Nucșoara este un condiment recunoscut și folosit în întreaga lume. Aceasta reprezintă sămânța unui arbore și se caracterizează printr-o aromă ușoară, caldă și dulce. Află care sunt proprietățile consumului de nucșoară.
Nucșoara conține substanțe nutritive precum: mangan, fier, potasiu, folat, tiamină, cupru, vitamina B1, vitamina B6 și mulți antioxidanți. Valorile sale nutriționale ridicate îi asigură proprietățile medicinale, care îți pot îmbunătăți sănătatea pe termen lung.
Proprietățile consumului de nucșoară
Nucșoara este o sămânță tare, aromată, cu o formă aproape sferică, ce provine de la un copac tropical. Aceasta reprezintă unul dintre cele mai utile condimente, deoarece poate fi adăugată atât în preparate dulci, cât și în cele sărate.
În general, nucșoara se consumă în formă măcinată sau întreagă, pe care o poți rade singur acasă. Aceasta se folosește la prepararea unor rețete precum: piure, tocănițe, produse de patiserie, dulciuri sau smoothie.
De asemenea, poți adăuga nucșoară în cafea pentru a-i oferi o aromă mai plăcută. Mai mult, poate reduce nivelurile de zahăr din sânge.
Luptă împotriva anxietății și depresiei
Daca suferi de anxietate sau depresie, nucșoara poate fi un tratament naturist foarte eficient. Compușii volatili din uleiurile din nucșoară, miristicină și elemicin, oferă beneficii ușor sedative și anxiolitice deoarece activează neurotransmițătorii serotoninei și dopaminei prezenți în creier.
Are efecte împotriva insomniei
Proprietățile consumului de nucșoară pot funcționa ca un remediu natural pentru a adormi. Aceasta poate lupta împotriva tulburărilor de somn sau a insomniei complete. Datorită compoziției sale bogate în magneziu, nucșoara ajută la calmarea tensiunii nervoase și stimulează eliberarea serotoninei. În plus, induce un efect sedativ și calmant.
Ameliorează durerile de mușchi și articulații
Proprietățile antiinflamatoare și analgezice ale nucșoarei se datorează uleiurilor volatile esențiale, precum: miristicină, elemicin, safrol și eugenol. Astfel, acest condiment și uleiul său derivat pot fi calmante eficiente ale durerii cronice pentru persoanele care suferă de afecțiuni inflamatorii, precum durerile articulare și musculare, conform Holland and Barrett.
Previne cariile dentare
Proprietățile consumului de nucșoară pot preveni apariția cariilor. Nucșoara este benefică pentru sănătatea ta orală datorită proprietăților sale antibacteriene. Aceasta are potențialul de a elimina tulpinile dăunătoare de bacterii din interiorul gurii, vinovate de o serie de probleme dentare, inclusiv de carii.
Întărește imunitatea
Nucșoara crește imunitatea datorită prezenței mineralelor și vitaminelor care contribuie la susținerea acțiunii sale antioxidante. Antioxidanții te ajută să-ți protejezi corpul de efectele dăunătoare cauzate de radicalii liberi, care altfel pot avea un impact negativ asupra imunității.
Susține funcția cognitivă a creierului
Nucșoara îți poate susține funcția cognitivă a creierului, potrivit eMediHealth. Compusul numit miristicină din nucșoară ajută la îmbunătățirea memoriei prin stimularea și păstrarea căilor neuronale din creier. De asemenea, susține atenția și capacitatea de concentrare. În plus, poate inhiba o enzimă care contribuie la apariția bolii Alzheimer.
Îmbunătățește digestia
Proprietățile consumului de nucșoară pot avea mai multe efecte benefice asupra sistemului digestiv. Aceasta poate ameliora: greața, vărsăturile, indigestia, balonarea, gazele și diareea. De asemenea, poate ajuta la gestionarea simptomelor bolii Crohn.
În plus, contribuie la creșterea secreției de suc gastric și intestinal. Astfel, asigură procesarea rapidă și ușoară a alimentelor ingerate.
Sprijină detoxifierea
O mare parte din detoxifiere este asigurată de ficat și rinichi. Nucșoara oferă sprijinul necesar acestor organe pentru a le asigura funcționarea optimă deoarece reduce sarcina toxică asupra organismului. Datorită concentrațiilor ridicate de antioxidanți, nucșoara ajută la reducerea activității radicalilor liberi și activează enzimele din ficat care sprijină eliminarea compușilor toxici.
Are efecte antibacteriene
Uleiul de nucșoară are proprietăți antiseptice care pot inhiba activitatea bacteriilor dăunătoare. Pudra de nucșoară are proprietăți antibacteriene puternice și poate ajuta la tratarea mai multor tipuri de infecții bacteriene.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.