Frunzele de urzici se folosesc ca ingrediente la prepararea a numeroase rețete culinare din bucătăria tradițională. Datorită profilului lor nutritiv, îți pot completa alimentația cu substanțe esențiale pentru funcționarea organismului. Citește despre proprietățile medicinale ale consumului de urzici.
Urzica, denumită și Urtica dioica, este o frunză dintr-o plantă recunoscută pentru gustul specific, culoarea pe care o poate da preparatelor și firele de păr de pe frunze sau tulpini, care pot provoca frecvent senzație de usturime.
Proprietățile medicinale ale consumului de urzici
Urzicile se pot consuma ca ingrediente într-o varietate de preparate culinare. În plus, pot fi administrate ca remedii naturiste sub formă de: extracte, tablete, pulberi, ceaiuri sau sucuri. Aceste pot fi folosite pentru ameliorarea și tratarea mai multor simptome și pot sprijini starea de sănătate generală.
Consumul de urzici asigură o sursă bună de calciu și alte minerale, care pot susține reducerea riscului de a dezvolta afecțiuni cronice, cum ar fi boli de rinichi sau osteoporoză. Mai mult, conțin vitamina C, un nutrient ce poate întări sistemul imunitar. Vitamina C poate proteja organismul împotriva a diferite tipuri de cancer. În plus, oferă vitamina A, o substanță necesară pentru sănătatea ochilor.
Pot ameliora simptomele artritei
Proprietățile medicinale ale consumului de urzici pot ajuta la ameliorarea durerilor articulare și a inflamației. Extractul din frunze de urzică, alături de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene precum aspirina pot fi aplicate pe zonele afectate pentru a le ameliora simptomele.
Pot îmbunătăți sănătatea sistemului respirator
Urzicile se pot folosi ca remedii în medicina tradițională pentru a atenua simptomele alergiilor sezoniere și ale altor afecțiuni respiratorii ușoare, potrivit WebMD. Acestea pot fi posibile datorită abilității urzicilor de a diminua nivelurile de histamine create de corpul uman atunci când răspunde la acțiunea unui alergen.
Pot contribui la gestionarea diabetului de tip 2
Proprietățile medicinale ale consumului de urzici pot avea efecte similare cu cele ale insulinei în organism. Acestea ar putea scădea nivelul zahărului din sânge la persoanele care suferă de diabet și ar putea fi utile în gestionarea acestei afecțiuni.
Pot lupta împotriva stresului oxidativ
Vitamina C, denumită și acid ascorbic, îndeplinește un rol major pentru creșterea și dezvoltarea organismului. Datorită concentrațiilor ridicate de vitamina C, urzicile au proprietăți antioxidante. Acestea pot lupta împotriva efectelor dăunătoare ale radicalilor liberi în organism. Astfel, pot combate stresul oxidativ. Stresul oxidativ poate accelera procesul de îmbătrânire și poate crește riscul de apariție a afecțiunilor cronice.
Pot sprijini sănătatea prostatei
Proprietățile medicinale ale consumului de urzici pot contribui la tratarea simptomelor anumitor afecțiuni ale prostatei. Printre acestea se regăsește hiperplazia benignă de prostată, care se caracterizează prin inflamație. Acestea pot ajuta la diminuarea efectului testosteronului asupra prostatei deoarece pot încetini dezvoltarea celulelor din această glandă.
Pot susține sănătatea inimii
Flavonoidele prezente în frunza de urzică produc un efect inhibitor puternic asupra agregării trombocitelor induse de trombină. Acest rezultat poate preveni și trata bolile cardiovasculare, fără a avea efecte adverse asupra ficatului, conform Best Source Nutrition.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.