Alergia la ambrozie este una dintre cele mai neplăcute alergii sezoniere. Toamna, polenul ambroziei poate cauza majoritatea cazurilor de rinite alergice. Află ce sfaturi poți încerca pentru a controla alergia la ambrozie.
Plantele de ambrozie sunt buruieni care pot crește aproape oriunde în natură, fiind plante anuale. Umiditatea redusă, temperaturile ridicate și vântul frecvent pot crea un mediu propice pentru dezvoltarea acestora.
Cum recunoști alergia la ambrozie
Alergiile reprezintă o reacție excesivă a sistemului imunitar la contactul cu substanțe din mediul înconjurător inofensive pentru majoritatea oamenilor. Printre acestea pot fi: polenurile plantelor, praful, acarienii din praful de casă, părul animalelor, substanțele chimice sau anumite alimente.
Ambrozia poate fi un alergen pentru persoanele care suferă de alergii. Polenul de ambrozie este format din particule minuscule, sub formă de pulbere, care plutesc prin aer și provoacă simptome de alergie la persoanele care sunt alergice la ambrozie.
Printre cele mai des întâlnite simptome ale alergiei la ambrozie se regăsesc: secrețiile nazale, congestia nazală, strănutul, ochi iritați, lacrimi în exces, tusea, oboseală, slăbiciune, umflarea ochilor, urticaria pe piele și mâncărimi la nivelul gâtului și al ochilor. Din acest motiv, se recomandă să urmezi sfaturi pentru a controla alergia la ambrozie.
O erupție cutanată cauzată de ambrozie poate apărea la 24-48 de ore de la expunere. Erupția poate fi dureroasă, poate forma vezicule și dungi roșii care pot provoca mâncărime. Simptomele pot persista între două și trei săptămâni, iar, de obicei, se ameliorează fără a fi nevoie de un tratament.
Anumite circumstanțe ale vremii pot intensifica simptomele. Alergia se poate înrăutăți când nopțile se mențin reci, iar zilele sunt calde și au o umiditate scăzută, conform WebMD.
De asemenea, poate provoca un atac de astm deoarece poate declanșa cu ușurință o bună parte dintre simptomele acestei afecțiuni. Când o persoană cu astm și alergie la ambrozie inhalează polen de ambrozie, acest lucru poate provoca inflamarea plămânilor și a căilor respiratorii. În acest caz, se recomandă tratarea ambelor afecțiuni.
Mușchii din jurul căilor respiratorii se strâng și provoacă spasme. În același timp, se produce mai mult mucus decât de obicei, ceea ce îngreunează intrarea aerului în plămâni. Toți acești factori pot produce tuse persistentă, respirație șuierătoare și dificultății de respirație.
Sfaturi pentru a controla alergia la ambrozie
În general, sezonul alergiei la ambrozie începe în august și se termină la începutul lunii noiembrie sau când temperaturile scad sub 0 °C timp de câteva săptămâni. Cele mai mari concentrații de polen apar dimineața, imediat după ce se usucă roua. Nivelurile ridicate pot dura până după-amiaza, potrivit Allergy & Asthma Network.
Polenul de ambrozie poate cauza alergie, dacă te afli în apropierea unei zone, cu doar câteva plante. În unele cazuri poate fi nevoie să eviți anumite legume și fructe din familia ambroziei dacă ai dezvoltat o alergie la ambrozie. Printre acestea se numără: bananele, anghinarea, castravetele, mușețelul, echinacea, pepenele, mango, dovlecelul de vară și semințele de floarea soarelui.
Poți urma urmăroarele sfaturi pentru a controla alergia la ambrozie, ale doctorului Mihail Pautov, medic specialist în chirurgie generală, pentru a te proteja de simptome:
- Recunoaște inamicul!
- Atenție la sezon!
- Urmărește prognoza meteo!
- Atenție la igienă!
- Aerul curat este esențial!
- Știi cum se manifestă alergia? Strănut, mâncărimi nazale și la nivelul ochilor, congestie nazală.
- Tratează-te!
- Fii informat!
- Sprijină inițiativele autorităților!
- Informația e putere!
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.