestă diferit la ei
Semnele depresiei la bărbați. De ce se manifestă diferit la ei
Semnele depresiei la bărbați. De ce se manifestă diferit la ei
Râsul ar putea să îți întărească sistemul imunitar. Ce spun specialiștii despre modul în care emoțiile îți influențează organismul
Râsul ar putea să îți întărească sistemul imunitar. Ce spun specialiștii despre modul în care emoțiile îți influențează organismul
Râsul ar putea să îți întărească sistemul imunitar. Ce spun specialiștii despre modul în care emoțiile îți influențează organismul
Reclamă
PARTENERI
icon