Cele mai nutritive fructe de toamnă. De ce să le incluzi în alimentație

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 10 octombrie 2023, 06:22

Fructele de sezon ale toamnei te pot ajuta să obții aportul de nutrienți necesari zilnic. Le poți include ușor în dietă datorită aromelor foarte plăcute și varietății de rețete culinare în care pot fi adăugate. Află care sunt cele mai nutritive fructe de toamnă.

Reclamă

Fructele oferă asigură o bună parte din nutrienții esențiali funcționării organismului, cum ar fi: antioxidanți, electroliți și fibre. Aceștia pot asigura o varietate de beneficii pentru sănătate. De aceea pot reprezenta o parte importantă a unei diete echilibrate.

Cele mai nutritive fructe de toamnă

Includerea unei varietăți de fructe de toamnă în alimentație îți poate asigura sănătatea generală, potrivit Healthier Steps. Acestea îți pot oferi un aport mai mare de: vitamina C, fibre și antioxidanți.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Datorită profilului bogat în substanțe nutritive esențiale, fructele pot susține funcția cognitivă, pot sprijini sănătatea inimii, pot menține sănătatea oaselor, pot ajuta funcționarea rinichilor și a ficatului și pot reduce riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer.

Mere

Merele reprezintă o sursă importantă de: fibre, vitamine și antioxidanți. Acestea pot contribui la: îmbunătățirea sănătății cardiovasculare, scăderea nivelului de colesterol din sânge, întărirea sistemului imunitar și prevenirea constipației.

Reclamă

Struguri

Strugurii sunt printre cele mai nutritive fructe de toamnă și au concentrații ridicate de: vitamina A, vitamina C, vitamina K, fibre și antioxidanți. Aceștia pot contribui la îmbunătățirea sănătății: inimii, funcției cognitive și digestiei. Printre antioxidanții conținuți se regăsesc antocianinele, care pot crește longevitatea.

Pere

Perele se aseamănă cu merele în ceea ce privește conținutul de fibre și profilul nutrițional. Acestea reprezintă fructe aromate de toamnă care pot fi folosite atât ​​în rețetele dulci, cât și în cele sărate. În plus, au un conținut scăzut de calorii.

Consumul regulat de pere poate contribui la diminuarea riscului de a dezvolta: boli de inimă, accident vascular cerebral și alte afecțiuni cronice precum obezitatea și diabetul de tip 2. În plus, perele pot avea proprietăți antiinflamatoare care pot ajuta la reducerea simptomelor artritei.

Reclamă

Gutui

Gutuile se înrudesc cu merele și perele, fiind printre cele mai nutritive fructe de toamnă. Reprezintă o sursă importantă de: fibre alimentare, vitamina C, vitamina K, cupru și quercetină, un tip de polifenol. Quercetina poate oferi o serie de beneficii pentru sănătate, inclusiv: reducerea inflamației, diminuarea riscului de a dezvolta boli de inimă și prevenirea cancerului.

Rodii

Rodia este un fruct roșu, cu o aromă ce reprezintă o combinație dintre gusturile dulce și acru, conform Dr. Axe. Aceasta conține o mulțime de semințe hrănitoare. Semințele au un conținut bogat în: vitamina C, vitamina K, acid folic (vitamina B9), potasiu și antioxidanți, inclusiv flavonoide.

Merișoare

Merișoarele sunt printre cele mai nutritive fructe de toamnă. Au o culoare roșie aprinsă și un gust acru. De aceea sunt un ingredient popular în multe rețete culinare de sezon. Merișoarele reprezintă o sursă importantă de: vitamina C, vitamina E, fibre și antioxidanți. Acești nutrienți te pot ajuta: să-ți întărești sistemul imunitar, să-ți protejezi celulele de deteriorare și să-ți menții o digestie regulată.

Smochine

Smochinele au un conținut bogat în: fibre, vitamina A și vitamina C. Pot fi consumate proaspete, uscate sau conservate. Se regăsesc în mai multe soiuri. Însă, au concentrații ridicate de zaharuri.

În același timp, smochinele asigură concentrații mai mari de minerale spre deosebire de alte fructe. Acestea oferă un procent mic din necesarul zilnic de: potasiu, calciu, mangan, fier, magneziu și zinc.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Mâncare procesată și ultraprocesată. Ce alimente intră în aceste categorii și care sunt riscurile lor
Mâncare procesată și ultraprocesată. Ce alimente intră în aceste categorii și care sunt riscurile lor
Mâncare procesată și ultraprocesată. Ce alimente intră în aceste categorii și care sunt riscurile lor
Condimente pentru sănătatea creierului. Efectele asupra funcțiilor cognitive
Condimente pentru sănătatea creierului. Efectele asupra funcțiilor cognitive
Condimente pentru sănătatea creierului. Efectele asupra funcțiilor cognitive
Băuturi pentru sănătatea pielii. De ce îi pot oferi mai multă strălucire
Băuturi pentru sănătatea pielii. De ce îi pot oferi mai multă strălucire
Băuturi pentru sănătatea pielii. De ce îi pot oferi mai multă strălucire
Reclamă
PARTENERI
icon